Analize și opinii

Bogdan Alexandru Duca: „În ultimele 7 luni s-a prognozat de o sută de ori prăbușirea economiei ruse”

În ultimele 7 luni s-a prognozat de o sută de ori prăbușirea economiei ruse.
Au fost date ca sigure câteva zeci de lovituri de stat.
Putin a fost ”îmbolnăvit” de vreo câteva zeci de boli mortale și aproape îngropat.
Armata rusă a fost declarată ca ”praf”, pe fugă, în revoltă împotriva comandanților, flămândă și lipsită de resurse, de vreo câteva zeci de ori.
Nu doar că nu s-a întâmplat nimic din toate astea, dar Rusia și-a continuat războiul în Ucraina, a început să își reorienteze interesele economice în restul lumii, după ce a fost ”izolată” de SUA și UE, a început să îi scadă inflația, și-a întărit rubla, nu doar că a supraviețuit ”fatalei” cu swift-ul, dar deja își crește alternativa frumos și constant.
Lumea care nu e Vestul a început să se adune în jurul Rusiei, China tocmai a ieșit din prietenia rezervată și a anunțat o prietenie asumată.
În același timp, zona Euro intră în recesiune. Inflația în România este mai mare decât cea din pedepsita Rusie, președintele Germaniei își exprimă îngrijorarea că zeci de mii de familii de germani vor rămâne fără case după iarna asta, președintele Franței le spune direct francezilor că s-a terminat cu epoca prosperității, elvețienii cer dușuri colective ca să facă economie la energie.
Țările arabe au spus Vestului că nu sunt dispuse la niciun sacrificiu economic pentru a îi salva.
Așa că satisfacțiile propagandistice au rămas faptul că armata ucraineană a făcut, cu un efort uman considerabil (chiar surse de ucrainene vorbesc de 5 morti ucraineni la un rus) si cu un efort financiar urias o ofensivă de câțiva kilometri (nu confundați kilometri pătrați cu kilometri reali de avansare)și au cucerit un ”roșiorii de vede” strategic.
De asemenea, sunt speranțe că Xi nu a luat cina, că Putin era încruntat, că Erdogan era palid….
Asta când singura speranță reală pentru soarta UE este ca Macron și Schultz, să sară în avion, să meargă la Moscova și să îi spună lui Putin: Hai să fim prieteni din nou.