Analize și opinii

C.T. Popescu, acest Tata Omidu’ al trecutului

Ne-au sunat la redactie cetatenii indignati. Unii au si scris si au bagat depesele pe sub usa. Sunt cam aceiasi revoltati care il sunau si pe el in iunie ’90, ca nu ia in varful pixului Piata Universitatii, si in ianuarie 2017, ca nu lauda suficient Piata Victoriei. Au asteptat degeaba cu ochii in Digi24 TV sa le explice CTP de ce eclipsa de soare din SUA, in Romania s-a desfasurat dupa lasarea intunericului. Noaptea, ca hotii. Dar CTP era disparut de la datoria lui de Tata Omidu al viitorului de ieri si al trecutului de maine.



E greu sa le explici ca CT Popescu este platit sa vorbeasca fara sa spuna nimic. Si ca, uneori, este platit sa taca in toata intelepciunea lui de inginer cu gecuta de fochist, cum il alinta amicul si colegul Razvan Boanchis.

Tine Soarele cu cotul

Auditoriul lui era speriat ca a gasit pe Facebook anunturi devastatoare, ca daca luam doua eclipse de la americani, Trump ni le-ar da la juma de pret. Si ca, parteneri cu ei fiind, ne dau cate eclipse vrem noi numai sa nu ne mai vada rusii. Oamenii erau tematori nu de rusi, ci de cat ne-ar costa. Sigur, un CTP la pupitru i-ar fi lamurit repede. Americanii  nu mai exporta eclipse decat daca au surplus pe stocuri, dar pentru Romania se putea face o exceptie de bonificatie. El, personal, ar fi putut sa blocheze cu cotul iesirea Soarelui de dupa Luna pana la ziua, sa vada si romanii, dar Digi24 TV s-a opus experimentului pentru ca insemna sa-l tina in studiou pana ii amorteste mana cu care numara ratingul. In privinta eclipsei din care sa nu ne vada rusii este de parere ca, din punct de vedere geopolitic, e bine sa nu fim egoisti si sa avem relatii bune cu vecinii, ca in vremea in care el traia din ingineria lui de baza, si nu inventa deontologii ilare si Cluburi de Presa.

Corigent la tintar

De altfel, CT Popescu ramane cel mai fin analist al tuturor timpurilor. Ghiceste tot ce s-a intamplat in trecutul care zgandara viitorul, dar sa nu fie vorba de Adevarul si de caderea lui. O nimereste si cu Ilie Nastase, cand spune ca nu a inteles nimic din tenis. Doar el, haulind in viitorul de ieri, are voie sa pronunte verdicte atat de imbecile. Doar el poate sa analizeze meciurile Simonei Halep, desi a ramas corigent pana si la tintar. Numai el poate sa traga concluzii solide, cu argumente de neclintit. In 2001, decreta homosexualitatea ca fiind imorala si devianta, ca dupa 15 ani sa i se zgaltie aceleasi argumente si sa spuna ca nu mai e imorala. In 1999 iubea Biserica Ortodoxa Romana si o voia Biserica Nationala, dupa care, azi, o critica de-i sar in aer sutanele si-i plesnesc clopotnitele. Asa e in tenis. Mahala cu oricine ii vine bine la mana. Priceput la orice, de la batutul penei de lemn si pana la ingineria politica si politica inginerilor cu gecuta de fochist. A avut, totusi, o vreme in care m-a uimit. Era cronicarul filmelor de la PRO Cinema. Nu il banuiam de atat talent. Recunosc, il ascultam. Filmele nu le mai vedeam, de teama sa nu se intample viziunile lui de critic. Chiar as fi aruncat televizorul.

Autor: Valentin Boeru

Sursa: National.ro