Analize și opinii

Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române: “Intelectualii trebuie să coboare din turnul de fildeș… Nu tot ceea ce am preluat din străinătate e bun.”

Luni, 15 iulie 2019, incepand cu ora 11.00, in Platoul BZI LIVE a fost programata cea de-a 345-a editie din arealul educational, cultural, artistic, stiintific, muzical, religios, istoric respectiv a ideilor si mentalitatilor • Invitat special, in EXCLUSIVITATE, a fost chiar reputatul si elegantul prof. univ. dr. Bogdan C. Simionescu, vicepresedinte al Academiei Romane • Figura a mediului stiintific iesean, national si international in Ingineria chimica, domnia sa a coordonat ani buni celebrul Institut de Chimie Macromoleculara Petru Poni din Iasi, fiind unul dintre marcantii profesori ai Universitatii Tehnice – TUIASI Gheorghe Asachi • Alaturi de vicepresedintele Academiei Romane au fost abordate urmatoarele idei si aspecte cheie pentru societatea contemporana • Emisiunea completa cu domnia sa poate fi urmarita AICI: 



Pe 15 iulie 2019, incepand cu ora 11.00, in Platoul BZI LIVE a fost programata cea de-a 345-a editie din arealul educational, cultural, artistic, stiintific, muzical, religios, istoric respectiv a ideilor si mentalitatilor. Invitat special, in EXCLUSIVITATE, a fost chiar reputatul si elegantul prof. univ. dr. Bogdan C. Simionescu, vicepresedinte al Academiei Romane. Figura a mediului stiintific iesean, national si international in Ingineria chimica, domnia sa a coordonat ani buni celebrul Institut de Chimie Macromoleculara Petru Poni din Iasi, fiind unul dintre marcantii profesori ai Universitatii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi. Alaturi de vicepresedintele Academiei Romane au fost abordate urmatoarele idei si aspecte cheie pentru societatea contemporana.

“Intelectualii trebuie sa coboare din turnul de fildes si sa comunice societatii, sa se implice pentru schimbare”

Concret, s-a dezbatut rolul si importanta intelectualilor, mediului academic si stiintific in reasezarea si dezvoltarea Iasului, tarii, spre normalitate si evolutie, cum priveste academicianul modul in care este finantata Cercetarea, Educatia in Romania sau cum poate creste valoarea Iasului, pe zona resursei umane, a infrastructurii, economiei atat mediul universitar dar cel stiintific local. “Intelectualii trebuie sa coboare din turnul de fildes si sa comunice societatii, sa se implice pentru schimbare. Trebuie sa existe aceasta deschidere, inclusiv a cercetatorilor care nu trebuie sa ramana cu munca lor de laborator! Tot ceea ce realizeaza trebuie sa fie promovat si prezentat, nu e suficient sa ramana la nivelul cunoscatorilor si specialistilor. Academia Romana, oamenii din acest for nu au rolul de a face legi ci tocmai acela de a oferi sfaturi bazate pe experienta si studiile lor inclusiv decidentilor politici… Spre exemplu, colegi de-ai mei au realizat lucrari ce tin de demografia Romaniei, de efectele taierii padurilor, au lucrari ce tin de Istoria, Cultura si Arta noastra. Repet, societatea si cei care administreaza tara trebuie sa tina seama de ceea ce spun acestia si sa gaseasca strategii de reasezare a natiunii noastre. Nu cred ca informarea si educarea se poate face de pe pe Wikipedia sau comunicarea inseamna Facebook, e nevoie de un dialog real, de comunicare si de schimbarea mentalitatilor. Pe de alta parte, Academia Romana are singura editura de stat ramasa si scoate, la preturi mai mult decat rezonabile, lucrari la care trebuie sa aiba acces comunitatea, noua generatie“, a transmis academicianul.

“Nu tot ceea ce am preluat din strainaiate de bun…”

De asemenea, cum poate si ce influenta are Academia Romana in evolutia tarii, acum, spre schimbarea mentalitatilor si ideilor, care sunt proiectele in care este implicat, din pozitia de vicepresedinte al Academiei Romane, care este importanta Institutului de Chimie Macromoleculara Petru Poni din Iasi, avand in vedere faptul ca destinul si activitatea sa se leaga de acest Centru al Excelentei Cercetarii din Romania. “Vreau sa va spun ca, nu tot ceea ce am preluat <> din afara tarii este foarte bun. Din pacate, am distrus cam tot ceea ce aveam bun si nu am construit prea putine lucruri bune si durabile. Eu cred, sincer, ca putem avea un proiect de viitor, riguros si constistent inclusiv pentru ca Iasul sa devina un centru cultural veritabil! Aici, cu totii trebuie sa ne implicam, de la mediul academic si de cercetare si pana la administratia locala. Prin ceea ce am facut la Institutul Petru Poni pot spune ca ne aflam la acelasi nivel cu alte entitati similare din intreaga lume. Spre exemplu, acesta este oferit ca model de buna practicca pentru atragerea fondurilor europene. De asemenea, in ultimul timp, am primit aici cercetatori veniti din strainatate si care nu am mai lucrat in Romania. Acesti oameni de calitate isi doresc sa aiba aparatura de cel mai inalt nivel, ceea ce este la Institut, sa poata progresa profesional, sa aiba un mediu de lucru motivant si echilibrat si sa poata duce o viata decenta. Unii mi-au spus ca au venit tocmai pentru a avea servicii educationale bune pentru ai lor copii. Noi nu trebuie sa privim doar la marile universitati dinm strainatate, ci la cele medii si vom vedea ca invatamantul romanesc, cu tot regresul din ultimele decenii, este la un nivel foarte bun”, a mai punctat vicepresedintele Academiei Romane.

“Un tanar are atatea oportunitati de dezvoltare! Totul depinde doar de el”

Pe de alta parte, acesta a rememorat aspecte din activitatea sa de la Universitatea Tehnica Gheoghe Asachi, pe segmentul in care este specializat, va povestiti cateva din momentele placute, marcante, relatia cu studentii respectiv ce s-a schimbat, dupa 1989, pe aceste planuri. Cum ii vede pe tineri, ce rol ar trebuie sa aiba noua generatie in societatea contemporana, daca se implica suficient, se pregatesc asa cum e necesar alaturi de felul in care vede reducerea numarului celor foarte buni, pe segmentul educational, stiintific si al Cercetarii care aleg sa plece din tara sunt alte puncte ale editiei BZI LIVE. Daca a fost tentat sa plece in strainatate defintitiv, in tinerete alaturi de rolul invatamantului tehnic, ingineresc in lumea contemporana vor marca aceasta productie media alaturi de unul dintre cei patru vicepresedinti ai Academiei Romane. “Nu este sanatos sa avem aceasta gandire cum ca in tara nu se poate face nimic, ca oricum nu se poate realiza ceva. Sa nu credem ca in Occident totul este perfect… Dimpotriva, un tanar are atatea in fata sa, are atatea oportunitati de dezvoltare in tara, doar trebuie sa faca ceva, depinde doar de el. Da, e clar ca avem nevoie sa dezvoltam infrastructura, de o autostrada care sa lege Iasul de Europa si restul tarii, de un aeroport care sa fie dublat in orasul nostru. Suntem intr-o situatie limita, avem zece la suta analbabeti si 30 la suta analfabetism functional. E momentul sa gasim strategii care sa schimbe, mai exact sa reseteze societatea noastra, sa gandim un proiect real de tara. Eu asta le spun studentilor, doctoranzilor mei. Eu, bineinteles am avut oportunitati sa plec in strainatate doar ca, si aici se poate spune ca am gandit cu sufletul, m-am gandit ca tara asta mi-a oferit multe, m-a educat si tocmai de aceea trebuie sa-i ofer mult inapoi. E timpul sa ne iubim tara, sa ne respectam valorile si istoria deoarece, observ cu tristete ca nu mai facem asta. Aici nu vorbesc de un nationalism extrem, ci de adevaratele sentimente pe care trebuie sa le avem si sa le cultivam tinerilor. Tocmai aici are un rol esential Academia Romana, prin derularea unor conferinte pe diverse domenii in toata tara, sa fie popularizate mai mult evenimentele organizate de catre noi, asta de catre media. Sa nu uitam ca institutia noastra a avut un rol fundamental, prin membrii ei, in momentele cheie ale Istoriei noastre, de la modernitate la contemporan. Asadar, e timpul sa facem mai mult, sa ne concentram pe un interval de timp in care sa luam masuri astfel incat sa reducem din multele aspecte problematice pe care le avem in Romania“, a tinut sa mai reliefeze academicianul Bogdan. C. Simionescu. Emisiunea completa cu domnia sa poate fi urmarita AICI:.

Sursa: Bună ziua Iași