Destinul este o curvă (ca să mă exprim în limbaj corporatrist – karma is a bitch).
La ora actuală, mai mult de 40% din spațiile de birouri din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iași, Sibiu, Brasov etc. sunt goale, căci corporatriștii sunt, de felul lor, niște eroi extrași din reclamele de la tv plătite de guvern cu zeci de milioane de euro – ei stau acasă, ca să salveze niște vieti; metroul de la Aurel Vlaicu, cel mai aglomerat loc din țară acum 6 luni, are un trafic curent cu peste 60% mai mic; străzile din “cartierul” Pipera sunt mai mult decât relaxate – se poate circula ca la țară, fara aglomeratie bara la bara; în mall-ul Promenada, cel mai aglomerat si cel mai arogant din țară, e pustiu; la fel sunt și restaurantele, cafenelele, fa(s)t – food – urile și sălile de evenimente festive din zona – pustii; în show-room-urile de masini scumpe din zona bate crivățul.
Dacă starea de alerta mai durează pană la Crăciun (notă – sunt mari “șanse” să dureze, căci pan Rafila ot OMS spunea ieri că trebuie să ne pregătim încă de pe acum pentru “noul val” de Crăciun) toate aceste afaceri, mari sau mici, începând cu dezvoltătorii imobiliari și cu mall-urile din zonă și terminând cu ultima dugheană care vinde covrigi si pepsi la dozator, o să dea faliment.
Nu a fost bună creșterea economică pe baza consumului, că era de la “ciuma roșie”, era nesustenabilă, era câh. E, iată că vine “noua normalitate”, o lume nouă care este precedată de distrugerea prin faliment a lumii vechi.
Din cei cca 350 de mii de corporatiști care lucrau în Bucuresti în februarie 2020, mai mult de 70 de mii sunt deja șomeri (sunt, deci, doar triști, nu și corpora-triști); odată cu falimentul corporațiilor la care lucrează, numarul corporatristilor se va înjumătăți.
Cu falimentul marilor întreprinderi vin si falimentele în lanț ale IMM-urilor, care imînseamnă și mai mulți șomeri, deci un consum și mai redus. Deci un comerț de retail și mai redus. Deci producție internă și mai redusă, în favoarea creșterii importurilor. Turismul – la sfântu’ așteaptă.
Cu șomajul vine și executarea silită și evacuarea din casa cumpărată pe credit ipotecar, pentru că nu mai sunt bani de rate. Facturi la utilități, rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii, concedii, petreceri de sencsgiving și crismăs – la anu’ și la mulți ani.
Et cetera omnes.
Vedeti acum de ce nu era bună cresterea economică bazată pe consum sănătos, alimentat cu venituri de tip salarial în creștere?
Se zice că Cel de sus nu bate cu parul.
Revoluția m…i a înfrânt.
Autor: Gheorghe Piperea
Sursa: Gheorghe Piperea FAcebook
Adauga comentariu