Analize și opinii

Cât ne-a costat feminismul în 2014?

FeminismBanii publici tind să fie principala sursă de finanțare pentru programul ideologic feminist iar România nu face excepție de la această regulă. Așa că am încercat să adunăm câți bani a cheltuit Statul român pe proiecte ghidate pur ideologic (excluzând în prima fază finanțările U.E. deși și acelea ar trebui incluse în condițiile în care România este contributor net la bugetul comunitar, cel puțin după unele calcule) sau pe proiecte menite să ajute femeile și doar femeile, inclusiv când nu e nicio nevoie.

Grosul acestor proiecte inutile și tocătoare de munți de bani publici se găsește în ramura POSDRU. Cum lista de proiecte inutile e foarte lungă – vom oferi documentele de unde am făcut adunările pentru ca cititorul să facă calculele singur în cazul în care are senzația că ne-am încurcat la calcule sau că exagerăm.
Luăm întâi lista contractelor POSDRU semnate până la 31 iulie 2014 1 și adunăm coloana „buget național” a tuturor proiectelor cu stadiul „finalizat” (vezi ultima coloană din tabel) care menționează explicit femeile. De asemenea, vă rog să observați că nu există niciun proiect dedicat exclusiv bărbaților iar cuvântul „bărbați” apare fix de două ori în 173 de pagini – în numele Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați și în numele unui proiect intitulat sugestiv „Lecție interactivă pentru femei și bărbați. Cum sunt femeile?” care singur a înghițit peste un milion de lei doar de la bugetul de Stat (1057986,21 ca să fim mai preciși – pag 142).

Teancuri imense de bani au fost cheltuite pe proiecte care mai de care mai pestrițe gen „Incluziunea socială a femeilor” – de cine citește lista asta ar putea crede că femeile locuiesc undeva sub România și nu sunt sexul care cu mână forte două puteri în Stat – Justiția și presa.

Parcurgerea listelor pentru a aduna sumele e în sine amuzantă. Așa afli că Statul român dă de pildă peste două miliarde de lei vechi pe un proiect numit „Femeia – geneză, patriarhie, leadership” (pag. 146).

Numai din acest prim tabel ajungem la suma de 80187334,26 lei – adică aproape 18 milioane de euro. Și din acest calcul lipsesc proiectele care au listat 0 la suma primită de la bugetul de Stat dar care totuși au primit bani de la primării și Consilii Județene – dar care nu apar în centralizatoarele naționale.

Pe 16 decembrie 2014, organismul POSDRU a publicat și lista de proiecte care vor fi finanțate tot anul acesta 2 iar pe această listă se găsește doar un singur proiect care se încadrează la ce căutăm noi – respectiv proiectul „Fidelis” (elementul nr. 11 din tabel) care înghite de la bugetul de Stat 3.704.501,21 lei, adică puțin peste un milion de dolari sau aproape 830 de mii de euro. O nimica toată, nu?

Am spus mai sus că unele dintre aceste proiecte au înghițit mai mulți bani publici decât cei scriși în coloana „buget național” din centralizatoarele POSDRU. Un astfel de exemplu este proiectul „Egalitate și acces pe piața muncii” a cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba3 și în cazul căruia trebuie să ne uităm și în a treia căsuță – cea numită „contribuție beneficiar” și unde vedem că 43,200 lei din buzunarul plătitorilor de taxe ai județului Alba s-au scurs pe proiectul despre nimic al Consiliului Județean4.

În aceeași situație se află o sumedenie de alte proiecte a căror beneficiari sunt Universități de Stat, terțe agenții de nefăcut nimic și alte instituții ale Statului care, nefiind profitabile, clar că au cheltuit banii listați la „contribuția beneficiarului” tot din buzunarul plătitorilor de taxe. La acestea se adaugă și pseudo-sindicate precum Agrostar (abonați la bani de la Ministerul Agriculturii) sau Blocul Național Sindical care acționează ca orice numai sindicat privat nu.

Așa că am parcurs încă o dată lista de proiecte cu finanțare europeană iar în cazul celor cu beneficiar instituții de Stat le-am selectat și le-am adunat „contribuția de beneficiar”. Prin acest proces am ajuns la suma de 9296644,19 lei – adică ceva peste două milioane de euro. O nimica toată, este?

Identificarea proiectelor vădit sexiste din lista de proiecte POSDRU este în sine o treabă complicată. De exemplu, proiectul „Trei generații pentru mâine” 5 care a înghițit 230,941.47 lei de la bugetul de Stat este prezentat în presă și în literatura beneficiarilor ca fiind exclusiv pentru femeile din București. Însă nimic din nume nu sugerează acest lucru.

La fel e și cazul multora dintre proiectele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (care în ciuda numelui nu e un sindicat ci o instituție în subordinea Ministerului de Finanțe) care-și vinde opiniei publice proiectele sexiste drept ”inedite”6 însă adoptă nume neutre de tipul „Solidaritate prin dialog social” – ceea ce face dificilă identificarea lor ca proiecte cu iz ideologic.

Tot în aceeași situație se află și proiectul „CoRes”7 care a înghițit 229606,69 de lei de la bugetul de Stat8 deși nimic din nume nu sugerează că ar fi un proiect ginecocentric. Iar exemplele în acest sens pot continua la nesfârșit. Din acest motiv ne permitem să afirmăm că sumele de mai sus nu reprezintă întreaga dimensiune a hemoragiei de bani publici petrecută doar în acest an.

Dar fondurile europene nu reprezintă singura scuză pe care Statul român o folosește ca să irosească banii plătitorilor de taxe într-un mod discriminatoriu. „Programul național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii” este un program neaoș 9 care a înghițit anul acesta 500.000 de lei – pentru că știm cu toții că doamnele manager sunt niște oprimate al patriarhatului, căci doar de-aia au ajuns manageri în IMM-uri…

O să-mi spuneți probabil că jumătate de milion de lei nici măcar nu-i o sumă mare însă asta nu schimbă cu nimic faptul că respectiva suma n-a fost cheltuită fix degeaba. În plus, suma maximă eligibilă pentru fiecare aplicant (41.500 RON) e suficientă pentru a cumpăra un apartament într-un oraș mai mic din România sau suficientă pentru a contracta un credit foarte tolerabil și fără griji pentru un apartament într-un oraș mare. Este chiar atât de radical să sugerăm că doamnele manager nu ar trebui să fie eligibile pentru ajutoare de Stat echivalente cu costul unui apartament?

Tot din seria bani publici cheltuiți cu iz ginecocentric se numără proiectul Primăriei Tecuci care a cheltuit 55550 de lei pentru a premia 1111 femei din oraș pentru deosebita realizare de-a respira în calitate de persoane cu sex feminin în orașul Tecuci10.

Este radical să sugerăm că acei bani ar fi fost mult mai bine investiți în închirierea a două noi utilaje de deszăpezit? Nu de alta dar cu 5 utilaje de deszăpezit în loc de 3, poate că cetățenii micuței urbe gălățene n-ar mai înnota în zăpadă și nici nu și-ar mai rupe gâtul pe trotuare în aceste zile de decembrie11.

Și-acum să adunăm

Fără să avem pretenția că am identificat toate sursele de hemoragie de bani publici din acest sector, să vedem măcar o cifră conservatoare cu privire la cât ne-a costat viziunea feministă din Stat în anul 2014.

Descriere Suma (Lei)
Total „contribuții buget național” 80187334,26
Proiectul “Fidelis” 3704501,21
„contribuție beneficiar” când beneficiar e Statul 9296644,19
Bani pentru doamne manager din IMM-uri 500000,00
Tecuci, 8 martie 55550,00
TOTAL GENERAL 93.744.029,66

Asta înseamnă 21 de milioane de euro. O fi mult? O fi puțin? Haideți să punem numărul un pic în perspectivă.

