Analize și opinii

Capitalismul inegalilor

Un film de 3 minute unde vedeți cum a evoluat distributia veniturilor în SUA în ultima jumătate de secol. Cândva puteam spune că americanii câstigă inegal. Acum putem spune că există un număr mic de moguli si… restul lumii. Dacă actuala tendintă se mentine, atunci vom ajunge la o împărtire a avutiei specifică mai degrabă feudalismului sau socialismului – cel mai inegalitar sistem care a existat, unde o mână de indivizi hotărăsc destinul întregii societăti.

Această evolutie este explicabilă, dar nu prin functionarea capitalismului. Pe piata liberă este foarte improbabil ca un număr atât de mic de oameni să controleze atât de multe resurse. Genialitatea, inventivitatea productivă, talentul antreprenorial si dorinta de a prospera nu sunt monopolul unui grup restrâns. Nu prea este loc de dinastii într-o societate concurentială (în sens autentic, productiv). Evolutia este explicabilă prin faptul că ne-am îndepărtat din ce în ce mai mult de capitalism – în ceea ce priveste principiul alocării resurselor, deci și al distributiei avutiei rezultate. Profiturile nu mai sunt profituri antreprenoriale, ci profituri de monopol. Un exemplu elocvent este cel al bancherilor – care formează o industrie subventionată si privilegiată de stat (prin bail-out si alimentare permanentă cu bani de la tiparnita)

sursa: logec.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Asa zisa piata libera duce inevitabil mai devreme sau mai tarziu la monopol. datorita acumularii, unul dintre concurenti va fi intotdeauna in avantaj si va ajunge sa acapareze toata piata. INEVITABIL. E logic. Numai fanaticii pietei libere nu vad asta si apoi se mira ce se intampla cu capitalismul lor…