Analize și opinii

Alexandru Racu: „A fost oprit Putin ca urmare a faptului că toată tefelimea s-a dat cu fundul de asfalt?”

Dincolo de aceleași acuzații lipsite de substanță la adresa unionistului Simion, după care chiar nu mă omor, ceea ce ar fi comic dacă n-ar fi tragic în acest discurs e convingerea tefelistului că Republica Moldova va fi protejată dacă tefeliștii autohtoni sunt suficient de “duri” în relația cu Moscova.
De la bun început, tefelimea de la Washington, Kiev și București a fost convinsă că pentru a proteja Ucraina, Republica Moldova și ce o mai fi prin preajmă, trebuie să fii dur cu Putin, să îți flexezi mușchii, să nu-i faci nicio concesie, să-i dai cu capu’-n gură, iar toți cei care au avut dubii față de eficacitatea acestei abordări au fost acuzați de duplicitate morală și de trădare, trădare, de trei ori trădare.
Dar orice om care mai are un dram de logică se va întreba de ce ar fi eficientă această politică în cazul Republicii Moldova din moment ce s-a dovedit falimentară în cazul Ucrainei? A fost oprit Putin ca urmare a faptului că toată tefelimea s-a dat cu fundul de asfalt? Sau, din contră, avem motive să credem că tocmai această abordare, nerealistă, a dus la declanșarea unui război care altfel putea fi evitat?
Bineînțeles, nimeni nu poate să spună cu siguranță ce ar fi făcut Putin dacă alta ar fi fost strategia (să urâți cuvântul ăsta, strategie, și gândirea în general, așa cum îl urâți pe Putin, pentru că e sinonim cu trădarea). Dar putem să constatăm cu toții ce a făcut Putin în condițiile în care asta a fost strategia și oricum mai rău de atât nu avea cum să fie.
E adevărat că Putin s-a împotmolit în Ucraina, în parte datorită rezistenței îndârjite a ucrainenilor, dar lăsând la o parte faptul că rezistența îndârjită, atunci când se impune, și negocierea realistă, cât încă e posibilă, nu se exclud reciproc, la fel de adevărat e că Ucraina a fost și continuă să fie distrusă, nefiind deloc clar că la capătul acestei agonii, care Dumnezeu știe cât o să mai țină, se află schimbarea lui Putin (de preferință cu ceva mai bun).
Sau să înțeleg că până acum tefeliștii nu s-au dat îndeajuns de tare cu fundul de asfalt, dar acum o să o facă și mai abitir, până se vor prăbuși zidurile Kremlinului, precum zidurile Ierihonului odinioară? Adică, până acum mai mult ne-am jucat, dar stai să vezi acum cum cade Putin lat când scot eu pistolul cu apă.
Concret, ce fac ei ca să protejeze Republica Moldova? Sau ce ar face în cazul în care Putin ar ataca Republica Moldova? Ce nu fac acum în Ucraina, adică confruntare directă cu Rusia cu risc de război nuclear, pentru că altă opțiune nu le-a mai rămas după ce s-au tot dat cu fundul de asfalt la negocieri, iar asta e o nonopțiune?
Și presupunând că o să facă asta, în caz de atac la adresa Republicii Moldova, ce rezolvă? Că dacă Putin atacă Republica Moldova, nu se activează Articolul 5, Moldova nefiind membru NATO, iar dacă România atacă Rusia în replică la un atac al Rusiei asupra Moldovei, iar nu se activează Articolul 5, care se activează doar în cazul unui atac asupra României, nu în cazul unui atac al României asupra altui stat, oricâte justificări morale ar avea, că de morală nu ducem lipsă, dar asta nu oprește tragedia care se desfășoară dincolo de granița de Nord.
Sau crede cineva că toată tefelimea o să se repeadă la baionetă, peste Prut, deși Biden le va spune să stea mumos în lesă, că dacă nu a început al treilea război mondial pentru Ucraina, e puțin probabil că o să o facă pentru Moldova? Sau intră tefelimea română pe cont propriu și îl dă gata pe Putin? Care e planul?
De unde ideea asta că Moldova e în siguranță pentru că facem noi și dregem? Faceți ce, mai exact? Și nu cumva suntem cu toții mai expuși pericolului, iar alții au fost deja și sunt nenorociți de un război fără orizont, tocmai pentru că ați avut și continuați să aveți voi impresia că faceți și dregeți, când de fapt faceți pe dracu’, că nu prea aveți ce să faceți, crezându-vă Rambo 7 când, de fapt, filmul în care jucați e Misiune Imposibilă?

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Cu Stalin se putea negocia? Ce va face sa credeti ca in cazul lui Putin se poate negocia?
    La nivel international, printre negociatori, se stie ca in general cu rusii se negociaza cel mai greu. Mint, fura, sau nu respecta conventiile anterioare! Mai tineti minte ce spunea Putin, mintind cu nerusinare, cand afirma ca Rusia doar face exercitii militare la granita de Vest? Cu rusii nu se poate negocia tocmai pentru ca nu exista absolut nici o garantie ca odata batuta palma cu ei isi vor respecta cuvantul dat! Sunt un popor prea primitiv. Istoria ultimilor 100 de ani o confirma! Cu varf si indesat.