Analize și opinii

Bogdan Duca: ”Nişte gânduri despre pelerinaj, coolness şi tefelişti”

Se apropie Sfânta Parascheva şi încep atacurile tefeliştilor (tinerii frumoşi şi liberi) la adresa “pupătorilor de moaşte”.



Eu, personal, sunt un duşman declarat al oricărei forme de Creştinism care nu este conştientizat cu mintea şi cu sufletul şi care nu e asumat. A te declara creştin şi a nu depune efortul intelectual constant de a îţi înţelege şi aprofunda credinţa este, după mine, cel mai mare păcat pe care îl poţi comite împotriva sufletului tău, după păcatul sinuciderii, desigur…

Cultul sfinţilor, pelerinajele, actele de asceză şi de devoţiune au însoţit credinţa în Dumnezeu şi istoria evreilor şi apoi a creştinilor până în zilele noastre.

Sutele de mii de români care se vor închina (au fost deja “contabilizaţi” 24 de mii) până duminică la moaştele sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, vin cu diverse probleme şi necazuri, cu diverse crezuri şi superstiţii.

Însă ei, împreună, adunaţi acolo, cu păstorii lor, nu fac altceva decât să afirme o identate: cea creştină.

A merge la marile praznice şi sărbători, a merge în pelerinaje e o manifestare identitară. E mult mai ieftină, morală, paşnică, decentă, consolidatoare sufleteşte, decât alte manifestări identitare, precum meciurile de fotbal ale microbiştilor, festivalurile de muzică şi concertele la modă ale tefeliştilor şi hipsterilor.

Agresivitatea tefelistă faţă de creştinii practicanţi este din mai multe puncte de vedere necinstită.

Mai întâi pentru că încalcă flagrant toată bălăria tefelistă cu “toleranţa”, cu “respectul faţă de alteritate”, “corectitudine politică”, etc. Deci îşi încalcă propriile principii.

Mai apoi pentru că e un efort imbecil de a submina chiar copacul pe a cărui cracă stai- doar aşa, pentru că acel copac este…”uncool”. Această manie revoluţionară, de la iluminism încoace, de a submina propriile temelii, a avut cele mai teribile consecinţe din istorie- nimic, chiar nimic nu ne poate face să credem că rezultatele tefeliştilor vor fi mai morale şi mai puţin sângeroase decât ale înaintaşilor lor: iacobinii, comuniştii şi fasciştii.

În sfârşit, pentru că suferă de păcatul tipic al acestui melanj ideologic la modă acum: nu e raţional.

De ce i-ar deranja pelerinajul de la sfânta Parascheva?

Spre deosebire de petrecăreţii de la …Untold, pelerinii nu distrug liniştea unui cartier. Şi chiar, că vorbeam de Untold:

Prima zi de pelerinaj la Iaşi s-a petrecut fără evenimente majore.

Prima zi de Untold a fost cu 125 de persoane care au primit primul ajutor- majoritatea pentru că se “cam” îmbătaseră, 9 persoane au fost arestate pentru posesie -trafic de droguri serioase (la cele neserioase nici nu au mai pierdut vremea poliţiştii- că riscau să aresteze jumătate din festival)….

Deci nu e aşa că ar cam trebui să vă gândiţi de două ori înainte să fiţi răutăcioşi şi ironici cu pelerinii?

E drept, presa mainstream, nu a ironizat nici pe beţivii, nici pe drogaţii, nici pe snobii care ascultau muzică pentru că aşa e…cool. Şi trebuie să îţi placă dacă e cool, nu?

Aşa cum nu se leagă nici de băieţii îmbrăcaţi în prostituate de la paradele gay.

Însă consideră demn de interesul ochiului său critic doar dacă două băbuţe se calcă pe bătături ca să ajungă la moaşte, sau dacă vreo persoană de la coada de la pelerinaj, leşină de oboseală şi are nevoie de ajutor medical….

E drept, presa mainstream nu e interesată nici de faptul că prin intermediul Curţii Constituţionale, mai întâi, apoi cu ajutorul celorlalte instituţii ale sale, Statul român îşi bate joc de semnăturile a 3 milioane de români (16 la sută din populaţia ţării) pentru că, nu e aşa? nu sunt….cool.

Doar nu o să cerem obiectivitate prostitua…. jurnalistului român.

Autor: Bogdan Duca

Sursa: Bogdan Duca

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu