Analize și opinii

Călin-Liviu Georgescu: “O femeie naște pe caldarâm, în curtea spitalului, la lumina farurilor ambulanței”

Evaluez acet video, unde o femeie naște pe caldarâm, în curtea spitalului, la lumina farurilor ambulanței, ca pe un mare “pa!” de la cam o sută de mii de tineri de români, dintre care 70% femei, care încă mai ezitau să se care, însă acum s-au decis-decis, de maniera, “mă car din țara asta de căcat, să știu că mor de foame la Bologna”; plus încă pe-atâția care nu știau dacă să se întoarcă sau nu, însă acum li s-a arătat răspunsul și s-au decis să rămână. Altminteri, frumos, eroic, bethleemian, viața triumfă, șamd. Însă, adevărul este că nu poți să ne-vezi ce-ai văzut.
Ca de obicei, din explicațiile medicilor, explicații profesioniste până la implacabil și până la malefic, lipsește o cerere de iertare. Nu se predă la Medicină și nici nu au înscris în fișa postului: “dacă pacienta naște, totuși, pe trotuarul din fața spitalului, personalul medical va cere scuze mamei”.
”Este secție de ginecologie în spital, dar noi nu avem medic de gardă pe ginecologie. A venit o pacientă la ora 5:00 dimineața, gravidă, cred că era și surdo-mută. Cadrele medicale nu au putut afla termenul la care se află. Era însoțită de doi aparținători, spunând că are dureri. A fost înregistrată la Camera de Gardă, asistenta a sunat la 112, timp în care ei au ieșit pe afară. Acolo a intrat în travaliu, până să vină ambulanța. Eu am întrebat asistenta care mi-a spus că nu le-ar fi spus să iasă afară, le-a spus doar să aștepte ambulanța” a explicat și Marian Toneanu, medic la Spitalul Municipal Urziceni.
Ministrul Rafila: ”Inspecția Sanitară de Stat încearcă să reconstituie exact respectiva situație și vă vom pune la dispoziție toate informațiile pe care le avem, precum și măsurile care vor fi luate.”
Corect. Rafila să strângă informațiile, să decidă măsurile, iar apoi să și le bage pe toate-n cur. Rafila, acest ministru al sănătății în țara unde spitalul cheamă Salvarea. Ce sens are un spital fără medici? Rafila mai bine s-ar numi “gestionar” sau “magazioner”. Ministru, nu, că ăia este demnitate, nu căcat.