Analize și opinii

Angelo Davidescu: „Liderii BRICS sunt aliniați ca anti-corporatiști”

MINIȘTRII DE FINANȚE DIN BRICS: Este timpul să înlocuim mecanismele comerciale financiare occidentale și să scoatem dolarul
Aceasta nu este o mare conspirație sau o probabilitate prevestitoare ca rezultat al emoției occidentale mioape. Nu, acesta este doar un rezultat previzibil al evenimentelor create de occidentali care au împins anumite țări la o concluzie naturală bazată pe interesele lor comune.
Puteți dezbate motivele liderilor occidentali care au structurat sancțiunile împotriva Rusiei și dacă știau ce rezultat vor produce ca o consecință a efortului lor, dar rezultatul nu a fost niciodată pus la îndoială. Personal, cred că acest rezultat este ceea ce și-a propus Occidentul. Oamenii din cadrul Forumului Economic Mondial nu sunt proști – ideologici, da, dar nu proști. Ei știau că asta se va întâmpla.
Miniștrii de finanțe ai alianței BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) au decis să-și creeze propriile mecanisme financiare pentru a continua comerțul între națiuni cu dispoziții similare. Odată ce problemele interne din cadrul alianței BRICS sunt rezolvate și odată ce mecanismele sunt create, alte națiuni vor putea decide să se alăture sau nu. Marea scindare globală va începe.
(Reuters) – Rusia, lovită de sancțiunile occidentale, a cerut grupului BRICS de economii emergente să extindă utilizarea monedelor naționale și să integreze sistemele de plată, a anunțat sâmbătă ministerul de finanțe.
[…] Vineri, ministrul de Finanțe Anton Siluanov a declarat în cadrul unei întâlniri ministeriale cu BRICS, care este format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, că situația economică globală s-a înrăutățit substanțial din cauza sancțiunilor, se arată în comunicatul ministerului.
Noile sancțiuni distrug, de asemenea, fundația sistemului monetar și financiar internațional existent bazat pe dolarul american, a spus Siluanov.
„Acest lucru ne împinge la necesitatea de a accelera activitatea în următoarele domenii: utilizarea monedelor naționale pentru operațiuni de export-import, integrarea sistemelor de plată și a cardurilor, propriul nostru sistem de mesagerie financiară și crearea unei agenții independente de rating BRICS, ” a spus Siluanov.
Rusia și-a creat propriul sistem de mesagerie bancară, cunoscut sub numele de SPFS, ca alternativă la SWIFT. Sistemul propriu de plată cu cardul MIR a început să funcționeze în 2015.
[…] Au făcut parte din eforturile Moscovei de a dezvolta instrumente financiare locale care să le oglindească pe cele occidentale, pentru a proteja țara în cazul în care sancțiunile împotriva Moscovei ar fi lărgite.
Ministerul de Finanțe a declarat că miniștrii BRICS au confirmat importanța cooperării în eforturile de stabilizare a situației economice actuale.
„Actuala criză este creată de om, iar țările BRICS au toate instrumentele necesare pentru a-i atenua consecințele asupra economiilor lor și asupra economiei globale în ansamblu”, a spus Siluanov. ( link )
Concluzia este că sancțiunile economice și financiare punitive din 2022 ale alianței națiunilor occidentale împotriva Rusiei au fost exact motivul pentru care BRICS s-au adunat în primul rând.
Controlul corporativ multinațional asupra guvernului este exact ceea ce au prevăzut guvernele BRICS atunci când s-au adunat pentru prima dată în timpul administrației Obama. Când corporațiile multinaționale conduc politica guvernului occidental, va fi o problemă.
În imagine de ansamblu, alianța BRICS este formată în esență din lideri care nu doresc ca bănci multinaționale și corporații să le conducă guvernele. Liderii BRICS vor ca guvernul lor să conducă țara lor; și da, asta înseamnă orice formă de guvernare care există în națiunea lor, chiar dacă este comunistă.
Liderii BRICS sunt aliniați ca anti-corporatiști . Asta nu îi face neapărat pe acei lideri guvernamentali mai buni administratori, înseamnă pur și simplu că vor să ia decizii și nu vor ca să vină corporațiile să le ia în locul lor, să devină mai puternice decât sunt.
Drept urmare, dacă e să rezumăm numitorul lor comun, ceea ce găsim este că grupul BRICS este elementul opus adunării Forumului Economic Mondial.
Echipa BRICS intenționează să creeze o opțiune alternativă pentru toate celelalte națiuni. O alternativă la actualele platforme comerciale și financiare occidentale care funcționează prin utilizarea dolarului ca monedă. Poate că multe națiuni vor folosi ambele mecanisme financiare în funcție de nevoile lor.
Obiectivul grupului BRICS este pur și simplu să prezinte un mecanism comercial alternativ care să le permită să desfășoare afaceri indiferent de opinia corporațiilor multinaționale din „alianța vestică”. (Apud https://theconservativetreehouse.com/)
PS. Țările conduse de corporații multinaționale sunt în galben, țările care nu și-au ales încă partea sunt în Gri

Autor: Angelo Davidescu

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu