Analize și opinii

Bogdan Duca: ”24 ianuarie- ziua de naștere a României, născută din inteligență, dintr-o luptă a creierelor. ”

24 ianuarie este ziua de naștere a României.



România nu s-a născut prin foc și spadă, nici prin cine știe ce moment în același timp dramatic și eroic.

Țara noastră s-a născut din inteligență, dintr-o luptă a creierelor. E un produs al neuronilor, nu al mușchilor, iar acest lucru ar trebui să ne umple de mândrie și să ne responsabilizeze, să ne facă să fim la înălțimea înaintașilor de atunci.

Ei nu au murit pentru țară, nu au luptat pentru țară ci au gândit pentru țară.

Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza a pus marile puteri garante în fața faptului împlinit: elita politică românească de atunci i-a păcălit pe toți hegemonii vremii și a arătat că micuța Românie nou-născută, o fi un pion pe marea tablă de șah a intereselor politice externe, dar este un pion care își poate decide singur soarta.

Țara noastră s-a născut parlamentară, într-o logică parlamentară. Nu există un singur erou al nașterii României, chiar dacă, din diverse obsesii dictatoriale și propagandistice s-a fabricat doar unul: Cuza Vodă. Eroii au fost însă toți politicienii momentului, mari boieri și burghezi care prin calcule, socoteli și negociere, au drămuit cu înțelepciune lucrurile astfel încât unirea să devină posibilă.

24 ianuarie este și o lecție pentru fiecare dintre noi: lecția că o țară mică ca a noastră nu are altă armă mai potrivită pentru a apăra interesul național, unitatea și suveranitatea decât…bomba cu neuroni.

Diplomația, negocierea politică, coerentizarea și unitatea viziunii de câtre majoritatea elitelor politice, sunt armele noastre. Și doar cu ele am obținut apariția ca țară, pe 24 ianuarie 1859, datorită lor am obținut recunoașterea independenței la 1877, datorită lor am devenit o Românie mare în anul 1918, când militar, în ciuda eroismului soldaților noștri, fuseserăm înfrânți.

Acum nu mai suntem o țară la fel de mică și de săracă cum erau Principatele Unite la 24 ianuarie 1859. Din păcate însă nu mai suntem o țară la fel de potentă intelectual și politic. Nu mai suntem în stare să obținem singuri, prin geniu al negocierii și atenție la detalii, ceea ce trebuie pentru țara și poporul nostru. Politicienii noștri nu mai au curajul să păcălească marile puteri iar poporul nostru, spre rușinea lui, aplaudă inept de fiecare dată când vreun funcționar de pe la Înaltele Porți vine cu firman de mazilire, certare sau de scuipare pe obrazul suveranității noastre….

Dar 24 ianuarie ne poate aduce aminte că nu ne-am născut nici proști, nici slugi, iar mințile noastre, duhul nostru, ascunde o energie care poate să nască țări și să pună la punct, nu prin forța armelor, ci a inteligenței, marile puteri și de la Răsărit, și de la Apus.

La Mulți Ani, România!

Autor: Bogdan Duca

Sursa: Bogdan Duca Blog