Analize și opinii

Bogdan Duca: „Revoluția generației noastre”

”Revoluția generației noastre”–așa numesc organizatorii mișcărilor ”spontane” #rezist, mitingurile de le pregătesc împotriva democrației, în ianuarie. Cum fac parte din această generație care, spre rușinea mea, are câteva zeci de mii de hăbăuci care se joacă de-a revoluționarii, m-am întrebat: chiar e nevoie de o revoluție?



Da, mi-am răspuns. O revoluție chiar a generației noastre. Ce poate face generația mea pentru țară? În primul rând, să nu mai plece din ea. Nu poți ajuta țara când pleci din ea pentru o leafă mai mare. Iar costul patriotismului trebuie să fie tot timpul ceva mai mare decât diferența lunară în bani între cât ai fi câștigat în țară și cât câștigi prin străinătate.

Să fie ei primii corecți. Să plătească taxele, impozitele, să fie primii care au grijă să respecte legile țării. Să nu facă circ că nu știu ce și nu știu cum când sunt prinși fără bilet în autobuz, ci să plătească amenda.

Să nu tolereze forme de economie care fug de răspunderea socială (prin plata taxelor și impozitelor), precum Uberul. Uberul le ia mai mulți bani din buzunar decât Taxiul, dar banii ăia, spre deosebire de cei de la Taxi nu se duc și spre comunitate: spre spitale, spre mediu, spre servicii sociale.

Taximetristul e grobian? Să îl reclame la protecția consumatorului și la patronii săi. După ce va fi sancționat, nu va mai fi grobian. Și va rămâne oricum mai ieftin decât Uberul.

Să fie reactivi, dar în lucruri concrete. Să denunțe imediat funcționarul care le cere o șpagă, nu să închidă ochii pentru că….șpaga aia îi ajută să li se rezolve mai repede o problemă. Paradoxal e mai ușor să te bați cu guvernul decât cu nemerniciile din propriul cerc de prieteni, nu? 🙂 Dar aici e revoluția adevărată.

Să își certe amicii care fumează droguri, să îi denunțe pe nemernicii care le vând. O Românie cu viitor nu este o Românie de drogați. Așa cum nu este nici vreo Românie de bețivi. Au prieteni cu astfel de vicii? Să fie primii care încearcă să îi scoată din mizeria asta. Drogurile ucid mai mult decât corupția, chiar dacă sunt mai cool decât ea ;).

E plină țara de injustiție socială și de încălcarea unor reguli de civilitate. Dar problema e la noi. Când încerci să eviți să plătești asigurările sociale, de fapt tu ești cel care ține pensiile mici, care face ca în spitale să nu se găsească medicamente elementare. Tu înaintea guvernului.

Să meargă la vot. Și să gândească înainte de a vota.Să citească programele electorale. Să le dezbată. Să înțeleagă că niciodată nu e bine să votezi împotrivă ci trebuie să mergi să votezi pentru ceva.. Tot sunt ei cu gândirea pozitivă în cuget și simțiri….

Să se implice în politică. Dar să înțeleagă că pentru a face politică trebuie să te pregătești. E cu bibliografie și politica. Nu cere nimeni doctorate, dar e nevoie să ai habar cum funcționează democrația ca să poți să devii parte activă, ca politician sau activist civic, a ei.

Să se educe continuu. Să caute calitatea în cultură, nu facilitatea. Nu tot ce e cool e și consistent valoric. Iar cultura nu e un hobby inutil: te poate ajuta să nu te mai duci după fentele unora sau altora și să te trezești că stai ca prostul ore în frig pentru….dacă te gândești bine, nici tu nu știi de ce.

Să se elibereze de consumerism. Să învețe să fie modești. Să înțeleagă că nu tot ce e scump e bun. Să învețe să descopere micile plăceri ale vieții: care se pot trăi foarte bine și în România.

Să învețe că în viață ceea ce e bun societății și vieților noastre nu coincide tot timpul cu ceea ce ne place nouă. Știu, asta trebuia să învățăm din primii șapte ani de acasă….

În sfârșit, să fie sereni. Sunt amuzanți: se încrâncenează din toate prostiile. Să învețe să respire și în pauzele de respiro să înceapă să gândească. Încrâncenarea pemite manipulatorilor lor să le înfigă lozinci în creiere. Or creierul e pentru gândit, nu pentru lozincărit.

Semnat: un coleg de generație și poate un hipster mai autentic decât voi.

Autor: Bogdan Duca

Sursa: Bogdan Duca Blog

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu