Analize și opinii

Capturarea Justiției

Joi seară, la emisunea lui Victor Ciutacu de la România TV, doamna Lavinia Coțofană, fost ofițer SRI, fost judecător, exclusă recent din magistratură prin decret prezidențial, detonează două bombe infernale. Nicio oră mai târziu, la Antena 3, Mihai Gâdea aruncă pe piață un document fulminant. Cele două dezvăluiri ale acestor televiziuni de știri ne arată cum s-a întâmplat de a devenit Justiția captiva statului paralel.



S-o luăm pe rând. Lavinia Coțofană își expune drama personală, relatând cum a fost măturată de la judecătoria din Arad ca pedeapsă pentru că a descoperit, chiar în interiorul acestei instituții, operațiuni financiare ilegale, pe care le-a semnalat la CSM. Dar dincolo de executarea acestei judecătoare, care în sine este un fapt scandalos, ni se înfățișează încă un mecanism diabolic, care a condus la capturarea Justiției și la edificarea statului paralel. Am aflat și m-am crucit. Iar acum puteți să vă cruciți și dvs. Serviciul Român de Informații face training cu judecătorii și procurorii.

Auăleu! Asa înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât faptul că, periodic și într-un mod cât se poate de bine organizat, judecătorii și procurorii sunt convocați într-un fel de tabere de vară SRI, unde sunt instruiți cum să acționeze și cum să colaboreze cu instituția condusă ieri de George Maior și astăzi de Eduard Hellvig. Nu ar trebui să ne imaginăm că procurorii și judecătorii sunt învățați cum să prindă teroriști și spioni. Am toate motivele să mă îndoiesc că aceste teme ar fi fost prezente în conținutul cursurilor. De asemenea, nu-mi pot imagina că ofițerii SRI i-au convocat pe procurori și pe judecători pentru a-i supercalifica în materie de drept civil, de drept penal sau pentru a lămuri necunoscute generate de neconstituționalitatea a numeroase articole din cele patru coduri. Atunci, care să fi fost scopul urmărit de „profesori” și de „cursanți”?

Asemena traininguri organizate de SRI nu puteau să aibă decât un dublu scop. În primul rând, în cadrul mecanismului de cooperare între instituțiile reprezentate de cele trei categorii de personaje prezente la cursuri, trebuia lămurit cine este jupânul. Cine se află la comandă. Și cum anume se desfășoară acest raport de subordonare. Cine raportează cui și în ce mod. Întrucât organizatorul este SRI, iar judecătorii și procurorii stau cuminți în băncuțe, este ușor de înțeles cine e dirigintele și cine sunt elevii. Pe parcursul acestor traininguri, e limpede că procurorilor și judecătorilor li se spunea în timp ce aceștia își luau conștiincios notițe, cum trebuie să-și conducă anchetele și procesele, astfel încât să valorifice la maximum informațiile furnizate de SRI în mod oficial sau confidențial. La rândul lor, trebuiau să informeze, ca un veritabil câmp tactic, Serviciului Român de Informații asupra stadiului anchetelor și proceselor, mai ales în ceea ce privește cazurile sensibile.

În fine, asemenea lecții erau și un bun prilej pentru ca reprezentanții celui mai important serviciu secret al țării să-i poată studia îndeaproape pe judecători și procurori, observând ce vulnerabilități au, astfel încât ulterior aceștia să răspundă cât mai conștiincios la comenzi.

Ceea ce a relatat cu atâta seninătate doamna Lavinia Coțofană nu poate fi pe deplin înțeles, dacă nu facem referire și la documentul exploziv prezentat de Mihai Gâdea la Sinteza Zilei. Până în prezent s-a vorbit despre protocoale, cel puțin 66 la număr, încheiate între SRI , diverse ministere și autorități și, mai ales, între SRI, Parchete, Ministerul Public și, după toate probabilitățile, între SRI și CSM, fapt confirmat și de ex-judecătoarea Lavinia Coțofană. De astă dată, ceea ce a prezentat Mihai Gâdea întrece orice așteptări. Este vorba de un protocol de sinteză. Un protocol inițiat de SRI și semnat de toate instituțiile participante în sistemul judiciar. La care se adaugă ANI. Ce cuprinde acest document?

El stabilește mecanismul prin care toate aceste instituții din procuratură și sistemul judecătoresc, precum și de la ANI și ANAF, urmează să colaboreze cu Serviciul Român de Informații, care și de-această dată s-a așezat tot în capul mesei. Și de ce este periculos și exploziv acest document?

Dintr-un motiv foarte simplu și ușor de demonstrat. Instituțiile menționate s-au angajat prin acest protocol să-și pună în același sac, sacul SRI, toate informațile culese vizând persoane fizice și persoane juridice. Astfel încât accesul la informație să fie cât mai rapid și cât mai complet. Conform protocolului – și reiese clar acest lucru din termenii în care sunt formulate clauzele – din start, fiecare persoană fizică și fiecare societate comercială nou înființată erau suspecte și deci suspectabile, activitatea lor urmând să fie urmărită cu multă atenție de toate instituțiile implicate, fiecare pe felia ei. S-a creat în baza acestui protocol un aparat de lucru comun la nivel central și, pe acest model, aparate de lucru la nivel local. Participanții se întruneau regulat pentru a stabili care sunt țintele umane sau instituționale și pentru a urmări modul în care se desfășoară și sunt finalizate anchetele, descinderile, procesele și, evident, modul în care asemenea operații erau prezentate opiniei publice, ca fațete ale pretinsei lupte împotriva corupției.

S-ar putea ca documentul prezentat de Mihai Gâdea să fie chiar mama protocoalelor. Matricea acestora.

Iată așadar cum, într-o singură seară, două televiziuni de știri au dat la o parte perdeaua în spatele căreia s-a produs în bună măsură procesul de capturare și confiscare și de subordonare al Justiției. Cine a atentat și atentează la libertatea Justiției? Cei care dezvăluie ce s-a întâmplat sau cei care au elaborat și pus la cale sub pretextul luptei anticorupție și transformării corupției în atentat la siguranța națională asemenea mecanisme infernale?

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: Sorin Rosca Stanescu Blog

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Mafiotii Romaniei si-au facut fratie intre institutiile pe care le pastoreau, in stilul Cosa Nostra!