Analize și opinii

BĂTĂLIA PENTRU MINTEA TA

Ecosistemul informațional actual nu a fost creat pentru a produce dezinformare, însă structura platformelor sociale permite capitalizarea răspunsului emoțional, în defavoarea celui rațional. Mintea umană a fost dintotdeauna un câmp de luptă pentru diferite forțe sociale și politice, dar niciodată numărul celor care luptă pentru controlul gândurilor și sentimentelor noastre nu a fost vreodată atât de mare.
Asistăm la nașterea unui model predictiv de personalitate care i-a permis companiei Cambridge Analytica să creeze profilurile psihometrice ale tuturor alegatorilor din USA, actualizate automat cu datele pe care fiecare le generează online. Folosind aceste profiluri, Cambridge Analytica – sau o altă entitate din domeniu – nu numai că poate afla opțiunea electorală a fiecărui alegător, dar i-o și poate influența prin fake news.
Trăim în vremea automatizării manipulării alegătorilor la o scară nemaiîntâlnită în istorie. Nicio forță politică radicală n-a avut vreodată la îndemână o asemenea tehnologie de dezinformare și de formare a opiniilor de masă. În viitor nu va mai exista un război al ideilor, diferența o vor face precizia profilurilor psihometrice și viclenia fake news-urilor.
Suntem parte a unui război informațional teribil în care, prin intermediul inteligenței artificiale, stăpânii planetei obțin controlul asupra minții indivizilor, influențându-le gândurile și alegerile. Așadar, aveți grijă de mintea voastră, de unde vă luați informațiile – întotdeauna din mai multe surse și contrare ca poziționare – și cum le procesați!