Analize și opinii

Banca Mondiala vrea sa ne mai dea o data in cap!

Avand probabil impresia ca nu suntem suficient de morti, Banca Mondiala vrea sa incerce sa ne mai dea o data in cap spre a se asigura de deplinul succes. Impresia este insa gresita. Noi – asa ca expresie eufemistica pentru economia romaneasca – suntem insa morti de-a binelea!

Retetele din anii ’90 prescrise de Banca Mondiala in materie de industrie, agricultura, banci, sistem energetic si transport feroviar au fost urmate cu scrupulozitate si rezultatele au fost maxime.

In cativa ani fosta industrie a fost demolata si nimic nu s-a pus in loc.

Agricultura a fost desfiintata si Romania, una dintre tarile cu pamanturile cele mai bune din Europa, traieste masiv din importuri agroalimentare.

Sistemul energetic a fost dezmembrat, asa cum a cerut Banca Mondiala, pentru ca partea sa rentabila – respectiv distributia – sa ajunga la straini, in timp ce statul a ramas cu productia, dar, fara banii din distributie, nu mai poate investi in dezvoltari si modernizari.

Intregul sistem bancar a fost preluat de banci straine, cu consecintele bine cunoscute de-acum de toata lumea.

Iar compania integrata ce administra caile ferate, dezmembrata si ea la sugestia Bancii Mondiale, a ajuns in faliment in toate componentele ei, accentuand prin implicatie dezastrul din sistemnul rutier.

Se insala Banca Mondiala daca crede ca mai avem nevoie de inca o lovitura in cap. Ne-a venit deja de hac definitiv de la primele lovituri.

Invazivitatea acestora n-a lasat spatiu de manevra. Cel mai dramatic efect este instituirea in Romania a unui model economic de tip bananier – consum fara productie, importuri fara exporturi, hipermarketuri fara fabrici, banci fara economie reala, masini fara sosele – care, de-acum, opereaza de la sine, automat chiar, in directia ingroparii economice a tarii.

Oricum, un asemenea model nu poate duce la dezvoltare si, ca atare, straduinta Bancii Mondiale de a ne mai administra ceva lovituri este inutila.

Si straduinta Bancii Mondiale de a inlocui cumva FMI in fruntea factorilor de distrugere a economiei romanesti este tot inutila pentru ca, privind retrospectiv, Banca Mondiala are asigurat locul de frunte tocmai prin retetele care au impus constituirea in Romania a unui model economic de tip bananier.

Dar cum n-au importanta realitatile, ci doar vrerile stapanului, sa vedem ce a mai scornit Banca Mondiala ca i-ar trebui Romaniei!

Pe langa o masura de luat ochii prostilor – cum, ar fi recurgerea de catre guvern la mult mai putine ordonante de urgenta – Banca Mondiala recomanda acum Romaniei sa-si puna doua tichii de margaritar!

Una ar fi o unitate special infiintata pentru controlul cartelurilor care afecteaza concurenta pe piata!

Nu este clar ce ar urma sa faca aceasta unitate speciala in caz ca depisteaza asemenea carteluri.

Dar, in masura in care exista deja Consiliul Concurentei, care se ocupa exact de cartelizari si abuzuri de pozitie dominanta pe piata, la ce bun sa mai existe o noua tichie de margaritar?

Pentru ca avem deja una, care este insusi Consiliul Concurentei, ce oricum nu face nimic, desi are jurisdictie in domeniu.

Si nu face nimic pentru simplul motiv ca doar firmele straine sunt in pozitie pe piata de a face carteluri, dar, din pacate, in Romania firmele straine sunt bibelouri de portelan, de care nu se atinge cineva cu ceva, sa nu se supere cumva stapanul strain al tarii!

A doua tichie de margaritar este si mai si. Macar scopurile in acet caz sunt usor identificabile. Sistemul feroviar ar urma sa fie reorganizat in companii de scurt si lung parcurs.

Aceasta dupa ce, repetam, administrarea lor firesc integrata a fost, la cererea Bancii Mondiale, dezarticulata in companii de infrastructura, transport calatori si transport marfa.

In mod evident, acum cineva din afara vrea sa cumpere anume ceva si vrea sa o faca, pe de o parte, pe nimic si, pe de alta parte, deja in structuri reorganizate la dorinta pe cheltuiala statului roman.

Iata de ce Banca Mondiala vrea sa ne mai dea o data in cap! Ce nu intelege insa Banca Mondiala este ca, morti fiind deja, nu ne mai doare ca ni s-ar mai da inca o data in cap!

Ilie Serbanescu

Sursa: Bloombiz.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • CINE A SPUS CA AGRICULTURA SOCIALISTA ROMANEASCA A FOST DESFIINTATA!!POATE CA NU STITI CA ANUL ACESTA AM EXPORTAT SI NOI(ROMANIA)CATEVA TONE DE GRAU.AFACERE MARE NENE SERBANESCULE.SISTEMUL FEROVIAR AR TREBUI REVIZUIT PENTRU CA NU AU ITALIENII PIATA DE DESFACERE.ASA CA SANT INTERESE ECONOMICE COMUNITARE.DOAR DE ACEEA SA DISTRUS INDUSTRIA ROMANEASCA;PENTRU A PATRUNDE CAPITALISTII COMUNITARI CU A LOR PRODUSE PE PIATA ROMANEASCA.INCHIDE,DISTRUGE,VINDE CA NIMIC NU ESTE BUN CA ESTE DE NATURA COMUNISTA.ACESTA ERA ATUUL DUPA LOVITURA DE STAT DIN ’89.NIMIC NU ESTE BUN IN ROMANIA CA ERA DE FACTURA COMUNISTA.SI ASA SA DISTRUS O INDUSTRIE,O ECONOMIE SI O TARA CA O FLOARE CARE ERA ROMANIA.

  • Da ,dar o meritam ,pentru ca noi am fost primii care impuscindu-l pe Ceausescu am inceput distrugerea Romaniei ! Mai apoi am fost incapabili sa aparam ce era al nostru cum sintem acum incapabili sa ne aparam de DEMENTUL TRADATOR SI HOT TRAIAN BASESCU !Amin ! Acest popor este pe cale de disparitie pentru ca nu mai are energie sa se bata pentru interesele lui !