Analize și opinii

Bogdan Alexandru Duca: “…asta o spune foarte simpatic Calistrat, de fapt. Și are dreptate.”

Un prieten preot de aici atrăgea, pe bună dreptate, atenția celor care se grăbesc să înjure pe părintele Calistrat, că problema nu e la el.
Problema e la cei care se revoltă.
Nunțile acum au devenit un circ penibil, o industrie kitsch de un ordinar înfricoșător și un glamour fals de curvă bătrână dar insistentă.
Și un circ scump.
Câți bani dau cei doi miri pentru porcăria aia de album de nuntă, în care, de cele mai multe ori, cei doi se îmbracă în mire și mireasă și se lasă pozați profesionist pe cine știe ce coclauri romantici chiar și la câteva luni după nuntă?
Câți bani se cheltuiesc pe antrenori pentru ”dansul mirilor” și ”aburirea” podelei ca să pară „de vis”?
Și la nunta din biserică se face….economie. Mă rog, se face economie când nu se face circ cu nu știu ce corală și alte maimuțăreli florale, plus eventual inventarea unui sobor de 100 de preoți, poate și un episcop, ca să fie ….”cu noroc” mariajul.
Apoi să mai aduc aminte că majoritatea nunților sunt niște afaceri mizere, formule de a strânge bani de la invitați, dintre care cei mai mulți sunt „obligații” ce trebuie să deschidă portofelul?
Deci la nunțile noastre s-a ajuns la situația paradoxală în care mirii și nașii se zgârcesc să lase câteva mii de lei pentru săvârșirea Tainei propriu-zise, dar nu au jenă de mii, uneori chiar zeci de mii de euro ”arși” pe petrecerea și circul de prost gust de după această Taină.
Și asta o spune foarte simpatic Calistrat, de fapt. Și are dreptate.

Autor: Bogdan Alexandru Duca