Analize și opinii

„Alooo, nenea Juncker, nu reacționați?”

Aleșii Puterii iau de guler Bruxelles-ul după protestele violente din Franța, în contextul în care oficialii europeni au criticat intervenția jandarmilor români la manifestația din 10 august din București. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, zis și Mitralieră, se întreabă retoric, în legătură cu protestele violente din Franța, cum de „nenea Juncker, colegul Timmermans” nu reacționează „rupându-și hainele” de pe ei, cerând MCV și în Franța sau condamnând guvernul francez și jandarmeria.



„Alooo, Realitatea tv, Parlament European, nenea Juncker, colegul Timmermans, publicații internaționale, hastag rezist, președinte Iohanis, și toți marii oratori de la Bruxelles, nu reacționați rupându-va hainele de pe voi, că la mitingul din Franța, un om a murit, alții sunt în stare grava, au fost gazați , bătuți și “acțiunea jandarmilor francezi a fost disproporționată fata de a celor care blocau străzile “? Unde sunteți toti cei care condamnați PSD-ul și Guvernul României, unde sunteți toți care inclusiv in MCV și în rezoluția Parlamentului European făceați vorbire de acțiunea jandarmilor din București? Unde sunteți ipocriților care condamnați totdeauna România atunci când vă place și închideți ochii atunci când același lucru se întâmpla în țările voastre europene preferate? Nu cereți acum și un MCV și în Franța, nu faceți scandal și nu condamnați acțiunea guvernului francez și a jandarmeriei?”, a scris Rădulescu, duminică pe Facebook.

Acesta se mai întreabă cum de acești „ipocriți” pun condiții României, prin raportul MCV, țară în care nu există asasinate politice sau ale jurnaliștilor și în care corupția e mult sub nivelul alor state europene, „unde la orice miting bateți și gazați”.

„Cum măi, ipocriților tot puneți condiționalități prin MCV României, unde nu sunt asasinate politice, unde nu sunt asasinați jurnaliștii, unde nu sunt atentate teroriste, unde lumea se plimba la sărbători pe străzi fără sa le fie teama ca un nebun poate intra cu un camion în ei, unde granițele sunt sigure fără ziduri și sârmă, și unde chiar și corupția e mult sub nivelul țărilor voastre europene preferate, și nu condamnati , nu faceți MCV-uri și rezoluții parlamentare, țărilor voastre, unde la orice miting bateți și gazați? De ce vă purtați cu dubla măsura și de ce faceți diferențe între noi și voi? Vă întrebați și va mirați de ce reacționăm prin declarații politice chiar dacă suntem în aceeași familie politica? Ia spuneți d-na Gomes, d-le Timmermans, colegi socialiști ca măcar de la populari nu avem pretenții, nu mai sunteți critici acum , nu mai sunteți “ îngrijorați “, nu mai faceți rezoluții?”, a mai scris Rădulescu.

Potrivit acestuia, nu România este responsabilă pentru creșterea euroscepticismului, ci oficialii europeni care tratează preferențial unele țări.

„Vedeți, nu noi suntem vinovați pentru creșterea euroscepticismului în România, ci voi cei care tratați unele țări într-un fel și altele altfel. Mi-ar plăcea ca sa văd aceeași reacție din partea unor jurnaliste românce isterizate care după mitingul din București țipau și înjurau ca la usa cortului la o anumită televiziune iar acum “ neghiolbancele “ tac chitic. Ăsta e adevărul. Așa ne-am denigrat iresponsabil și fără motiv țara ca străinii sa ne taxeze În țările lor europene, lucrurile sunt mult mai grave din toate punctele de vedere, însă lor li se permite orice iar noi suntem puși la stâlpul infamiei, pentru că da, noi suntem români, iar europenilor de “ clasa“ li se permite orice”, a completat deputatul PSD.

Acesta conchide că România va fi partener egal cu restul statelor europene atunci când vor fi aplicate aceleași reguli peste tot, când va exista DNA și ANI în toate țările membre UE, iar când României i se va permite să critice felul în care este schimbat procurorul general în Germania sau cum se fac legile justiției în Olanda și Franța.

„Când aceeași regulă se va aplica peste tot la fel, când MCV va fi în toate țările europene, când DNA și ANI vor fi în toate țările europene, când și României i se va permite să critice cum este schimbat procurorul general în Germania, cum se fac legile justiției în Olanda și Franța sau cum se acționează împotriva corupției în Austria, atunci vom fi parteneri egali. România a fost dintotdeauna o țară europeană cu sau fără MCV, cu sau fără Schengen, care și-a respectat toți partenerii europeni, dar este o țară liberă, independentă, autonomă și cere același respect și același tratament din partea tuturor țărilor partenere europene”, a afirmat Rădulescu.

Și senatorul PSD Șerban Nicolae a scris un mesaj ironic pe Facebook: „Proteste? Sute de mii (reali!) în stradă? Gaze? Victime? Sunt sigur că Parlamentul European va reacţiona în regim de urgenţă şi va adopta o rezoluţie dură. Parchetul General al Curţii de Casaţie a Franţei va declanşa o anchetă împotriva forţelor de ordine. Nu? Jean Claude, Franz, Manfred, nimic? Facem “ciocu’ mic” ca la corupţia (zice GRECO) la nivel înalt din Franţa, ca la corupţia (plus spălare de bani şi finanţarea terorismului!) de la ING, ori ca la corupţia (globalizată, să ajungă la toată lumea) de la Siemens-ul lucrului bine făcut? Nu, Europa nu are doar mai multe viteze. Are şi multiple standarde. Are şi multă ipocrizie. Multă aroganţă. Multă nesimţire. Din păcate, cozi de topor şi caractere de limacşi… mai mult pe la noi”.

La rândul său, vicepreședintele ALDE Andrei Gerea s-a întrebat, duminică, în legătură cu protesteledin Franța, unde sunt marii lideri ai UE care să condamne violențele manifestațiilor de acolo, așa cum au făcut în cazul României, în luna august.

„Sâmbătă a avut loc, după cum titrează presa internațională, un protest masiv împotriva guvernului francez și a președintelui Macron la care au participat, conform Le Figaro, 282.000 de manifestanți. Un protest împotriva guvernului nu reprezintă o noutate, însă în urma manifestațiilor de sâmbătă forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestaţii mişcării, dar și la forță. Rezultatul? Potrivit ministrului de Interne, peste 100 de persoane au fost rănite, dintre care cinci grav, la diferite puncte de blocaj. Tot potrivit ministrului de Interne, 52 de persoane au fost reţinute, dintre care 38 se află în arest preventiv, iar acesta este un bilanț provizoriu. Din păcate s-a produs și o tragedie, o persoană pierzându-și viața”, a transmis Andrei Gerea, printr-un comunicat de presă.

Deputatul ALDE a adăugat că felul în care au acționat jandarmii francezi la protestul de sâmbătă nu a fost discutat la fel ca intervenția forțelor de ordine la manifestația din Piața Victoria din 10 august.

„Nu am sesizat să se discute cu interes în România despre aceste violențe, despre modul în care acționează jandarmii francezi împotriva unor manifestanți. „Ne gazează, dar noi suntem paşnici, nicio vitrină nu a fost spartă. Nu vrem decât să ne exprimăm ideile”, a declarat una dintre protestatare, o declarație care este trecută cu vederea de propaganda antiguvernamentală din România. În luna august, deontologii și analiștii propagandei acuzau intervenția jandarmilor din București, spunând că nicăieri în lume nu se intervine cu gaze lacrimogene și forță împotriva unor manifestanți care spuneau că sunt pașnici. Politicienii opoziției, în frunte cu USR și PNL, acuzau instituția Jandarmeriei pentru modul în care și-a făcut treaba. Populismul acestora a făcut ca o acțiune a jandarmilor să fie prezentată în Europa ca fiind un atac nemotivat împotriva cetățenilor”, a completat Gerea.

Acesta se întreabă dacă partidele de Opoziție din România vor proceda la fel, în sensul de a face sesizări la ONU sau a cere rezoluție împotriva Franței.

„Iată că azi vedem cum acționează jandarmii francezi în cazul unei manifestații mult mai mari decât cea de la București. Ce au de zis acum cei din opoziție, marii deontologi care acuzau jandarmii români? Vor face sesizări la ONU, vor merge să ceară o rezoluție împotriva Franței? Aștept cu interes să văd cum vor cere europarlamentarii PNL, care au votat împotriva României, precum și Dacian Cioloș și reprezentanții USR, demisia lui Emmanuel Macron și a guvernului francez după violențele de sâmbătă. Aștept ca Monica Macovei, Siegfried Mureșan și ceilalți trădători ai intereselor României, care au votat rezoluția împotriva țării noastre, să acționeze la fel și în cazul altor state. Sau ei sunt mânați doar de interesele politice interne?”, a spus Andre Gerea

Vicepreședintele ALDE a amintit și de rezoluția adoptată, marți în plenul Parlamentului European, întrebându-se dacă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, vor avea ieșiri publice în care să condamne violențele din Franța.

„Parlamentul European a adoptat marți, în plenul de la Strasbourg, rezoluția privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenția „violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018”. Vor cere mult stimabilii europarlamentari condamnarea Franței pentru violențele de sâmbătă? Vor ieși Franz Timmermans sau Jean Claude Juncker să condamne ce s-a întâmplat în Franța? Va ieși vreun eurodeputat german, poate chiar favoritul doamnei Merkel, Manfred Weber, să apere poporul francez de instituțiile statului, așa cum a făcut în cazul României? Sau vom asista la o nouă indiferență din partea liderilor politici din Uniunea Europeană și la aplicarea dublului standard atunci când vine vorba de state din Vestul Europei?”, a explicat Gerea.

Totodată, acesta a mai spus că așteaptă „cu interes sesizarea Comisiei LIBE din Parlamentul European, dacă ea va exista, precum și posibile consecințe la nivel european după aceste evenimente. Dacă vrem o Uniune Europeană armonizată, în care toți membrii săi sunt tratați în mod egal, atunci nu este posibil ca violențele din Franța să nu fie condamnate”.

Cel puţin 400 de persoane au fost rănite, după ce mii de persoane au protestat o zi şi o noapte în Franţa după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a introdus taxe mai mari de combustibil.

Manifestanţii au blocat mai multe drumuri şi autostrăzi. Printre răniţi s-au aflat şi forțe de ordine.

Sâmbătă, un protestatar a murit după ce a fost lovit în mod accidental de un autovehicul. Persoana decedată a fost lovită de un autovehicul după ce șoferul, înconjurat de protestatari, s-a panicat și a accelerat.

Autor: Ioana Radu

Sursa: Cotidianul