Analize și opinii

Ce urasc la Romania

ce-urasc-la-romaniaUnii nu stau in vagauni. Nu se ascund, nu au treaba. Nu, unii interlopi au locuri mai bune. Mult mai bune. La masa cu politicienii. La chef cu politicienii. Sau, uneori, sunt chiar printre politicieni. Dintre politicieni.
Asta urasc la Romania. Ca diverse grupuri de nemernici, paraziti si criminali pot sa faca ce vor cu tine, cetateanul “neconectat” unde trebuie. Cu binecuvantare de la politicieni, in cardasie cu ei. Cu unii dintre ei. Suficient de multi cat sa te tii de nas.
Concluzia e ca e ceva fundamental gresit in societatea noastra. Fratia dintre politicieni si clanuri, smecheri, interlopi, interlopasi ori smardoi. Si cel mai rau e asta: o mare parte din drojdia asta a societatii primeste RESPECT din partea unor politicieni. Vorba uneperistului Magureanu, care spunea ca ii respecta pe interlopii din clanul “Butoane”. Sau, cum am mai auzit din partea mai multor politicieni, vorbind despre vreun dubios, cand se duceau la nunta fiului lui, ca “e un om deosebit”.
Pentru ca asa e. Puterea si banii nu prea au miros. Si politicienii, si interlopii, si politicienii-interlopi stiu asta.

Cum se leaga fratiile

Aproape ca nu exista caz in care sa fie implicati interlopii sa nu apara si politicienii. De multe ori, ei sunt legati. Cum? Sunt sprijin pentru politicieni. Surse de bani pentru politicieni. Dar, mai ales, de voturi. Iar politicienii, la randul lor, ii aprovizioneaza cu diverse lucrusoare. Contracte. Protectie. Legaturi cu alti oameni cu putere. Dintr-astea. Dragute.

Inca ceva. E un adevar trist ca e al naibii de greu, prin unele locuri, sa castigi alegerile fara sa ai legatura cu un clan sau altul. Cu vreun interlop sau altul. Asta e, daca nu ii ai tu de partea ta, mai mult ca sigur ca ii va avea contracandidatul tau. Asa functioneaza.

Pe langa asta, o crasa lipsa de scrupule din partea celor care se imprietenesc si, mai rau, afiseaza, cu asemenea oameni. Insusi presedintele Traian Basescu a fost vazut alaturi de celebrul Bercea Mondialu, venit la inmormantarea mamei presedintelui. Oficial, pentru fratele presedintelui.

Daca scormonim prin memorie, dam si de lucruri mai grave decat interlopii. Terorism, daca ni-l amintim pe Omar Hayssam, fost membru PSD. Sau pe Catalin Voicu, implicat in poate cel mai grav scandal de corupere de judecatori din istoria recenta a Romaniei. Politicienii au avut nevoie de oameni dubiosi. Si astia din urma de politicieni. Simbioza perfecta.

In orice judet, cu o mare parte a politicienilor, din toate-toate partidele, lucrurile stau asa. De ce se poate? Pentru ca nici opinia publica nu e scandalizata. “Lasa, ba, ca altii….”

Noi tragem

Gandeste-te ce poti face in fata vreunui nemernic din asta care are prietenia vreunor politicieni mari din judetul sau orasul lui. Pentru cine cunoaste, de cele mai multe ori, interlopii nu se duc la judecatorii sau procurorii pe care vor sa-i corupa, in vreun caz. Nu. Se duc la politicianul local, baron, senator sau te-miri-ce, care e strans legat de seful tribunalului de acolo sau de vreun prim-procuror care poate sa instrumenteze smechereste vreun dosar.

Nu e niciun secret. Probabil, 70% din cei care citesc asta stiu exact ca asa stau lucrurile. Ba chiar o parte din ei stiu si la cine se duc oamenii astia. Interlopii. Ca o sfidare suprema, ei nu stau ascunsi. Nu. Se imprietenesc bine cu politicienii. Dau chefuri cu ei. Se afiseaza cu ei. Astia, la randul lor, le iau apararea. Au afaceri cu ei. Sau, uneori, sunt unii dintre ei.

Asadar, ce poti face, cand ai de-a face cu oameni din astia? Ce faci, daca te ameninta, bat sau mai rau? Hmm? Te duci la politie? Drum intins.

Articol de Lucian Lumezeanu

Sursa: ziare.com

Despre autor

contributor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu