O singură mare problemă au românii: mentalitatea de slugă. Iar această mentalitate de slugă este mai vizibilă tocmai la nivelul elitelor- ceea ce face ca societatea românească să nu meagă bine.
Doar ce am citit un articol al unei doamne care urechea pe Cristian Bădiliță că e supărat pe Andrei Pleșu, deși acesta i-ar fi dat burse sau alte facilități la Colegiul Noua Europă.
Acum ceva zile, răspunzând unui soi de interviu, am fost chestionat certăreț cum de sunt eurosceptic din moment ce am primit o bursă posdru la doctorat?
Aseară, la o cină, un profesor francez stabilit în România povestea o anecdotă reală: cum la UBB, în anii 90, fusese invitat un mare profesor din Portugalia, specialist în Max Weber și care, ajuns la Cluj, a ținut o conferință jenantă- o introducere banală și stupidă în Weber, evident jignitoare pentru bine pregătitul corp academic clujean.
Când el, franțuz, a simțit nevoia să puncteze această nesimțire, a fost imediat luat la rost de academicii români, care erau mulțumiți doar că fuseseră băgați în seamă de ilustrul academic portughez….
Mă abțin să mai relatez o poveste similară, care a avut loc tot acum câteva zile….
Dar ce vreau să spun este că toate aceste chestii m-au lămurit că aceasta este marea noastră problemă:suntem dominați de o majoritate de elite cu mentalitate de slugi.
Universitari, politicieni, formatori de opinie, trăiesc încă în Evul Mediu.
Pentru ei este aproape imposibil de înțeles că poți primi un grant de cercetare pentru o cercetare și nu pentru loialitate.
Pentru ei este aproape imposibil de crezut că sunt virtuți mai importante decât virtutea feudală a supunerii față de suzeran și a mărimimiei față de vasal.
Doamna care vorbea despre Colegiul Noua Europă, ca despre un soi de masă a domnului Pleșu, de unde acesta împarte cu generozitate pomeni academice celor mai mici decât el, a reușit tocmai să invalideze toată seriozitatea academică a proiectului NEC.
Intervievatorul meu a arătat că este nu eurosceptic, ca mine, care nu cred în viitorul UE, ci că de fapt este anti-UE, văzând în Uniunea Europeană o structură feudală otomană, în care mărinimia sultanului se dă supușilor din vilayeturi.
Academicii din anii 90 și din 2017 care acceptau și acceptă umilința de a fi jigniți de aroganța unor ”scholars” de pe afară, care vin în România așa cum ar merge ei la Mogadiscio, cu superioară condescendență, ratează tocmai șansa de a afirma academic România în lume……
Autor: Bogdan Duca
Sursa: Bogdan Duca
Adauga comentariu