Analize și opinii

Alexandru Racu: „Nu putem cunoaște diferența reală dintre gripă și covid, la capitolul mortalitate, atâta timp cât avem două metode diferite de contabilizare.”

Nimeni nu s-a gândit, până acum, să testeze de gripă toți pacienții care se internează în spitale.

În schimb, acum, toți pacienții care se internează sunt testați în prealabil de covid.

Știm că oamenii mor, de regulă, în spital, pentru că atunci când se simt foarte rău se duc la spital. Unii preferă să rămână acasă, alții nu mai apucă să ajungă la spital, dar probabil că cei mai mulți mor la spital.
Acum, toți cei care mor în spital, au fost testați în prealabil de covid și dacă testul este pozitiv sunt contabilizați ca morți de covid.

Ce vreau să spun prin asta: că nu putem cunoaște diferența reală dintre gripă și covid, la capitolul mortalitate, atâta timp cât avem două metode diferite de contabilizare. În primul caz, îi trecem la capitolul decedați de gripă pe toți cei care s-au internat pentru că aveau în primul rând – iar uneori exclusiv – simptome de gripă: febră, tuse, afectare pulmonară. Nu îi trecem la capitolul morți de gripă pe cei care s-au internat cu cancer în stare terminală, probleme cardio-vasculare severe, comă diabetică, și care odată internați, s-au infectat, înainte să moară, cu un virus gripal, indiferent dacă au avut sau nu simptome. În primul rând pentru că nu îi testăm și în al doilea rând pentru că operăm cu criterii de judecată specifice vechii normalități, a.k.a. de bun simț. În schimb, de covid îi testăm pe toți ce internați în spital, adică pe majoritatea viitorilor defuncți, iar dacă mor îi trecem la morți de covid.

În consecință, atâta timp cât autoritățile statului român nu numără morții de covid la fel cum au numărat până acum, an de an, morții de gripă, nu au dreptul să se plângă de faptul că oamenii – oamenii “conspiraționiști”, mai exact – privesc covidul ca pe o simplă gripă. Când vor începe să numere la fel în ambele cazuri – iar dacă asta fac, ar trebui s-o afirme clar și argumentat – vom putea și noi să știm care este, de fapt, diferența dintre covid și gripa sezonieră.

Chiar și după cifrele oficiale la nivel mondial, ea nu este foarte mare: de 4 ori mai mulți morți de covid decât de gripă la actuala rată zilnică a deceselor de covid (care, în mare, se menține constantă de pe la mijlocul lui iulie).
Dar chiar și această diferență de pe hârtie se poate dovedi mai mare decât este în realitate atâta timp cât operăm cu metode de contabilizare diferite: una foarte laxă și alta foarte strictă.

Autor: Alexandru Racu