E o performanță remarcabilă pentru o națiune care și-a trimis armata peste tot în lume, ca să exporte și să apere democrația, faptul că acum îl inaugurează pe cel de-al patruzeci și șaselea președinte în prezența a peste 25000 de soldați înarmați până în dinți. Probabil că ăsta e modelul de democrație pe care liderul lumii libere s-a strofocat atât de mult să-l exporte pretutindeni pe mapamond.
Altminteri, după prestația penibilă a forțelor de securitate de pe 6 ianuarie, actuala demonstrație de forță este tot o demonstrație de slăbiciune. Dacă inițial n-au fost în stare să mobilizeze o mie de jandarmi bine echipați și organizați ca să egaleze performanța lui Dragnea din 10 august 2018, care, una peste alta, a fost în stare să împiedice ocuparea guvernului de către mulțimile de rezistenți, acum, din contră, autoritățile americane arată că nu se simt în siguranță fără cel puțin 25000 de soldați înarmați până în dinți.
Atât lipsa de reacție inițială, cât și suprareacția ulterioară, menită să o compenseze pe prima, sunt simptome ale unui stat eșuat, asemănător cu statele pe care le-au democratizat americanii. Un stat normal și funcțional e capabil să își apere instituțiile fundamentale fără exces de mobilizare care sare în ochi. Un stat eșuat fie nu e capabil să oprească o gloată care dă năvala în parlament, fie scoate armata pe străzi la ceremonia de inaugurare a noului președinte.
În orice caz, America stă astăzi foarte prost la capitolul imagine. Împăratul e gol.
Autor: Alexandru Racu
Adauga comentariu