Ce înseamnă practic acest lucru

Înainte de toate, menționăm încă o dată că aceștia sunt bani dați direct din buzunarul plătitorilor de taxe, fără a mai trece prin ineficientul proces birocratic al Uniunii Europene. Având în vedere că diferența dintre contribuția României la bugetul comunitar și fondurile alocate de UE în România este minusculă (un fapt asupra căruia toată lumea e de acord) suma reală este mult-mult-mult-mult mai mare – undeva pe la 200 de milioane de euro, bani ai plătitorilor de taxe. Dar să ne concentrăm pe suma irosită direct și fără ocolișuri.

Statul estimează că pentru a construi o școală cu opt săli costurile se ridică undeva pe la 360 de mii de euro12. Dar hai să spunem, de dragul argumentului, că atunci când adăugăm corupția, costul real urcă până la 500 de mii de euro. Cu alte cuvinte, cu banii irosiți pe proiecte feministe, doar anul acesta, Statul putea construi 42 de școli cu opt săli. O fi mult? O fi puțin?

În medie, un elev român costă Statul circa 2360 RON/an13. Trecem peste judecățile de valoare legat de sumă în sine – dacă e prea mică sau prea mare. Făcând calculele, reiese că cu banii irosiți pe proiecte feministe în 2014, Statul român putea finanța educația a 39722 de elevi – adică mult, mult mai mulți decât numărul total de elevi care abandonează școala pentru că nu și-o permit în fiecare an.

Altfel spus, Statul român putea eradica definitiv abandonul școlar dacă în loc să irosească munți de bani pe proiecte feministe, îi investa în viitorul copiilor noștri indiferent de sex.

Construcția unui spital de urgență județean cu 462 de paturi costă aproape 90 de milioane de euro14. Altfel spus, două astfel de spitale puteau fi gata din 2007 și până astăzi dacă Statul n-ar fi irosit niciun ban pe proiecte feministe.

Reabilitarea unui ambulatoriu de specialitate la ultimele standarde costă 34,5 milioane de lei (8,2 milioane de euro)15 – o investiție care în Craiova ar ajuta 270 de mii de persoane anual. Numai cu banii irosiți anul ăsta pe proiecte feministe, se puteau reabilita trei astfel de unități ajutând peste jumătate de milion de români (culmea, majoritatea femei!) să primească îngrijire în condiții civilizate.

Și dacă tot vroia Statul român să ajute primordial femeile, la Bistrița, s-a construit anul acesta o nouă maternitate de rivalizează lejer cu toate clinicile private din țară16. Nota de plată? 8,5 milioane de lei, bani proveniți dintr-un credit guvernamental la Banca Mondială. Cu banii irosiți pe proiecte feministe, 9 astfel de maternități puteau fi construite doar anul acesta fără ca Statul să ne îndatoreze pe noi toți cu nici măcar un cent. Și culmea – o astfel de investiție fără dubiu ar fi ajutat mai multe femei decât toate proiectele feministe desfășurate vreodată în România și ridicate la pătrat.

Costul unui kilometru de drum județean construit de la zero variază între 500 de mii și 2,3 milioane de lei17 – deci un cost mediu de 1,4 milioane de lei. Atenție! Pentru construcția de la zero – adică de la pământ până la ultimul strat de asfalt. Doar cu banii irosiți anul acesta pe proiecte feministe se puteau construi de la zero exact 67km de drum județean.

Costul mediu al reabilitării unui kilometru de drum județean este undeva pe la 975 de mii de lei18. Doar cu banii irosiți pe proiecte feministe anul acesta se puteau reabilita 96 de km de drum județean. Doar cu acești bani se puteau rezolva măcar cele mai groaznice porțiuni de drumuri județene din județul Suceava de pildă – sau din aproape oricare alt județ. În mod cert mai mulți cetățeni ar fi fost deserviți de un drum județean reabilitat decât de proiectele de nefăcut nimic și tocat banii publici cu miros feminist derulate pe parcursul anului 2014.

Recent a avut loc un alt accident implicând un elicopter SMURD – aparent din cauza faptului că pilotul nu era suficient antrenat – pentru că nu sunt bani de antrenamente. Un astfel de elicopter costă 5,3 milioane de euro19. Doar cu banii irosiți de Stat pe proiecte feministe anul acesta se puteau cumpăra trei astfel de elicoptere și mai rămâneau și suficienți bani pentru a cumpăra suficient combustibil pentru a permite piloților un antrenament mai bun și astfel accidente precum cel de la Siutghiol să fie prevenite. Reiterăm: doar cu banii irosiți anul acesta.

Reabilitarea unei școli costă în jur de un milion de lei20. Altfel spus, cel puțin 90 de școli puteau fi reabilitate doar anul acesta și astfel câteva mii de elevi ar fi studiat în condiții demne de acest secol.

Așadar, să recapitulăm cât ne-a costat practic feminismul în 2014. Cu banii irosiți de Stat pe proiecte feministe în acest an, oricare din următoarele puteau fi îndeplinite:

  • 42 de școli cu 8 săli construite de la zero
  • Educația pe un an a 39722 de elevi
  • Un sfert dintr-un spital județean de urgență ultramodern
  • Trei ambulatorii reabilitate la cel mai înalt standard deservind peste jumătate de milion de cetățeni
  • 9 maternități la ultimul standard rivalizând cu orice clinică privată
  • 67 de km de drum județean construit de la zero
  • 96 de km de drum județean reabilitat
  • 3 elicoptere SMURD plus antrenament extensiv pentru toți piloții
  • Cel puțin 90 de școli reabilitate

Concluzii

Oricare dintre aceste nouă alternative ar fi fost alese, populația (inclusiv româncele) ar fi fost net mai câștigată decât de pe urma oricăruia dintre proiectele de nefăcut nimic pe care Statul român a ales să le finanțeze.

Dacă ținem cont și de banii ajunși în proiecte feministe după ce au fost mutați printr-atâtea birocrații, ajungem la peste 200 de milioane de euro irosiți doar în acest an. Înmulțiți cu 10 beneficiile de mai sus ca să aflați cât de multe lucruri puteau fi făcute dacă aceste proiecte generatoare de corupție nu ar fi existat.

De altfel, când ajungem la 200 de milioane de euro, deja putem vorbi despre ce taxe ar putea fi scăzute sau chiar eliminate – o mișcare ce fără dubiu ar avantaja mai multe femei decât toate proiectele feministe la un loc.

E chiar atât de radical să sugerăm că femeile manager din IMM-uri ar beneficia mai mult de niște taxe scăzute sau de-o reducere a costurilor interne cu birocrația?

Faptul că guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru biserici21 în luna octombrie22 este o știre de primă pagină și un scandal național (aș zice eu pe bună dreptate, deși nu toată lumea e de acord). Însă faptul că guvernul a cheltuit aproape de 5 ori mai mult pentru finanțarea religiei feministe nici măcar nu e pe radarul presei.

Este un mare scandal că Dioceza Catolică din Satu Mare încasează vreun milion de lei anual de la Stat23 în condițiile în care catolicismul este o religie minoritară, mult sub 10% din populație făcând parte din acest cult. În regulă, dar ce facem cu Statul care alocă de peste 90 de ori mai mult unui cult – cultul feminist – care aproape sigur are chiar mai puțini aderenți decât cultul romano-catolic în România?!

Segmente largi ale societății (inclusiv feministele) au condamnat faptul că Statul a finanțat prin donații succesive construirea Catedralei Mântuirii Neamului – din nou, pe bună dreptate, aș zice eu, chiar dacă mulți nu-s de acord cu mine.

Însă feministele sunt ultimele care ar trebui să se plângă în condițiile în care de la startul colectei și până acum, Statul a donat pentru Catedrala Mântuirii Neamului puțin peste 13 milioane de euro – în 7 ani24. Seculariștii vor argumenta, din nou, pe bună dreptate aș spune eu, că-s 13 milioane prea mult.

Însă tot ca secularist aș argumenta și eu că 21 de milioane de euro anul acesta pentru cultul feminist sunt 21 de milioane prea mulți!

Repede s-a raliat o întreagă mișcare cu revendicarea „Vrem spitale/Nu catedrale” pentru mai puțini bani irosiți în 7 ani decât pentru cultul feminist într-un singur an! Unde e mișcarea „Vrem spitale/Nu feminism”? Ironia face că „Vrem spitale/Nu feminism” ar fi un slogan mult mai favorabil femeilor decât toate proiectele feministe la un loc și ridicate la pătrat în condițiile în care 80% din angajații din sistemul sanitar sunt femei. (autor: Lucian Vâlsan, sursa: A Voice for Man Romania)

Referințe:

(1) Lista contractelor semnate 31 iulie 2014 – Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – http://www.fonduri-ue.ro/posdru/images/doc2014/contractate31072014.pdf

(2) Listă proiecte admise cu punctaj >80 puncte – POSDRU – publicat la 16 decembrie 2014 –http://www.fonduri-ue.ro/posdru/images/doc2014/cpp173.pdf

(3) Bogdan Presecan – Studiu pe bani europeni privind respectarea egalităţii de şanse dintre femei și bărbați la nivelul județului Alba, Ziarul Unirea, publicat la 3 august 2014 –http://www.ziarulunirea.ro/studiu-pe-bani-europeni-privind-respectarea-egalitatii-de-sanse-dintre-femei-si-barbati-la-nivelul-judetului-alba-278942.html

(4) Lista 31 iulie, op. cit., p.146 (elementul 3012)

(5) ***Formarea profesională a femeilor, cu bani europeni, Ziarul Ring, publicat la 1 octombrie 2014 – http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/245831/2014/Formarea-profesionala-a-femeilor-cu-bani-europeni

(6) Constantin Mazilu – Finantele ofera bani femeilor care vor sa se recalifice, Bună Ziua Iași, publicat la 2 septembrie 2014 – http://www.bzi.ro/finantele-ofera-bani-femeilor-care-vor-sa-se-recalifice-453783

(7) Artur Székely – O șansă in plus la angajare pentru femei, Graiul Sălajului, publicat la 3 iulie 2014 – http://www.graiulsalajului.ro/o-ans-in-plus-la-angajare-pentru-femei-a-40731

(8) Lista 31 iulie, op. cit., p. 146 (elementul 3000)

(9) ***Bani de la stat pentru femeile manager 2014, Advisa, publicat la 5 martie 2014 –http://www.adivisa.com/bani-de-la-stat-pentru-femeile-manager-2014/

(10) ***Primăria Tecuci a premiat cu câte 50 de lei 1.111 de femei cu ocazia zilei de 8 Martie, Tecuceni.ro, publicat la 17 martie 2014 – http://tecuceni.ro/primaria-tecuci-a-premiat-cu-cate-50-de-lei-1-111-de-femei-cu-ocazia-zilei-de-8-martie/

(11) ***Tecuciul, deszăpezit cu trei utilaje, Digi24, publicat la 4 decembrie 2014 –http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Galati/Stiri/Tecuciul+deszapezit+cu+trei+utilaje

(12) ***Statul estimează la 360.000 euro costul unei şcoli cu opt săli de clasă, Money.ro, publicat la 12 aprilie 2010 – http://www.money.ro/statul-estimeaza-la-360-000-euro-costul-unei-scoli-cu-opt-sali-de-clasa_544201.html

(13) R. Loznianu, M. Stoica – ŞCOALĂ NOUĂ. Cât de mult ne COSTĂ învăţământul de stat GRATUIT. De ani de zile, părinţii „creditează” Educaţia cu milioane de euro, Gândul, publicat la 27 septembrie 2013 – http://www.gandul.info/stiri/scoala-noua-cat-de-mult-ne-costa-invatamantul-de-stat-gratuit-de-ani-de-zile-parintii-crediteaza-educatia-cu-milioane-de-euro-11381167 – rezultatul este media aritmetică dintre sumele celor 6 forme de învățământ finanțate de Stat și descrise în articol pentru anul 2013.

