Analize și opinii

Armonie în slugărnicie

Mai țineți minte expresiile acelea din comunism „să dea dovada abnegației și devotamentului” și „să aducă prinos de recunoștință”? Ni se cerea tuturor, dar mai ales „cadrelor de nădejde” ale regimului, „democrat” și el, ba și mai mult, de „democrație populară”. La începutul regimului era „dovada” și „prinosul” erau pentru „poporul sovietic eliberator”… Ei, aceste expresii au fost folosite cu totul prematur. Abia acum sunt potrivite.

În Camera Deputaților s-a constituit „Grupul Pro-America” …Înghesuială mare, domle, ce să mai! Și numa’ spuma, nu orișicine, elita politică, dar și ideologică. Stânga, dreapta, „centru-mprejur”, „n-are contează”! Toți „liderii” acolo, însuflețiți! Președinte de grup, însuși președintele deputaților, nici nu se putea altfel!, liberal șef Ludovic Orban, pen’ că vrea președinte la țară și știe el cum se face jmecheria asta …Lăsați-o cu voturile, astea-s pentru copii!.. Liberalii deci la vârf.

Da’ pesedeii și ei. Ciolacu a dus mâna la pept, n-a scos bani, da’ mai să-și scoată inima, s-o pună pe masa comisiei pro-americane, cu „abnegație și devotament”.

Useriștii și ei, cu Barna, liderul lor, „să dea dovada”…

Da’ ce să zici de „naționaliștii” trepanați de la AUR, că s-au băgat cu ambii și amândoi copreședinții, pen’ că au încăput. Să-i mai denigreze careva că-s cu rușii, dacă mai poate! Nu, sunt pro-americani, să jure pe tricolor!

Pentru că nu există nicio diferență, abia aici se șterge orice diferență, ideologică, partidică, de combinații și interese, și în comisia asta toți încap și toți-s ca frații. Pentru că din „pro-America” derivă și devine întreaga politică românească. Și toți liderii trebuie să spună „Prezent” și să răscnească ca râncanii „Pro-America”, dacă știu ce e bine pentru ei. Și știu! Nicio deosebire de vederi, nicio dezbatere nu mai încape, nicio altă atitudine, dar nici un cuvânțel. „Pro-America!”. Numa’ armonie… în slugărnicie!

Celelalte comisii înființate în parlament, care au legătură cu alte țări, precum știți, se intitulează „de prietenie”, cu Belgia, cu Olanda, cu Camerun, etc. Da’ nu poți să fii prieten cu America! Păi cine ești tu să te tragi de șireturi cu ei, s-o arzi amical, de la egal. Pe America trebe s-o slujești! Și de aceea ești „pro America”. Nu-i comisie „de prietenie”, e comisie de slugărnicie! SUA nu are nevoie de prieteni, ci de servitori! Și dacă ești lider te bagi, ești acolo, spui „prezent„ tare și răspicat, ești „pro”, ești cel mai „pro” …dacă vrei funcții mari în colonia România, să le ai sau să le păstrezi! Se știe! Adică ei știu prea bine. Și de asta se înghesuie! „Liderii”, așa-zișii „lideri”. Celelalte comisii sunt pentru ăi mici, de vor și ei să viziteze și să discute discuții, să-și mai formeze sau să-și reînnoiască câte o perspectivă. Lasă-i în ale lor, dă-le-o diurnă consistentă!… Da’ la „Pro-America” te bagi dacă ejti dăștept și dacă ejti jmecher politic barosan, adevărat și vrei să rămâi sau să devii și mai mare. Și …„dai dovada”, „abnegației și devotamentului” și „aduci prinos de recunoștință” poporului american eliberator. Că altfel te văd șefii tăi reali, care nu-s defel poporu’, cum scrie în teoria democratică, n-are nicio legătură, și șefii tăi reali (de pe la etajul superior al Casei Poporului) raportează la Departamentul de Stat. Și tu știi că dacă nu ești pe lista aceea nu exiști ca lider politic de mare angajament în colonia România. Tu știi, da’ n-ai putea să spui cum stă cu adevărat treaba, că doar nu ejti prost! …Nu, ești lider politic în statul vasal România, așa că bagi cu „democrația” din discurs politic, da’ slujești credincios stăpânu’, care te face om mare! …Iar restul, da, e …„democrație”, chiar dacă nu mai e „populară” nici cât pe timpul comunismului, e de numai 30%, participare la vot… da’ e „democrație” pentru că ne servește, pe noi liderii, dar, mai ales, servește stăpânului!… Și noi suntem „Pro”!

Autor: Cristian Pătrașcu

Sursa: anonimus.ro