Analize și opinii

Alina Mungiu Pippidi: „Guvernul Cîțu lichidează democrația și orice formă de constituționalitate”

Politologul Alina Mungiu Pippidi susține că înregimentarea politică a prefecților va da naștere la abuzuri, asta pentru că prefectul este singurul care poate sancționa un primar sau un președinte de Consiliu Județean. Pippidi consideră că în momentul în care Avocatul Poporului ar putea spune ceva despre această speță, arcul guvernamental se va grăbi o schimbe din funcție pe Renate Weber.

”Ajuns la putere fără a fi cîștigat alegerile, dus de mobilizarea marilor orașe contra PSD și pentru bună guvernare, guvernul PNL–USR+–UDMR își folosește majoritarea precară pentru a administra noi lovuturi bunei guvernări. Din partea UDMR, nimic nou – i-au lăsat pe PSD să încaseze pentru multe propuneri contra statului de drept care erau și ale lor, ba chiar propuse de ei. Dar ceilalți?

De data asta e vorba (după ce la vaccinare excepțiile legale, ce să mai vorbim de cele pe șest, au depășit regula) despre prefecți. Această instituție constituțională copiată după statul centralizat francez are menirea de a controla legalitatea, o funcție importantă în statul de drept. Conform articolului 123 alineat 5 prefectul „poate ataca, în faţa instanţei de contencios administrativ, un act al consiliului judeţean, al celui local sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal. Actul atacat este suspendat de drept”. Nimeni altcineva nu are acest drept, menit să apere ordinea de drept și cetățenii de eventuale abuzuri ale organelor alese locale. Că acestea există, știm, de la demolări abuzive la șpăgi luate în bloc de consilii locale, ulterior trimise în judecată de DNA.

Constituția nu spune că prefectul e apolitic, deși e implicit, acest lucru a fost însă specificat între condiționalitățile de bună guvernare cerute de UE României (și celorlalte țări din Est care aveau această instituție), ca parte a depolitizării administrației. Numim asta criteriile de la Copenhaga, pe baza cărora am fost invitați să aderăm și am semnat tratatul de aderare în anul 2005. Dat fiind că vobim de un organism de control al unei funcții politice este evident că prefectul nu poate fi partizan. La un guvern PSD un prefect PSD riscă să închidă ochii la abuzurile primarior PSD și să se războiască cu cei PNL. Deci nu își poate îndeplini rolul constituțional

Codul Administrativ va fi modificat săptămîna asta de guvernul Cîțu prin Ordonanță de Urgență (altă promisiune călcată în picioare), astfel încât prefecții și subprefecții să poată fi membri în partide. Dacă în prezent prefecții sunt înalți funcționari publici care nu au voie legal să facă politică, de săptămîna viitoare prefecții vor fi înscriși cu acte în partidele care îi trimit în respectivele funcții. Presa subodonată guvernului, uitînd că toată ziua își dă singură titluri ce proeuropeană e, răspîndește zvonul că practica prefecților „apolitici” a fost ipocrită, pentru că în realitate prefecții erau oricum numiți politic și înlocuiți la fiecare schimbare de regim guvernamental. Și de controlat controlau din părți, prost și parțial.

Tare argument. Pe aceeași linie sunt de părere să anulăm legile contra violenței domestice, că e ipocrită la stadiul de civilizație rural unde fiecare bărbat educă plodul cu cureaua, mai ales cînd e mai bine dispus, iar serviciile de urgență să răspundă legal numai la bărbații care sună și nu la tot felul de Alexandre care țin linia ocupată ca să povestească cum le-a răpit unul și e pe cale să le omoare. Ce să mai ne prefacem că suntem civilizați și că fondul va prinde cîndva din urmă forma și ne vom ridica în două picioare- maximă ipocrizie, cînd pe patru e mai sigur și vezi peisajul mai îndeaproape. Terminați cu formele fără fond! Înapoi la natură!

E greu de crezut că o asemenea aberație constituțională și morală poate fi propusă, dar cînd controlezi atîta presă și influenceri, iar oamenii sunt ocupați cu pandemia se poate orice.

Și întrucît la putere sunt niște democrați de nivelul celor care au intrat în Capitoliu parcă văd că dacă avocatul poporului zice ceva or să vrea să de afară pe avocatul poporului, că avînd școala de democrație la seral alde Florin Roman nu știe că această instituție, de cînd a fost inventată acum mai bine de 200 de ani în Suedia a fost creată ca instrument prin care opoziția să poate controla abuzurile guvernului.

Și asta e o altă ipocrizie în Constituție, probabil, și un accident că guvernul de azi nu a pus un avocat al poporului penelist sau userist sau udemerist, cum vrea să facă cu prefecții.

Neavînd majoritate să schimbe constituția, nu îi mai rămîne guvernului Cîțu decît să lichideze rapid cu ipocrizia formelor democratice și constituționale, în aplauzele luptătorilor pentru statul de drept, ocupați probabil cu coada la vaccin sau frecventatul cazinourilor proaspăt redeschise.”

Autor: Alina Mungiu Pippidi

Sursa: stiripesurse.ro

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Principalul vinovat de dezastrul care a cuprins Romania este individul antinational de la Cotroceni si pina nu scapam de el din fruntea statului Romania nu se va putea redresa!