Analize și opinii

Ambrus Bela: „Restul poveștilor sunt baliverne…”

E falsă povestea cu „Rusia a atacat”. Rusia nu a atacat pe nimeni. Rusia contribuie cu forțe de menținere a păcii în 2 republici care și-au declarat independența și au solicitat sprijin militar Rusiei împotriva bombardamentelor ucrainene. Dacă Rusia ar fi atacat pe cineva, deja s-ar discuta la alt nivel problema. Ceea ce nu se întîmplă. Faptul că Ucraina a atacat trupele rusești, a generat riposta justificată a forțelor rusești.

Apoi titluri cretine gen „Putin a ales războiul”. Nu, Putin nu a ales nimic. Dacă era după el, ar fi fost la negocieri în format Minsk. Că de UE (formatul Normandia) se săturase deja. Deci, Putin a ales doar să îndepărteze riscurile de securitate de la propriile granițe, ce să vezi, în deplin acord cu tratatele semnate la Istanbul-1999 și Astana-2010 cu OSCE (adică 56 de țări), în care părțile semnatare sînt de acord că trebuie să se abțină de la ORICE acțiune care ar putea afecta interesele de securitate ale celorlalți membri. Adică inclusiv ale Rusiei. Deci nu poți pune baze militare sau rachete la granița Rusiei, pt. că asta îi afectează securitatea! De acolo și pînă la Moscova, o rachetă face 5 min. De asta, Ucraina nu poate intra în NATO. Apoi, nu îți poți folosi teritoriul național pt. a pune în pericol securitatea celeilalte părți! Iar asta deja ne sună și nouă, care găzduim așa-zisele sisteme „defensive” NATO.

Ar fi fost OK dacă americanii nu i-ar fi desemnat inamici pe ruși. Odată ce sistemul de apărare antirachetă este pus în funcțiune, va funcționa automat împreună cu întreaga capacitate nucleară a Statelor Unite. Va fi o parte integrantă a capacității nucleare a SUA! Vorbim de lansatoarelor Mk41 adaptate pentru lansarea rachetelor Tomahawk! Restul poveștilor sînt baliverne. Nu oltenii de la Deveselu iau decizii. Sper că e clar. Așadar, și România încalcă tratatele OSCE, desigur bazîndu-se pe „partenerul strategic”. Asta lămurește și de ce e NATO așa de serviabil și ne trimite trupe și tehnică. Să ne uităm un pic unde e Biden și Blinken cînd Ucraina e bombardată… În cur l-ar durea pe Biden dacă România ar fi bombardată. A, sigur, ne va apăra NATO…. Geoană. Jens. Ăștia, băieții care s-au dat cu ojă pe unghii. Numai pînă și-ar exprima îngrijorarea, pînă cînd ar face apel, pînă cînd ar formula chestii ultimative, ar organiza o șezătoare ca să zică mari lucruri cu miez și noi am fi deja ciur. Iar că în viitor nu știu ce ripostă va avea loc? S-ar putea să nu ne mai intereseze.

Autor: Ambrus Bela

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • DACĂ VREŢI PACE ŞI STABILITATE, CITIŢI ŞI DISTRIBUIŢI:
    Bugeacul a aparţinut timp de peste trei secole, până în 1812 Turciei (nu Moldovei!). Rusia i-a gonit/deportat pe tătari şi a invitat colonişti – mai ales găgăuzi şi bulgari din Dobrogea. Nu mă deranjează DELOC dacă sudul Basarabiei, care acum aparţine Ucrainei, va fi anexat de Rusia. Probabil Transnistria şi Regiunea Autonomă Găgăuză vor părăsi Moldova şi se vor uni cu Rusia. Apoi Moldova (fără aceste regiuni!) se poate uni fără probleme cu România.
    România ar trebui să renunţe la retorica războinică şi să ceară eliminarea bazelor militare stăine din ţară. Poate rămâne membră NATO dar fără trupe străine staţionate în ţară. Şi pe vremea lui Ceaşcă a fost posibil să nu fie staţionate trupe străine în ţară, deşi atunci România era membră a Pactului de la Varşovia.

  • …ma doare la basca de Putin si securitatea Rusiei… dar simt fiori reci cind ma gindesc la mine si Romania mea, la romanul meu pe care-l critic atit… o tot spun de multa vreme… pina leaga AIA doua vorbe de ”protest” si stabilesc sa declanseze o ”riposta” ori un ”pachet de sanctiuni”, NOI NU MAI EXISTAM… se vede in aceste zile care este atitudinea LOR fata de un simplu ”pion” de pe tabla LOR de joc… nu-mi pasa de Putin… mie mi-e frica de Rusia si de puterea ei… cu ce ma incalzeste ca EI vor riposta? riposta LOR va avea loc DUPA… dupa ce eu nu mai exist… multumesc de ”riposta” dar eu nu o sa mai fiu s-o vad… asa au facut cu hitler, chamberlain si daladier… au vorbit, au fluturat hirtia ”pacii, au ”ripostat”… intre timp niste ”pioni” au incetat sa mai existe, striviti de cizmele germane… si TOTI aia cu ”riposta” vorbesc numai si numai de BANI, de sanctiuni financiare, de… bla, bla si NIMIC concret nu se intimpla… in timp ce rusii tocmai defileaza prin kiev… da, am o problema cu ucraina… eu nu am uitat istoria… dar de aici si pina la ce se intimpla in mileniul III este o cale lunga… parintii mei au trait din plin razboiul, ocupatia germana si apoi cea ruseasca, dezmembrarea Romaniei fie din Vest, fie din Est… stiu si am trait in copilarie trauma de a-mi vede parintii vorbind in soapta in propria casa, privind in jur cu frica si inducindu-mi si mie frica acea nerostita, ca bau-bau-ul ascuns sub pat… din cauza asta am probleme cu germanii, cu rusii, cu ucraienii… NICIODATA nu am primit ceva de la ei… doar NE-AU LUAT… fara mila… si acum, cind am ajuns la virsta la care trebuia sa ”ma bucur” de batrinete, de pensie, sa cunosc linistea, fara alta obligatie decit cea de a-mi implini destinul pina termin ”mosorul” vietii, oarecum impacat ca asta ne-a fost destinul istoric, trebuie sa traiesc angoasa, frica pe care au trait-o parintii mei, auzind doar vorbe, vorbe in timp ce unu’ isi pune tancurile sa faca nu stiu ce ”ordine” acolo unde vrea el… si EI, acolo, departe, la o mie, doua mii de kilometri, peste un ocean, elaboreaza ”pachete de sanctiuni”… insa EU sint si traiesc AICI, ACUM… cu frica de a nu fi ”luat in vizor” de un nebun cu tancuri si rachete…