Analize și opinii

Buturuga Anghel: “Războiul e colea, la uși?”

Războiul e colea, la uși? FMI începe să ne dea târcoale ca vulturul la hoitul în devenire? Drogangeala rupe capul la țară? Încep să explodeze buteliile și țevile? Școala-i zob? Nicio perspectivă demografică de viitor, cu excepția importului de carne ieftină – și imprevizibilă – din periferii? CEDO ne dă cu tifla elgebeteului și trebuie să tacă cine trebuie să vorbească?
Nu-i nimic, avem ce da la televizor și pe soușăl midia. Corupția, xodomia și doctoratele din Biserică. Arsenie Boca. Teodosie putinist. România teocrație, mai ceva ca Iranul. Iată cum pare a se pune de o furtună perfectă care să eviscereze, vorba unui renegat al lumii bune, biserica. Nu-i vorbă, prea mult borhot lăsat în beci. Prea mulți hulpoi infiltrați, prea multă mamoneală. La un moment dat vine decontul, căci totul se plătește.

***

Nu m-am interesat în mod deosebit de „filmul documentar” despre „Sfântul Ardealului”, părintele Arsenie Boca, dar din ce am citit/văzut, nu este de fapt nici film, nici documentar. Mai degrabă l-aș încadra în categoria actelor artistice performative. Este un act blasfemic în care ceea ce contează nu e firul narativ, construcția poveștii, unghiul de vedere. Ceea ce contează este ceea ce se face. Nu ce se filmează, nu ce „se dă”, ci că eu, regizor, am această oportunitate – finanțată (și) din bani publici – de a caricaturiza o figură religioasă, de a-mi bate joc de un simbol. Desigur că din punct de vedere artistic autorul are libertate absolută. Poate să facă și acte ce contravin legii, dacă chiar are curaj și nu o dă cotită că îl calcă comunismul pe coadă, cum se văitau trapperii când cu Gheboasa. În cazul de față, nu văd ce lege ar încălca filmul lui Solomon, prin urmare cerința Arhiepiscopiei Sibiului de a nu se „permite” difuzarea blasfemiei la festivalul de film ASTRA este prost gândită, prost plasată. Eroizează inutil un film prost și mediocru (nu am văzut încă o bătaie de joc care să aibă și valoare artistică). Încalcă legea? Atunci da, are sens să ceri interzicerea. Nu, dar te revoltă o asemenea bătaie de joc? Protestează, nu prin comunicate seci, ci cum se protestează când ai de-a face cu o bătaie de joc.

Autor: Buturuga Anghel