Petrom a reusit anul trecut o performanta uluitoare, fara precedent: vanzari totale de 5,3 miliarde de euro si un profit net de 887 de milioane de euro, cu peste 70% mai mare fata de cel realizat in 2010.
Asadar, ca sa nu credeti ca e vreo greseala la mijloc, Petrom a reusit anul trecut aproape sa-si dubleze profitul net. Foarte frumos, nu-i asa, cu atat mai mult cu cat aceasta inflorire fara precedent implica, desigur, si sume mai mari varsate la bugetul statului.
Atat doar ca aceste cifre sunt pe cat de spectaculoase, pe atat de paradoxale in contextul economic si social concret. Petrom a reusit un profit record in conditii de criza, cand veniturile reduse ale populatiei si incetinirea pana la blocare a rulajului firmelor ar fi trebuit sa determine si o scadere a consumului de carburant, nu-i asa?
Asa e, si daca raportam vanzarile din 2010 (4,4 miliarde de euro) si pretul mediu al carburantului de acum doi ani, la vanzarile si pretul mediu din 2011, vom observa o mica scadere. Deci, normal ar fi fost sa avem si o scadere a profitului, nu-i asa?
Nu, cat timp in 2011 benzina si morotina s-au scumpit anul trecut cu 25%. La vremea respectiva scumpirile succesive ne-au fost vandute drept efecte ale majorarii pretului petrolului pe plan mondial si deci ca unica modalitate de a evita pierderi. Daca explicatia ar fi fost corecta si scumpirile ar fi acoperit doar majorarea costului materiei prime, n-am fi vazut o crestere a profitului atat de spectaculoasa in conditii de usoara scadere a vanzarilor.
O minima logica ne spune ca scumpirea combustibilului, care a provocat atatea tensiuni sociale si care a determinat alte majorari de preturi in lant, nu s-a dus in acoperirea costurilor, ci in profitul Petrom. Asta platim in plus la pompa, nu scumpirea petrolului pe plan mondial, cresterea accizelor sau mai stiu eu ce alta poveste. Dar, oricat ar fi de enervant, oricat ar fi de imoral, acest lucru nu e ilegal.
Petrom actioneaza in limitele unui contract primit cadou de OMV de la statul roman in conditii nici pana astazi clarificate si in limitele economiei de piata. Iar economia de piata spune ca pretul este un efect al raportului dintre cerere si oferta. Orice companie din lume urmareste profitul cu orice pret. Este scopul ei de a exista. Cat timp exista o marja de majorare a castigurilor, orice manager bun o valorifica. Profitul cat mai mare si nu protectia sociala e treaba lui.
Asadar, cat timp benzina si motorina se vor vinde in continuare in cantitati impresionante in pofida scumpirilor constante, Petrom nu va avea niciun interes sa-si schimbe politica. Dimpotriva, dupa cum a anuntat deja, va continua exact la fel, cu scumpiri dese si “moderate”.
Una a venit chiar imediat dupa anuntarea bilantului pe anul trecut. Si nimeni nu o poate opri. Sigur, exista posibilitatea unei inghetari pe termen limitat a pretului carburantilor, asa cum au procedat guverne din alte tari. Dar imediat ce inghetul a expirat, companiile au recuperat rapid prin scumpiri si mai sustinute.
Singura modalitate de a forta schimbarea politicii Petrom vine din partea cererii, adica a consumatorului, printr-o scadere spectaculoasa a vanzarilor. Acesta ar fi semnalul ca piata nu mai suporta majorari.
Dar cat timp romanii se vor inghesui la pompa, cat timp se vor duce in continuare cu masina si pana la coltul strazii, cat timp in parcarile marilor magazine nu gasesti la orele de varf loc nici unde sa arunci un ac, cat timp in fiecare weekend Valea Prahovei arata ca in timpul unui exod, conducerea Petrom ar fi fraiera sa-si schimbe politica.
Constantin Racaru
Sursa: Ziare.com
Nu exista alta solutie mai simpla decat: merg la lucru pe jos, merg la magazin tot pe jos, daca am de mers in oras, din nou ma duc pe jos. Dar se pare ca ne-am domnit tare, ca de la vladica la opinca toti mergem cu masina.
Aş dori să ni se comunice, şi cât din cifra de 5,3 miliarde de euro a luat guvernul, şi unde s-au dus banii. Că abureala cu profitul Petrom de 887 de milioane nu ţine, pentru că păleşte în faţa profitului guvernului, care a luat sigur peste 2 miliarde din alea 5. Deci unde sunt banii?!?!?
corect, pe sistemul iti iei un mercedes daca iti permiti sa il intretii nu doar sa il cumperi. se revolta cineva ca nu avem parcari si drumuri ci doar masini mari si scumpe? !nu dar benzina trebuie sa fie moca, sa se plimbe ei pe bulevard . off :(