Analize și opinii

Biserica Ortodoxă Română, zguduită de 0.0206%

“Un nou scandal zguduie din temelii Biserica!” Ăsta e titlul cu care m-am trezit astăzi, care apare pe mai multe site-uri ale ziarelor si televiziunilor. “Un stareț a fost surprins purtând conversații indecente pe Facebook cu o altă față bisericească.” vine apoi si intarirea titlului.


Nu am comentat până acum de Pomohaci sau de ăla din Husi dar cand nivelul meu de fierbere ajunge la un anumit nivel încep să scriu.

Am căutat dar nu am găsit să văd ce vechime are proverbul “Fă ce zice popa, nu ce face popa”. Zeci de ani, poate sute? Îl cunoaşteţi, îl cunosc chiar şi miile de ignoranţi care îşi dau cu părerea pe facebook zilnic şi îl cunosc chiar şi cei mai anti-religioşi oameni.

Plecând de la această premiză, că e arhicunoscut, întrebarea mea e de ce ne prefacem sau chiar suntem surprinsi când aflăm că un preot a călcat strâmb? Că dacă nu exista această posibilitate, nu mai apărea un astfel de proverb. Deci înca din cele mai vechi timpuri au fost cazuri de genul. Am căutat repede şi am găsit pe un site că avem 14.500 de preoţi în România. Noi cunoaştem de câteva zile 3 cazuri, dacă îl punem la socoteală şi pe cel de mai sus, de preoţi care nu mai pot fi un exemplu pentru ceilalţi.

Cât înseamnă 3 din 14.500? Mi-e şi greu să calculez. Dar cu ajutorul unui calculator a rezultat că reprezintă 0.02068. Deci 0.02 la sută poate zgudui din temelii un sistem, oricare ar fi el?

Trecem peste acest procent şi admitem chiar că sunt mulţi alţi preoți nedescoperiti şi care fac nasoale. Ok, să zicem că aşa ar fi, acceptam asta chiar şi fără să îi luam în calcul pe ceilalți care fac mult bine comunității lor, nu-i punem la socoteală. Să presupunem, teoretic. că 30-40 la sută sunt preoţi care s-au îndepărtat de credinţă. Tu, dacă te interesează religia şi crezi în aşa ceva, trebuie să-i cauţi pe ceilalţi 60%-70% şi nu să te opreşti în loc din cauza celorlalţi. Altfel, dacă tu nu crezi sau nu te interesează, ce te doare pe tine că episcopul din Huşi se culcă cu elevul său? Nu te afectează cu nimic. Dacă îmi bagi însă placa cu “e plătit din banii mei” atunci, ca să nu mă mai obosesc iar, îţi recomand să citeşti Vreau o lumanre fara bon va rog !

Să revenim la subiect. Doctorul Ciomu i-a tăiat penisul unui tânăr acum ceva ani. A fost zguduit sistemul medical? Ştii măcar la ce spital s-a întâmplat grozăvia? Nu mai ştie nimeni. Când ţi-a fost rău nu te-ai mai dus la farmacie sau spital? Când Şumudică a fost prins pariind s-a zguduit Federația? Sau i-am bănuit noi pe ceilalţi pe antrenorii din Liga 1 de aşa ceva? Nu. Fiecare raspunde pentru el, fiecare individ plăteşte din cauza greşelii făcute.

Apoi, o altă idioţenie foarte larg răspândită pe internet este treaba cu homosexualitatea din cadrul Bisericii. “Am văzut eu filme, sunt mulţi care practica asta dar nu recunosc, bine că a început demascarea lor”. Tu care ai scris sau ai gandit vreodata asta, în concepția mea, eşti un specimen fără un dram de logică şi fără minime cunoştinţe de cultură generală. Eşti un individ care preia din zbor orice clişeu aruncat de cei interesaţi să ţi-o servească. Preoţii din BOR au dreptul să se căsătorească şi, evident, să facă dragoste. Pardon, sex. Cazurile pe care le-ai văzut tu în filme şi la tv se referă, în cele mai multe cazuri, la preoţi din Biserica Catolică. Aceştia nu au dreptul să se căsătorească deşi nevoile fiziologice sunt aceleaşi pentru fiecare. E clar că sunt mai predispuşi să calce pe lângă reguli.

Următorul lucru pe care-l voi scrie legat despre acest subiect va fi despre miile de meme-uri, glume şi ironii la adresa preoţilor, credincioşilor şi la adresa bisericii, în general. Exact aceiaşi oameni care cer toleranţă pentru o anumită minoritate iau la mişto credinţa a 16 milioane de români ortodocşi. Asta nu e în regulă şi data viitoare poate-ţi voi spune chiar ţie, care o faci, de ce ar fi bine pentru propria ta persoană să încetezi. Dar altă dată, că acum mai am şi alte treburi .

Autor: Paul Andrei

Sursa: Paul Andrei

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu