Bucureștiul, Timișul și Clujul pe primele locuri la vaccinare. La coada clasamentului Suceava, Botoșani și Giurgiu unde procentul celor vaccinați e de trei ori mai mic decât în București.
Nu îmi dau seama dacă diferența se explică prin lipsa accesului efectiv la vaccinare și la sistemul medical în general sau prin convingeri și cultură sau prin ambele, că dacă de treizeci de ani statul statul s-a retras din viața ta, lăsându-te de izbeliște, dar după treizeci de ani te bagă din nou în seamă ca să-ți injecteze nu știu ce chestie nouă, e lesne de înțeles de ce nu o să-i fie prea ușor să te convingă, mai ales dacă ținem cont și de faptul că retragerea statului a coincis cu pătrunderea în viața oamenilor abandonați a televiziunilor de tip can-can.
În orice caz, eu constat că există și un nou val de conspiraționism popular care s-a activat în pandemie. Nu e vorba doar de cei care erau antivacciniști deja înainte de începerea pandemiei și care tind să cred că nu reprezintă mai mult de 10% din populație, ceea ce înseamnă că se poate atinge imunitatea de turmă relativ ușor și fără ei. Am văzut astfel de reacții la oameni care până acum nu aveau nicio treabă cu antivaccinismul.
Cred că există mai multe explicații pentru fenomen. Pe de o parte, e de înțeles de ce un vaccin nou suscită mai multă neîncredere decât unul care se face deja de ani buni. Pe de altă parte, irealul situației în sine e de natură să alimenteze gândirea conspiraționistă: acest virus care apare deodată în China, de la liliac, conform versiunii oficiale, dar în preajma unui laborator al armatei chineze, taman în anul când urma să fie reales Trump, care nu mai e reales, între timp virusul dispare din China, dar în Vest e prăpăd, se închid brusc toate, așa ca niciodată, se trece peste noapte la noua normalitate ș.a.m.d. Ce vreau să spun e că atunci când se petrec fenomene d-astea suprarealiste, fie și în urma unui greu explicabil și funest șir de coincidențe, oamenii vor tinde mai mult decât de obicei să recurgă la explicații conspiraționiste. Căci cunoașterea e o formă de control, iar iluzia cunoașterii e o iluzie a controlului prin care omul se protejează de efectul demoralizat și înnebunitor al hazardului care îi dă viața peste cap.
În fine, senzația de ireal a fost amplificată și de măsurile fără precedent luate de guverne, care au antagonizat astfel populația. Măsurile s-au bazat pe niște speculații pseudo-științifice ale epidemiologilor care au subminat încrederea și în știința mult mai solidă a imunologilor, că nu poți să le ceri oamenilor de rând să facă astfel de distincții subtile și nu poți să le ceri oamenilor să creadă în știința oficială după ce tot tu ai venit toamna trecută cu studiul Avantera care anunța că vor fi de vreo șapte ori mai multe internări la ATI decât au fost de fapt.
Autoritățile au fost și incoerente, la început le-au zis oamenilor să nu poarte mască, apoi le-au zis să poarte, pretinzând de fiecare dată că vorbesc în numele științei infailibile, chiar dacă contraziceau astăzi ce spuseseră ieri. Au adoptat un ton didactic și arogant, dând vina exclusiv pe populația care nu respectă regulile (mai țineți minte lecțiile zilnice de igienă ale lui Iohannis, de astă toamnă, care erau cât pe ce să scoată PNL-ul de la guvernare) în timp ce guvernarea lor era, chipurile, ireproșabilă.
În fine, oamenii au constatat și că sunt obligați concomitent să poarte masca singuri pe stradă și să se ducă la muncă deși stau în casă cu o persoană de contact. Au constatat, la un moment dat, că nu își mai pot vinde zarzavatul în piață, dar îl pot cumpăra de la supermarket. S-au văzut falimentați sau lăsați pe drumuri, fără justă despăgubire, în timp ce băieții deștepți făceau profituri record. Iar guvernarea cu pulanul e de natură să stârnească instinctele anarhiste.
Cu alte cuvinte, populația a fost antagonizată și încrederea ei în stat a fost erodată și de modul în care autoritățile au gestionat pandemia. Și probabil că și asta explică de ce oamenii refuză acum să se vaccineze. În lunile următoare vom vedea și cât de puternic a fost acest impact și cât de mult vor dura efectele sale.
Autor: Alexandru Racu
Adauga comentariu