Analize și opinii

Alexandru Racu: “Discursul fasciștilor e același oricând și pretutindeni, iar premisa de bază a acestui discurs e aceea că nu toți oamenii sunt egali”

Dacă e revoltător că militanții Hamas se ascund în spatele civililor palestineni după ce au măcelărit civili israelieni, nu mai puțin revoltător e faptul că și liderii israelieni se ascund în spatele Holocaustului, exploatând fără scrupule suferința bunicilor și străbunicilor evreilor de astăzi, precum și complexul de vinovăție al occidentalilor, pentru a dobândi privilegiul exclusiv de a se sustrage obligațiilor internaționale și obligației morale de a-i trata pe alții așa cum ai pretins cândva și tu să fii tratat.
Nu e nicio diferență între discursul extremei drepte autohtone care invoca înregimentarea comunistă a unor evrei pentru a le refuza drepturile tuturor evreilor sau pentru a justifica, retrospectiv, crimele în masă comise împotriva lor, și discursul actual al extremei drepte israeliene, îmbrățișat fără niciun fel de jenă și de establishment-ul liberal occidental. Și așa cum faliții noștri refuză întotdeauna să se întrebe dacă nu cumva opțiunea unor evrei pentru terorismul revoluționar – pe care bolșevicii l-au preluat de la iacobini, cu mult înainte să intre în repertoriul fundamentalismului islamic – se explică și prin faptul că statul român interbelic nu le-a oferit evreilor decât discriminare, gheoturi, pogromuri și deportări, tot astfel și purtătorii de cuvânt ai Israelului te acuză azi de complicitate la terorism și lipsă de claritate morală dacă spui că războiul dintre evrei și palestinieni nu a început pe 7 octombrie, că înainte de 7 octombrie drepturile palestinienilor – pe care le-au pretins și le pretind și evreii – au fost încălcate în mod sistematic, că în condițiile acestea terorismul, la care au recurs multe alte mișcări anticoloniale și de eliberare națională, nu e deloc surprinzător, oricât ar fi de revoltător, și că ce s-a întâmplat și continuă să se întâmple în Gaza, unde populația civilă e îngropată sub bombe de fiecare dată când militanții Hamas răspund la violență cu violență, e tot terorism. De stat.
Discursul fasciștilor e același oricând și pretutindeni, iar premisa de bază a acestui discurs e aceea că nu toți oamenii sunt egali, chiar și atunci când emitenții se screm să împace această premisă, evidentă în cazul de față, cu limbajul universalist al democrației și drepturilor omului, combinație din care democrația, la nivel global, nu poate să iasă decât șifonată, compromisă și mult mai vulnerabilă în fața adepților autoritarismului de pretutindeni.
De altfel, democrația nu moare din pricina lui Putin și a știrilor false, ci din pricina calității tot mai execrabile a propriului discurs, a propriilor practici și a propriilor reprezentanți și purtători de cuvânt, care au ajuns să-i acuze de relativism pe cei care consideră că drepturile universale ale omului chiar ar trebui să fie universale – absolute, în sensul în care se aplică tuturor oamenilor, nu relative, în sensul în care se aplică doar unora, nu și altora – și de lipsă de claritate morală pe cei care nu subscriu la celebra teză din Ferma Animalelor, de Orwell, conform căreia toate animalele sunt egale, însă unele animale sunt mai egale decât altele.
Logic, coerent, clar și 100% moral. Cerul din care pică bombe și rachete peste tot ce mișcă deasupra altora, legea morală în mine și în toți oamenii civilizați ca mine. Iar după ce terminăm cu operațiunea militară specială din Gaza, ne întoarcem la Slava Ukraini.
“O declarație a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a stârnit furia Israelului. Într-o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Guterres și-a expimat îngrijorarea cu privire la „încălcările clare ale dreptului internațional umanitar” în Fâșia Gaza și a comentat că „atacul Hamas nu au avut loc din senin”.
„Sunt profund îngrijorat faţă de încălcările clare ale dreptului internaţional umanitar pe care le vedem în Gaza. Să fie clar: nicio parte într-un conflict armat nu este deasupra dreptului umanitar internaţional. (…) Este important să recunoaștem, de asemenea, că atacurile Hamas nu au venit din senin. Poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani. Dar nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Și aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”, a spus Guterres, potrivit Reuters.
Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a descris discursul lui Guterres drept „șocant”.
„Domnule secretar general, în ce lume trăiți? Fără nicio îndoială, nu este a noastră”, a scris pe Twitter el, cerându-i demisia.
„Discursul șocant al secretarului general la reuniunea Consiliului de Securitate în timp ce se trag rachete în tot Israelul, a dovedit în mod clar, dincolo de orice îndoială că Secretarul General este complet rupt de realitatea din regiunea noastră și că vede masacrul comis de teroriștii naziști într-o manieră denaturată și imorală. Declarația sa că „atacul Hamas nu s-a întâmplat din senin” arată înțelegere pentru terorism și crimă. Este de neînțeles și cu adevărat trist că șeful unei organizații care a apărut după Holocaust are opinii atât de îngrozitoare”, a mai spus el, într-o postare pe Twitter.”

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu