Analize și opinii Cultură și Familie

Actiunile noastre fisureaza ignoranta nesimtita. Natiunea nu este afacerea nimanui!

100, 75, 354, 50, 500, 90. Uneori mai puţini, alteori mai mulţi, dar n-a exis­tat seara în care în Piaţa Universităţii să nu se audă strigătul nostru de protest faţă de ignoranţa şi nesimţirea celor care ne conduc ţara. Da! Ţara Noastră! Şi faptul că am ajuns în situaţia de faţă este tot din vina noastră. A ta, a mea, a tuturor celor care au plecat capul şi au păşit mai departe când înaintea lor se petrecea o nedreptate. Pentru că am acceptat toate mizeriile şi toate minciunile lor atâta timp, fără să le arătăm că o poziţie de genul acesta vine şi cu responsabilităţi pe măsură. Iar dacă acţiunile nu sunt în conformitate cu lucrurile promise, există repercusiuni.

Doar pentru că acestea întârzie să apară nu înseamnă că aţi scăpat! Voi, domnilor în a căror judecată şi în ale căror mâini este încredinţată “orânduirea” ţării! Nici acum, nici peste o lună, nici peste jumătate de an, nici peste un an, nici peste zece, nici peste douăzeci! Indiferent de cât timp va fi nevoie, fiţi siguri că vă vor prinde din urmă rezultatele acţiunilor dumneavoastră! Şi dreptate se va face!

Indiferent ce strategii de mani­pulare vor pune în aplicare prin mass-media, ceea ce a început în Piaţa nu se va sfârşi. A început! Şi singura direcţie nu este decât expansivă!

Economişti, consultanţi în comunicare, avocaţi, cadre didactice universitare, ONG-işti, graficieni, translatori, oameni de afaceri, sportivi, muzicieni, teologi, doctori, istorici, arhitecţi, jurnalişti, regizori, fizicieni, oameni de toate felurile uniţi în aceeaşi convingere şi cu acelaşi ţel. “Lucrurile nu mai pot continua ca până acum! Poporul nu este bătaia de joc a nimănui! Naţiunea nu este afacerea nimănui!”

Privesc cum lumea scandează cu zâmbetul pe buze. Toată tensiunea politică şi piedicile de subminare n-au nici o rezonanţă pe chipurile senine cu care mă întâlnesc în fiecare seară. Ba dimpotrivă, înflăcărează şi mai mult conştiinta comună. Ştim că lovim unde trebuie! Ştim că acţiunile noastre fisurează încrederea şi ignoranţa nesimţită. Atât ne trebuie, conştientizarea faptului că punctul sensibil e la îndemâna noastră. Răbdare şi perseverenţă avem din plin. Ni le-aţi cultivat voi în zecile de ani în care am suportat tăcuţi decli­nul situaţiei generale, sperând creduli în “mecanismele” de progres ale sistemului.

Tu, cel ce citeşti aceste rânduri. Când te întorci seara epuizat acasă, când deschizi televizorul şi priveşti cu neîncredere evenimentele din Piaţă. Indiferent ce strategii manipulative umbresc şi vor mai umbri adevărul si­tua­ţiei prezente, ştiu că ne simţi

curgându-ţi sângele mai repede. Ne simţi zbătându-ţi inima de dezgustul, lehamitea şi scârba pe care o re­sim­­ţim cu toţii faţă de tot ce se întâmplă. Poate că în tinereţea noastră blazarea încă nu ne-a împietrit de tot avântul. Dar ştiu că încet, încet… toate astea vor ajunge şi la tine. Tinerii sunt “motorul” naţiunii şi prea curând nu ne vom opri.

Nu pot decât să privesc cu şi mai mult drag şi să strig cu şi mai multă forţă ştiind că prin “sângele român” ce se scurge prin toţi se aude din ce în ce mai tare ecoul spiritelor noastre.

Ne simţi pulsând prin toate venele… tu, acelaşi român ca şi noi.

Mai devreme sau mai târziu vom fi cu toţii în Piaţă. Mă încântă şi mă minunează eliberarea asta.

Şi mai mult de atât, conştientizez ca “jinduirile” dreptăţii nu ard numai în noi. Ceea ce se întâmplă în Piaţa Universităţii este numai o umbră străvezie a situaţiei generale din lume. Grecia, Spania, Anglia, Bulgaria, Siria, Croaţia, Germania sunt câteva din tările în care protestele au luat o amploare mai dură decât scandările noastre senine. Mă cutremură şi mă fascinează solidariatea protestata­rilor în ciuda miilor de kilometri ce-i despart. Vocea Spaniei, a Siriei, au fost prezente şi în Bucureşti în Piaţa Universităţii. Vocea românilor se aude la fel de elocvent atât în Anglia, cât şi în Bulgaria.

Nu suntem numai noi, tinerii bucureşteni ce dorim un viitor mai bun. Suntem noi, tinerii acestei ge­neraţii, saturaţi de intrigile ce ne sfâşie civilizaţia.

Ce vedeţi, nu este doar acum, doar aici! Este peste tot, atâta timp cât va fi nevoie! (Adela Lupujurnalul.ro)

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Impresionant articol!
    Ma bucura faptul ca MAI exista cineva pe lumea asta care inca are incredere! Dar “DIN PACATE” , hai sa fim seriosi!

    “” Poporul Roman se afla intr-o stare de coma profunda !
    Luna trecuta rudele “pacientului” au auzit de la doctori ca “acesta” si-a miscat un deget si au crezut ca “isi revenise”! Dar din pacate s-au inselat ! Pacientul este tot in coma! Poate DOMNUL il va face bine! Daca nu , atunci – datorita timpului excesiv conectat la aparate- doctorii il vor scoate de la aparate si se va produce inevitabilul !!! PACIENTUL MOARE!!! “”
    Sper din tot sufletul sa NU AM DREPTATE , dar linistea si nepasarea “nesimtita” in care se afla MAJORITATEA!!!(Populatiei) ma pune pe ganduri! Daca Totii romanii ar dori SCHIMBAREA , MAINE ! MAINE BASESCU VA AVEA O SOARTA MAI REA DECAT CEASCA !
    Din pacate boala se agraveaza , dar sa speram ca “doctorii” sa fie mai rabdatori!

  • DACA TOT PROTESTATI IN UNIVERISTATE!?!
    Cel mai simplu protest:
    Falimentul Statului prin neplata taxelor = falimentul lui=
    Nasterea NATIUNII;
    mai simplu de atat nu va fi niciodata….vom ramane in cercul desenat de inaintasi si-l vom perpetua pentru stranepoti (FMI, BM, UE, SUA, NATO, RUSIA, ‘STATELE UNITE ALE EUROPEI’, ETC)…
    O spun ca OM….care a demisionat de la stat, nu si-a mai platit dobanda la banci, nu va mai plati un leu la stat pentru tot restul vietii, nu va mai folosi buletin , permis de conducere, nimic prin care sa me leg de ei….”CHIAR CU PRETUL VIETII” TRUPESTI…..si-n loc de concluzie:
    DACA TOT PROTESTAM, CATI O POT FACE CHIAR CU PRETUL VIETII?
    P.S. Spunea cineva ca in aceasta existenta nu suntem decat niste chiriasi de trupuri…..PROTESTAM?

  • Bugetul tarii pana in 1989 era alimentat din veniturile industriei (distrusa in cei 20 de ani), din turism (hoteluri, vile de odihna, ..etc. impartite imediat dupa 89 intre politicienii fruntasi),… Cu bani de la buget, pana in 1989 se tot construia (blocuri pt. toata lumea, metrou, …) Romania avea resurse naturale proprii: acum cumparam benzina noastra de la austrieci, energ. noastra electrica de la italieni, gazele noastre de la rusi, biletul de metrou il platim francezilor,…apa … O intretinere/luna este mai mare decat un salariu. Romania nu mai are resurse de unde sa isi alimenteze bugetul, decat aplicand taxe, impozite pe orice, impozite pe nimic, amenzi, penalizari la penalizari, si dobanzi la penalizari, … la valori astronomice – asupra unei populatii aduse in pragul disperarii, f. multi ramasi fara locuri de munca (nepensionarii de maine), tinerii tarii fara perspective in tara, tineri si pensionari huliti de guvernanti, populatie umilita si batjocorita fara precedent in istoria Romaniei. Pornind de la disparitia Clostii de aur, si continuand cu celelalte disparitii (flota, si nu numai), romanii au stiut ca au sprijint la carma tarii un delicvent. Acum se zvoneste ca a marit bugetul MAI cu 60% ca sa ii apere pe hotii din fruntea tarii. O solutie de a drege busuiocul, ar fi ca toata populatia se fie unita in gand si in gest. Adevarul supara, dar nu omoara. Daca ii deranjez pe politicienii astia bolnavi la creier, sa vina sa ma adune, pt ca recunosc ca sunt vinovata: sunt vinovata ca m-am nascut in tara mea!

  • dupa ce am patit astazi la centru de diabet din cluj cind am fost sa imi ridic reteta nu ma mai mira nimic aroganta cu care am fost tratat de catre medic nu ma mai mira ca guvernu nu ne baga in seama medicu asa ma tratat de parca el de la el din buzunar imi da mie reteta de insulina de parca el plateste cei 1900 ron de la el din buzunar nu noi platim din taxe si inpozite dar nesimptirea ii super mare

  • Din păcate după atâți ani ajuns la vremea bunicului, cred în judecata mea ca experienta de viata. Nu se va schimba nimic. Pentru asta stau marii noștri conducători spre dezastru atât de liniștiți. Slugi ale Europei de vest tot slugi au rămas. Trei sferturi din viata am fost păstorit de slugile estului. Am ajuns și zilele astea când și eu unul care fac parte din prostime ma bucur sa pot cumpăra…încă… alimente și cate 10 litri de carburant la trei luni de zile pentru autoturism. Ma bucur ca mai pot încă sa îmi cumpăr și câteva medicamente pentru scurta perioada care mi-a mai rămas pana voi ajunge cu adevărat în democrația absoluta la cota cea mai înalta de minus doi metri. Mult a fost, Putin a mai rămas Si va fi bine. Nu va mai fi nevoie de TVA diferentiat pentru alcol si medicamente, nu vai fi nevoie nici de plata a fel de fel de contributii sub forma de taxe si impozite. Toate astea pentru bunastarea si linistea celor care ne pastoresc. Ca sunt si ei oameni. Sa’i intelegem si pe ei. Ca n-au rusine. N-au de unde. Saracii. Si nici nu au pentru ce. Ca romanu’i bland. C’asa a fost intotdeuna. Bravo grecilor! Ca nu’s romani. Nu pentru violente. Ci doar pentruca sunt uniti si stiu ca sunt prost condusi si poate chiar si ei sunt si furati.
    Ai nostri mari conducator, pot dormi linistiti! Pace lor! ca mamaliga nu explodeaza. O dovedeste Piata Universitatii sub stindardul dezinteresului si al dezbinarii. Dezbinare practicata prin manipularea unor ganditori formatori de opinie portocalii. Ce a pierdut cel mai mult poporul roman este educatia in primul rand si apoi in mare majoritate frica in Dumnezeu. O dovedesc atat de bine intamplarile din spitale si viata medicala. Respectul fata de om a devenit UN ZERO FOARTE MARE. Suntem pe drumul bun. Asa ne-au pastorit pe rand guvernantii excelend din rau in mai rau in materie de “CRESTERE NEGATIVA”. Povesti cu criza. De sa faci criza de nervi. Nu alta. Romania o a doua Elvetie in Europa a ajuns precum imaginea rasturnata a primei Elvetii. Avem bogatii mai mari decat elvetienii. Ne mai lipsesc doar elvetienii. Ca marinari si ministri de tot felul luati de ape si de dorinta de parvenire avem in exces. Buni si galagiosi in explicatii si argumente. Ca la altceva nu se pricep. Ne-au sucit gatul precum la porumbei. Si noi prostimea asteptam. Si mai asteptam inca. Oare ce?

  • Imi pare foarte rau ca modul meu de exprimare e unul sarac si lipsit de stil ; dar macar in termeni simpli si tehnici pot transmite celor care au creier suficient sa inteleaga, ca : Noi ca romani ne meritam conditia, cu toate ca suntem putini care nu merita rusinea si dezgustul existentei, pricinuite de mizeria culturala, morala, fizica si mentala a poporului romin, condus de o haita de derbedei, lasat si tirit in acest destin, de-a lungul istoriei sale.
    Din toata alcatuirea fiintei mele, ignorind chiar si vocea unui inger interesat sa ma mintuiasca, nu pot sa vreau altceva decit sa vad cu ochii mei, ba mai mult !!! – cu mainile mele sa pot infaptui un dezastru uman de proportii.! Da, pentru ca sa omori citeva mii de oameni,nu e de ici de colo. Sunt oameni in tara asta, incepind cu scursurile de la conducere, continuind cu tiganii bogati, care au furat si distrrrus cit au putut, cu ungurii mamii lor, cu romanii care au lins in fund tot ce li s-a perindat inaintea lor, si care au complotat impotriva culturii, valorilor si bunurilor tarii, si nu mai amintesc alte specii pe care intentionat nu le numesc – totii acestia trebuie sa Moara !!. Da,la propriu, cit mai degraba posibil, in conditii cit mai insuportabile, lungi, ingrozitoare. Utopie, da…din pacate ! N-am norocul asta. Cui sa ceri solidaritate ? Unui popor, unei populatii manelizate, injosite la cel mai dureros nivel de cutlura, de bun simt, de frumos si curat. Mi-e rusine de natia mea, din care fac parte, si de al carui rau si mizerie ma dezsolidarizez… La asa natie, asa guvern, asa presedinte.
    Priviti-l pe derbedeul Nr1 al tarii, pe Traian Basescu, cind apare in public, cum isi tine capul ala timp (de la timpit adica ) intr-o pozitie oblica, culcata, emanind o rusine fatza de sine, o tensiune care transpare inveninata pe sub pielea mutrei lui, ce zimbet de satana, sau Jolly Jocker, cum inainteaza vinovat si stricat pe dinaintea lumii, constient de miza cea mare, de fascia de minuni si abjectii cu care ii e impanat creireul.Cita aroganta, cita tensiune, cita prostie debordanta , si incultura . Asta ne e conducatorul ? Omul asta care pute la propriu, tirfa lui ieftina – Udrea, G. Oprea, Videanu si toata haita aia de putrefactii umane – ei bine, pe astia ni-i mai si meritam, si tot pe astia i-as imbraca in propriul lor singe si in propria-le rusine. Astia au savirsit crime cu premeditare, crime in masa -oameni buni ! Astia sunt prelungirea ‘freasca’ a aceleiasi istorii inveninate si parcursa in autodistrugere.
    Cu zimbete de otpimism imbecil, cu gindiri pozitive, si curcubee presupuse de minti proaste, cu biblii si resemnari, cu o latentza in noi, cu manelisti , cu oameni prost hraniti si institutii ruinate, orice am face, numai bine si libertate n-o sa atingem !
    Eu am curajul sa exprim ce simt si ce vreau. Nimic nu m-ar opri, sa dau curs unui holocaust indreptat nemilos si tulburator, asupra celor de la Guvern, asupra celor care conduc si decid ( adica prost ) asupra acelora care fura si exploateaza, care ne mint si ne decimeaza pe orice cale posibila. Singe, durere, suferinta, rusine, urlete de groaza si spaima – dulce Romanie – asta ti-o doresc !