Analize și opinii

Avertismentul nuclear al lui Putin este direct și explicit

Spectrul Armaghedonului a fost arătat destul de des în anii războiului din Ucraina, încât referirea la acesta în discursul recent al președintelui rus Vladimir Putin privind starea Uniunii să fie familiară. Aici se află riscul unei erori de judecată din partea publicului occidental, care ar putea crede că Putin nu era/este decât un „lup plângăcios”. Trei lucruri trebuie remarcate de la început:

– În primul rând, Putin a fost explicit și direct. El anunță în prealabil că este obligat să răspundă cu capacitate nucleară dacă statalitatea Rusiei este amenințată. Evitând insinuări sau indicii întunecate, Putin a făcut de fapt o declarație sumbră de o semnificație epocală.

– În al doilea rând, Putin s-a adresat Adunării Federale în fața „creme de la crème” a elitei ruse și a prevenit întreaga națiune că pentru autoconservarea sa, țara poate fi împinsă într-un război nuclear.

– În al treilea rând, apare un context specific precipitat de oameni de stat occidentali nesăbuiți și impetuosi, care sunt disperați să evite o înfrângere iminentă în război, pe care l-au început în primă instanță, cu intenția declarată de a distruge economia Rusiei, de a crea instabilitate socială și politică, instabilitate care ar duce la o schimbare de regim la Kremlin. În realitate, prognoza secretarului american Lloyd Austin, joi, la o audiere a Congresului de la Washington, potrivit căreia „NATO va fi într-o luptă cu Rusia” dacă Ucraina va fi învinsă este manifestarea unei situații dificile cu care se confruntă administrația Biden după ce a adus Europa în pragul prăbușirii. Probabilitatea unei înfrângeri groaznice în Ucraina, conflictul a generat incertitudini grave în ceea ce privește redresarea economică și dezindustrializarea Ucrainei din cauza aplicării sancțiunilor împotriva Rusiei. În mod clar, Austin a vrut să spună că, dacă Ucraina va pierde, NATO va trebui să meargă împotriva Rusiei, deoarece altfel credibilitatea viitoare a sistemului de alianță occidentală va fi în pericol. Este un apel către Europa de a se pregăti pentru un război continental. Declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron de la începutul săptămânii trecute a fost, de asemenea, o practică a aceleiași modalități de gândire, când a provocat o furtună, sugerând că posibilitatea trimiterii de trupe terestre pentru a ajuta Kievul. Pentru a-l cita pe Macron, „Nu există astăzi un consens pentru a trimite oficial trupe terestre, dar… nimic nu este exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război. Înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei”. Potrivit premierului slovac Robert Fico,  Macron a vorbit după un summit a 20 de țări europene de la Paris unde un „document restrâns” aflat în discuție a sugerat „că un număr de state membre ale N.A.T.O. și ale U.E. iau în considerare trimiterea de trupe în Ucraina pe o bază bilaterală”.

Fico a spus că documentul „îți trimite fiori pe coloana vertebrală”, deoarece implică un număr de state membre N.A.T.O. și U.E. Dezvăluirea lui Fico nu ar fi fost surprinzătoare pentru Moscova, care a pus acum pe domeniul public transcrierea din 19 februarie a.c. a unei conversații confidențiale dintre doi generali germani în care a ceștia au discutat scenariul unui potențial atac asupra Podului Crimeea cu rachete Taurus și o posibilă luptă. desfășurare de către Berlin în Ucraina dezmințind toate negările publice ale cancelarului Olaf Scholz. Destul de firesc, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a numit transcrierea „o revelație strigătoare”.

Interesant, stenograma dezvăluie că militari americani și britanici sunt deja dislocați în Ucraina – lucru pe care Moscova a susținut de luni de zile – și asemenea alte detalii. Acesta este un moment al adevărului pentru Rusia. După ce a învățat să trăiască cu modernizarea constantă a armamentului occidental furnizat Ucrainei, care include acum rachete Patriot și avioane de luptă F-16, după ce a semnalat în zadar că orice atac asupra Crimeei sau orice atac asupra teritoriului rus va fi privit ca o linie roșie; după ce a ocolit cu prudență participarea S.U.A.-Marea Britanie la operațiunile de aducere a războiului acasă pe teritoriul Rusiei – declarația beligerantă a lui Macron de săptămâna trecută a fost proverbiala ultimă picătură pentru Kremlin. Aceasta prevede desfășurarea de lupte în vest pentru a lupta și a ucide soldații ruși și pentru a cuceri teritorii în numele Kievului.

În discursul de joi, care a fost aproape în întregime dedicat unei foi de parcurs extrem de ambițioase și de perspectivă pentru a aborda problemele sociale și economice în cadrul noii normalități pe care Rusia a atins-o chiar și în condițiile sancțiunilor occidentale, Putin a adresat un avertisment întregului Occident. punând pe masă arme nucleare. Putin a subliniat că orice încălcare (în continuare) a regulilor de bază nescrise va fi inacceptabilă – că, în timp ce S.U.A. și aliații săi N.A.T.O. oferă asistență militară Ucrainei, dar nu atacă solul Rusiei și nu se angajează direct în luptă, Rusia s-ar limita să folosească arme convenționale.

În esență, punctul central al remarcilor lui Putin constă în refuzul său de a accepta pentru Rusia o soartă în termeni existențiali aranjați de Occident. Gândirea din spatele ei nu este greu de înțeles. Mai simplu spus, Rusia nu va permite nicio încercare a S.U.A. și a aliaților săi de a remodela situația de la sol prin impactul asupra liniilor frontului cu personal militar N.A.T.O. susținut de armament avansat și capabilități satelitare. Putin a pasat mingea ferm în terenul vestic pentru a decide dacă N.A.T.O. va risca o confruntare nucleară, ceea ce, desigur, nu este alegerea Rusiei. Contextul în care se desfășoară toate acestea a fost încadrat concis de liderul unei țări N.A.T.O., premierul Ungariei Viktor Orban, în timp ce s-a adresat în weekend unui forum al diplomaților de vârf din Antalya, pe Riviera Turciei, când a subliniat că „europenii, de-a lungul cu ucrainenii pierd războiul și nu au idee cum să găsească o cale de ieșire din această situație”.

Orban a spus: „Noi, europenii, suntem acum într-o poziție dificilă”, adăugând că țările europene au considerat conflictul din Ucraina „ca pe propriul lor război” și își dau seama cu întârziere că timpul nu este de partea Ucrainei. „Timpul este de partea Rusiei. De aceea este necesar să se oprească imediat ostilitățile”. După cum a spus el, „Dacă crezi că acesta este războiul tău, dar inamicul este mai puternic decât tine și are avantaje pe câmpul de luptă, în acest caz, te afli în tabăra învinșilor și nu va fi o sarcină ușor de găsit. o cale de ieșire din această situație. Acum, noi europenii, împreună cu ucrainenii, pierdem războiul și nu avem idee cum să găsim o cale de ieșire din această situație, o cale de ieșire din acest conflict. Aceasta este o problemă foarte serioasă”. Acesta este miezul problemei. În aceste împrejurări, concluzia este că va fi o ridicolitate catastrofală din partea conducerii occidentale și a opiniei publice să nu înțeleagă pe deplin importanța avertismentului dur al lui Putin că Moscova vrea să spună ceea ce a spus, și anume că va lua în considerare orice desfășurarea luptei vestice în Ucraina de către țările N.A.T.O. ca act de război.

Cu siguranță, dacă Rusia se confruntă cu riscul de înfrângere militară în Ucraina de către forțele N.A.T.O. în desfășurare de luptă, iar regiunile Donbass și Novorossiya riscă să fie din nou subjugate, asta ar amenința stabilitatea și integritatea statului rus – și ar provoca o provocare. legitimitatea conducerii Kremlinului în sine – în care problema utilizării armelor nucleare poate deveni mai posibilă. Pentru a explica ideea, Putin a aruncat o privire prin inventarul rusesc care susține superioritatea nucleară de astăzi, pe care S.U.A. nu o pot egala. Și a declasificat în continuare câteva informații extrem de secrete: „Eforturile de a dezvolta mai multe alte sisteme de arme noi continuă și ne așteptăm să auzim și mai multe despre realizările cercetătorilor și producătorilor noștri de arme”.

Notă – M. K. Bhadrakumar, India : diplomat de carieră timp de 30 de ani în Serviciul Extern al Indiei: a servit în Ambasada Indiei la Moscova (1975-1977; 1987-1998) ); Subsecretar (1977-1979), Secretar comun (1992-1995), Director (1989-1991), Divizia Iran-Pakistan-Afganistan și Unitatea Kashmir, Ministerul de Externe; a ocupat posturi în misiunile indiene din Bonn, Colombo, Seul; însărcinat cu afaceri, ambasadele indiene în Kuweit și Kabul; Înaltul Comisar interimar/adjunct la Islamabad; Ambasador în Turcia și Uzbekistan.
Domenii de cercetare: politica externă a Indiei, relațiile ruso-indiene, Pakistan, Afganistan și Asia Centrală, securitate energetică, Asia-Pacific și Orientul Mijlociu. Autor a numeroase publicații în India și în străinătate despre Rusia, Asia Centrală, China, Afganistan, Pakistan, Iran și Orientul Mijlociu, precum și despre probleme legate de energie și securitate regională.

 Adaptare grafică – I.M.

Autor: M. K. Bhadrakumar, India

Sursa: https://www.art-emis.ro/analize/avertismentul-nuclear-al-lui-putin-este-direct-si-explicit

——————————————–