(14) ***Construcţia unui spital judeţean de urgenţă costă 90 milioane de euro, anunţă Ministerul Sănătăţii, Realitatea, publicat la 12 aprilie 2010 – http://www.realitatea.net/constructia-unui-spital-judetean-de-urgenta-costa-90-milioane-de-euro-anunta-ministerul-sanatatii_708671.html
(15) ***Ambulatoriul Spitalului de Urgenţă Craiova va fi reabilitat. Vezi cât costă proiectul de renovare, România TV, publicat la 8 mai 2012 – http://www.romaniatv.net/ambulatoriul-spitalului-de-urgenta-craiova-va-fi-reabilitat-vezi-cat-costa-proiectul-de-renovare_27697.html

(16) Veronica Petruț – Vezi cum arată şi cum funcţionează noua maternitate de la Spitalul Judeţean. Va face concurenţă clinicilor private, Observator BN, publicat la 13 iunie 2014 –http://www.observatorbn.ro/articol.php?categorie=2&articol=7414

(17) ***Cât costă un km de autostradă şi unul de drum judeţean în Sibiu?, Tribuna, publicat la 21 iulie 2011 – http://www.tribuna.ro/stiri/stirile-de-pe-strada-mea/cat-costa-un-km-de-autostrada-si-unul-de-drum-judetean-in-sibiu-67770.html

(18) ibidem – rezultatul mediei aritmetice între suma minimală (700 de mii) și suma maximală (1,25 milioane)

(19) ***SMURD are un elicopter nou, care costă peste cinci milioane de euro, Adevărul, publicat la 24 iulie 2012 – http://adevarul.ro/news/societate/smurd-elicopter-nou-costa-cinci-milioane-euro-1_50ae28527c42d5a6639a21df/index.html

(20) V. Rotaru – Înghesuială de firme la reabilitarea unei școli speciale din județ, Bună Ziua Iași, publicat la 10 aprilie 2012 – http://www.bzi.ro/inghesuiala-de-firme-la-reabilitarea-unei-scoli-speciale-din-judet-281255

(21) R.M. – Guvernul a alocat încă 14 milioane de lei pentru biserici, HotNews.ro, publicat la 23 octombrie 2014 – http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18364342-guvernul-alocat-inca-14-milioane-lei-pentru-biserici.htm

(22) A. Vasilache – Guvernul Ponta a alocat din fonduri bugetare înca 6.000.000 lei pentru biserici din Madrid, Barcelona, Gorj și Cluj, HotNews.ro, publicat la 21 octombrie 2014 –http://www.hotnews.ro/stiri-diaspora-18348519-guvernul-ponta-alocat-din-fonduri-bugetare-inca-6-000-000-lei-pentru-biserici-din-madrid-barcelona-gorj-cluj.htm

(23) ***Șantajul bisericii catolice la adresa instituțiilor publice. Cum a blocat cultul maghiar conturile Spitalului Județean Satu Mare, Anchete Online, publicat la 28 iulie 2014 –http://ancheteonline.ro/2014/07/santajul-bisericii-catolice-la-adresa-institutiilor-publice-cum-a-blocat-cultul-maghiar-conturile-spitalului-judetean-satu-mare/

(24) Mihaela Stoica – Finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului, amânată cu un an. Câţi bani a înghiţit până acum cea mai importantă construcţie a BOR, Gândul, publicat la 24 martie 2014 si actualizat la 15 iulie 2014 (accesat la 15 decembrie 2014) –http://www.gandul.info/stiri/finalizarea-catedralei-mantuirii-neamului-amanata-cu-un-an-cati-bani-a-inghitit-pana-acum-cea-mai-importanta-constructie-a-bor-12299973

Sursa: Foaie Nationala