Statele membre nu mai pot controla birocraţia Uniunii Europene „care se răspândeşte ca o tumoare canceroasă”, a declarat preşedintele parlamentului ungar, László Kövér, într-un interviu acordat săptămânalului «Mandiner». Interviul a abordat printre altele aderarea Suediei și Finalndei la NATO, despre care a arătat că slăbește securitatea Europei, deoarece mărește suprafață de contact dintre Rusia și NATO, şi războiul ruso-ucrainean.
În cadrul interviului, László Kövér a declarat cu privire la aderarea Suediei la NATO că atât guvernul, cât şi preşedintele Ungariei, Katalin Novák, au spus clar că susţin această aderare; „dacă nu ar fi fost aşa, ratificarea nu ar fi ajuns în faţa Parlamentului”.
Cu toate acestea – a adăugat el – coaliţia compusă din Fidesz şi Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) este o comunitate politică vie ai cărei membri pot avea opinii divergente. Mulţi dintre membrii fracţiunii consideră că merită să mai aşteptăm cu această decizie – a precizat preşedintele parlamentului.
El a menţionat că, deși urmăreşte cu atenţie dezbaterea dintre Turcia, ţara cu a doua cea mai puternică armată din NATO, şi Suedia, Ungaria nu s-a oferit să se alinieze la poziţia turcilor, iar aceştia nici măcar nu au semnalat că ar aştepta asta din partea maghiarilor.
În opinia lui László Kövér, aderarea la NATO a două ţări neutre prin tradiţie – Finlanda şi Suedia – ar fi meritat o dezbatere mai amplă şi mai profundă. De fapt, aderarea mai mult slăbeşte decât să întărească securitatea Europei, deoarece măreşte suprafaţa de contact între Rusia şi NATO, atât la propriu, cât şi la figurat.
Aderarea la NATO a fost un interes naţional prioritar pentru Ungaria după schimbarea de sistem; nu poate fi considerată nici astăzi o greşeală istorică – a opinat preşedintele legislativului de la Budapesta.
În privinţa războiului ruso-ucrainean, László Kövér nu simte nicio diferenţă între poziţia şefului statului şi cea a guvernului: „diferă cel mult formularea”. El a subliniat: un şef de stat este necesar să promoveze un alt tip de discurs când îşi reprezintă ţara, faţă de un membru al guvernului, care se poate implica uneori în dezbateri concrete.
„Acest război nu poate fi câştigat de nimeni – a spus László Kövér -, toată lumea l-a pierdut deja, cu excepţia Statelor Unite şi în special a lobby-urilor militare, energetice şi financiare, care domină SUA”.
El a precizat că nu relaţiile dintre Ungaria şi SUA, ci relaţiile politice între guvernele celor două ţări au ajuns la cel mai scăzut nivel. În privinţa cooperării militare şi de apărare, „ne facem treaba ca ţară membră a NATO”. Pe plan economic, administraţia americană tocmai a luat câteva măsuri care dăunează relaţiilor bilaterale, însă firmele americane stabilite în Ungaria se simt bine aici – a spus el.
László Kövér a subliniat că în timpul mandatului de președinte al lui Donald Trump, relaţiile politice erau şi ele probabil mai bune ca niciodată. Speranţa lui este că, mai devreme sau mai târziu, va avea loc o nouă orientare în administraţia de la Washington şi relațiile „vor reveni la normal”.
În legătură cu Uniunea Europeană, Kövér a precizat că UE rămâne, în continuare, cel mai bun cadru pentru afirmarea intereselor naţionale ale Ungariei. În principiu, Uniunea a rămas o cooperare voluntară a statelor membre egale şi cu drepturi egale. Atâta timp cât această alianţă poate supravieţui şi atâta timp cât Ungaria primeşte ceea ce i se cuvine, respectându-şi totodată obligaţiile care îi revin în temeiul tratatelor, această afirmaţie este adevărată – a subliniat preşedintele parlamentului de la Budapesta.
El a menţionat printre beneficiile statutului de membru libera circulaţie transfrontalieră – deşi există deja controale la frontierele ungaro-austriacă şi austro-germană -, faptul că maghiarii din Transilvania şi din Slovacia pot circula fără paşaport, precum şi posibilitatea de a participa la fluxul economic european.
În acelaşi timp, el a afirmat că nu există nicio îndoială că, în ultimul an sau doi, au existat procese şi tendinţe contrare obiectivelor iniţiale, care ameninţă realizările de până acum. Prin urmare, este necesar să fie pusă întrebarea dacă Uniunea Europeană este încă o asociere între state membre independente, egale şi cu drepturi egale, sau dacă suntem la un pas de a deveni victima unei alte expansiuni imperiale.
În ceea ce priveşte fondurile UE, el a afirmat că guvernul a făcut chiar mai mult decât ar fi putut face fără a afecta onoarea constituţionalităţii ungare.
Totodată, şeful legislativului a recunoscut că guvernul are o obligaţie faţă de cetăţenii ungari, el este necesar să ia toate măsurile de compromis, în limitele raţiunii, pentru ca birocraţia „care face abuz de putere împotriva noastră” să nu mai aibă niciun argument pentru a justifica dorinţa ei de a reduce prin mijloace financiare marja de manevră a Ungariei.
„Cu alte cuvinte, ei vor să intervină în procesele politice prin restricționarea resurselor şi chiar se aşteaptă ca nouă să ne fie ruşine pentru că a fost luată această măsură” – a apreciat László Kövér, adăugând: „comunicarea Bruxelles-ului nu are nicio bază reală. Problemele despre care ei vorbesc fie nu există, fie ne situăm chiar mai bine în domeniile respective, în comparaţie cu alte ţări, fie pur şi simplu nu îi priveşte modul în care procedăm în domeniul respectiv” – a subliniat preşedintele parlamentului ungar.
Sursa: anonimus.ro
Adauga comentariu