Analize și opinii

Beer Hall Pooch: Pudeii Cancelarului

Presa britanică ne informează că, la finele lunii ianuarie, în toiul unei serii de evenimente naţionale menite a marca venirea lui Adolf Hitler la putere şi a reaminti cetăţenilor germani de crimele naziste, Cancelarul german Angela Merkel a ţinut un discurs programat să coincidă cu “momentul în care Preşedintele Paul von Hindenburg l-a numit pe Hitler şeful guvernului german în 1933.” În discursul rostit cu ocazia deschiderii unei expoziţii intitulate Topografia Terorii, dna Merkel a subliniat că ascensiunea lui Hitler a fost favorizată şi de complicitatea vinovată a elitelor laşe: “Ascensiunea naziştilor a fost posibilă datorită faptului că elitele societăţii germane au colaborat cu ei dar şi, mai presus de orice, pentru că majoritatea germanilor a tolerat această ascensiune,” a spus dna Merkel. “Drepturile omului nu se pot apăra singure. Libertatea nu se poate apăra singură şi democraţia nu reuşeşte de una singură. Acest lucru trebuie să fie un avertisment continuu pentru germani,” a declarat Cancelarul german.

În timp ce dna Merkel ţinea electoratului german aceste discursuri înălţătoare, la Timişoara,conform relatărilor din presă, consulul Germaniei făcea presiuni pentru ca economistul şi cercetătorul Radu Golban să fie epurat din universitate. Mai precis, de la Universitatea de Vest:

Economistul Radu Golban, timişoreanul care a ajuns celebru după ce a descoperit că Germania are datorii de 19 miliarde de euro către România, a fost eliminat de la Universitatea de Vest din Timişoara • Golban era profesor asociat de peste 11 ani la UVT • Consiliul Departamentului de Ştiinţe Politice și-a motivat decizia excluderii lui Golban invocând „articolele critice la adresa Germaniei” • Profesorii universitari au afirmat, în şedinţe interne, că acţionează la intervenţia consulului Germaniei la Timişoara. Departamentul de Ştiinţe Politice „nu doreşte colaborarea cu această persoană, pentru articolele scrise în presă împotriva Germaniei”. Nu este o formulare exprimată în şoaptă pe coridoarele Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), ci una care va rămâne în arhivele UVT, iar mai precis, în procesul-verbal al şedintei de consiliu a departamentului, din octombrie anul trecut. Persoana este Radu Golban, cunoscut pentru articolele şi lucrările în care se exprimă critic la adresa politicilor Germaniei şi în care demonstrează cum urmaşii Republicii de la Weimar subordonează economiile naţionale ale ţărilor din UE propriilor interese, prin strategii geopolitice formulate şi urmate cu „rigurozitate germană” vreme de mai bine de un secol.

Preţul epurării s-ar părea că este de 5000 de Euro, “sponsorizare pentru cărți, proiecte comune cu Consulatul Germaniei ş.a.m.d.”

Nu îl cunosc personal pe dl Radu Golban. Am vorbit o singură dată la telefon, acum mai bine de un an. I-am urmărit însă scrisul şi nu am sesizat ceva contrar intereselor naţionale ale României. Nu am sesizat nici ceva contrar spiritului european, al unei Europe a naţiunilor. Nu înţeleg deci cum de elita României tace atunci când un cercetător român este epurat dintr-o universitatea românească pe motivul că ar fi deservit interesele Germaniei.

În august 2012, când Crin Antonescu – excedat de sprijinul acordat de Angela Merkel Preşedintelui Traian Băsescu – a declarat că Merkel ar face bine să şi-l ia pe Băsescu în Germania şi să-i aloce o bucăţică de teren unde omul votat de nimeni “să continue să se joace de-a preşedintele”, Preşedintele Comisiei de Afaceri Europene a Bundestagului, Gunther Krichbaum, a declarat: “Astăzi, Germania are un cancelar şi un preşedinte care au trăit pe propria piele lipsa libertăţii şi a democraţiei. De aceea Germania este foarte sensibilă în privinţa subminării standardelor democratice şi a statului de drept […] În acelaşi timp, faptul că este membră UE înseamnă că România trebuie să împărtăşească şi să respecte valorile europene. Aşa că dezbaterea este, de fapt, nu pro sau contra preşedintelui Băsescu, ci despre respectarea standardelor democratice. Aceasta include respectarea independenţei sistemului judiciar, respectarea statului de drept, separaţia puterilor şi aşa numitele echilibre ale sistemului instituţional.”

În replică, Crin Antonescu a declarat că vrea “un preşedinte, un prim-ministru, un Guvern, un Parlament al României care să facă pentru România ceea ce face Angela Merkel pentru Germania”.

Ca să facem ceea ce face Angela Merkel pentru Germania ar trebui ca guvernanţii României să poată obţine demiterea oricărui profesor sau jurnalist german ale cărui poziţii sau opinii contravin intereselor României. Dar oamenii politici români şi reprezentanţii diplomatici ai României în străinătate nu se simt în stare să facă acest lucru, nici măcar când e vorba de atacuri, care pot fi catalogate drept rasiste, la adresa românilor şi a altor neamuri din Răsăritul Europei. Cred însă că, dacă nu putem demite universitari sau jurnalişti germani la ei în ţară, ar trebui să putem împiedica Germania sau orice altă putere cu ţâfne imperiale să demită universitari şi jurnalişti români la noi în ţară.

Crin Antonescu şi-a atras acuzaţia de “anti-european” pentru că a încercat să facă pentru România ce face Merkel pentru Germania. Radu Golban a fost demis la presiunile nedemocratice ale Germaniei exact în momentul în care Merkel făcea elogiul libertăţii şi democraţiei.

Cu 10 ani înainte ca Hitler să preia puterea, în noiembrie 1923, a avut loc tentativa de lovitură de stat a lui Hitler cunoscută în engleză sub denumirea de “the Beer Hall Putsch” (puciul din/de la berărie). Atitudinea servilă şi laşă a “elitelor” României de azi, a cărorcolaborare cu Germania face posibilăascensiunea unor forţe ostile nu doar României, ci şi spiritului democratic, va rămâne pentru totdeauna cunoscută sub denumirea de “the beer hall pooch”. Pudelul din berărie. De la terasa unde ne trimitea astă-vară, în zi de referendum, Traian Băsescu, cu sprijinul Germaniei. Pudelul Cancelarului.

Marii ticăloşi se nasc din marile trădări ale unei elite prea mici pentru a lupta pentru interesul naţional. Ale unor oameni care se vând pe un preţ de nimic. Pe bacşiş. Ca nişte chelneri ai nimicului. Azi, Oberkellner. Mâine, Obersturmbannführer. Veşnic garçon!. Oameni care ştiu să ia ordine. Care intră şi ies pe uşa din spate. Care nu mai au nici un haz.

Autor: Mircea Platon
sursa: focuriinnoapte.blogspot.ca