Analize și opinii

Alexandru Racu: „Altă idee stupidă a autorităților…”

Altă idee stupidă a autorităților. În loc să-i (mai) liniștească pe nevaccinați, astfel de măsuri de liberalizare parțială a accesului la mall mai mult o să îi întărâte. Acest plus de libertate, cu țârâita, va fi un booster pentru furia populară. Imaginile care vor începe să circule pe rețelele de socializare, cu garduri și grilaje care îi separă pe oameni de suboameni, vor fi infinit mai revoltătoare (ca impact emoțional) decât lipsa accesului la mall cu care mulți oricum s-au obișnuit.
Când o să-i bagi pe oameni în același spațiu și o să-i tratezi diferit, marcând diferența dintre ei cu grilaje și eventual și cu sârmă ghimpată, percepția discriminării va deveni mult mai acută decât atunci când aceiași oameni pur și simplu nu (mai) împărtășesc același spațiu, și deși formal mai mică, discriminarea va fi mai vizibilă și va fi percepută ca fiind mult mai mare.
Abia atunci o să înceapă să se înjure și să flegmeze cele două categorii de români peste gardul din mall. După ce i-ai ținut separați luni de zile, îi pui să se reîntâlnească într-un scenariu distopic de SF prost.
Dacă nu le dai tuturor acces egal și nelimitat la spațiile din mall, mai bine lași lucrurile așa cum sunt.
În fine, propunerea scoate din nou în evidență inepția autorităților române, mai precis faptul că deciziile lor nu sunt decizii luate de guvernanți, care înțeleg cum funcționează societatea pe care o guvernează, mintea umană și cultura unei societăți, ci mai degrabă sunt niște decizii de manageri de supermarket care organizează viața oamenilor la fel cum aranjează marfa pe rafturile de la Carrefour.
Probabil că asemeni deciziei de închidere a piețelor din toamna lui 2020 și această decizie a fost luată tot ca urmare a presiunii supermarketurilor. Costurile sociale și politice ale unei astfel de măsuri vor fi mari și probabil că nici nu sunt conștientizate. Că doar atât îi duce capul pe cei care ne guvernează.
“Conform hotărârii CNSU, în supermaketurile din malluri vor putea avea acces toate persoanele, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate anti-COVID, dacă “sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces”

Autor: Alexandru Racu