Analize și opinii

Bogdan Alexandru Duca: “Am văzut treaba asta și în timpul nebuniei cu covidul, și acum, cu războiul din Ucraina”

Am văzut treaba asta și în timpul nebuniei cu covidul, și acum, cu războiul din Ucraina….
Sunt unii trolli de internet care sunt instrumentalizați nu să promoveze o idee ci să o compromită cu enormități.
Periodic vedem, în tabăra ”noastră” cum vin din neant niște pseudonime panicate sau agresive, care promovează fake-news-uri și conspiraționisme deloc rafinate, grosiere.
Ieri, de exemplu, circula un fake news cu Maia Sandu care ar fi anunțat că Republica Moldova se pune la dispoziția armatei ucrainene, sau ceva de genul…..
Acum ceva săptămâni apăruse un fals discurs al lui Putin care circula de zor.
Evident, guguștiucii ”noștri” au înghițit ca fraierii și au început să promoveze aceste aiureli.
Însă strategia era vizibilă din perioada Covidului, când mediile noastre au fost invadate, de multe ori chiar agresiv, de diverse pseudonime cu teorii gogonate, radicale, cu conspiraționisme teribile, cu informații evidente ca false din spațiul cosmic.
Efectul? Sterilizarea intelectuală a taberei ”noastre”….
Oamenii raționali s-au retras sau au fost reduși la tăcere și o luptă indubitabil nobilă și sfântă pentru libertate, a fost redusă la un circ al ororilor și prostiilor devenite populare în „bulă”….
La fel și la mitinguri: din neant apăreau daci, purtători de icoane (unele dintre ele de un kitsch agresiv), preoți sau vraci, ezoterici sau pur și simplu nevorbiți, mă rog, o bălăceanca și o socolă revoluționare care evident că erau și cele mai promovate de media mainstream.
Reacția oamenilor raționali și civilizați, care înțelegeau că riscăm să pierdem libertatea de frica unei viroze, era firească….nu te bagi cu nebunii ci traversezi strada.
E o strategie deșteaptă: promovând agresiv și punctual prostii și porcării, decredibilizezi cauza și ții oamenii raționali cât mai departe.
Nebunii nu vor construi nimic concret și vor sabota tot ce s-ar încropi, iar orice posibil adversar decent al sistemului va fi ușor de compromis….
Și aceasta este explicația pentru care, deși societatea românească ar fi- spun cercetările sociologice- mai degrabă conservatoare și suveranistă, nu se poate coagula nimic serios….

Autor: Bogdan Alexandru Duca

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu