Analize și opinii

Alexandru Petria: “Imensa păcăleală a purtatului măștii”

Purtarea măștii e numai aparent despre protecția sănătății. Este despre transferul responsabilității. Dinspre guvernanți spre guvernați, populația care votează. De-responsabilizarea politicienilor, responsabilizarea indivizilor.

În ultimele decenii, discuțiile despre inevitabilitatea morții au fost scoase din discursul public, atenția axându-se pe prelungirea vieții, pe confortul bunăstării, pe siguranță. S-a imprimat în mentalul colectiv impresia că statele sunt datoare și că au posibilitatea să rezolve mai tot, având în spate datele științelor și avântul tehnologiilor. Dacă interveneau sincope, vina era aruncată pe politicieni, cu acuzații de proastă guvernare.

În cazul Covid-19, oamenii aveau așteptarea să fie protejați de către autorități, așa s-au învățat. Numai că acestea n-aveau cum să recunoască cinstit și abrupt că n-au nicio metodă de luptă eficientă cu virusul, fără să sufere un crah al încrederii, reflectat în pierderea ulterioară de voturi, că se moare, ca de o gripă serioasă, asta e!- spus cinic, iar îmbolnăvirea e aleatorie, un fel de loterie cu reguli neștiute. Că n-ai cum să fii în siguranță, existând, de la începuturile istoriei, lucruri imposibil de controlat.

În valul de comentarii negative asupra purtatului măștii, s-a împins în față ideea că este un simbol al supunerii. Cred altceva, în principal- purtarea măștii de către cetățeni este acceptarea răspunderii pentru îmbolnăvire, răspundere pasată lor de către guverne. Abia în plan secund e vorba de supunere, de aderare la narațiunea oficială, care se vrea liniștitoare și este, în același timp, mincinoasă, o imensă păcăleală rostogolită prin media.

Logic, autoritățile nu-s de condamnat pentru virus, n-au dorit ele să apară. Dar ar fi fost blamate dacă nu născoceau o metodă de apărare cât de cât credibilă, vândută drept certificată științific.

Aici a intrat în atenția opiniei publice masca.

Orice ins rațional își dă seama că apărarea cu masca este o balivernă, că e ceva în neregulă, știute fiind dimensiunile virusului și ale găurilor textilei de pus pe față. E ca și cum te-ai apăra de țânțari cu o plasă de gard. Astfel a ajuns uzul măștii un fel de tratament placebo, favorabil abia psihicului celor mai temători. Da, sunt și măști speciale, nu precum cele ultra-cunoscute, cu filtre. Abia la ele s-ar putea argumenta despre o protecție cât de cât, dar cine își permite să-și cumpere nu știu câte luni întregi, fiindcă și ele trebuie schimbate la intervale scurte?! Alegătorii ar pretinde măști cu filtru gratuite, iar țările nu-s în stare să ofere fără bani nici pe cele de uz chirurgical, în proporții suficiente, de întrebuințat conform teoretizărilor.

Politicienii sunt necinstiți, culmea, deoarece nu-și permit să fie cinstiți, la așteptări nerezonabile. Am intrat într-o paradigmă greșită, unde se caută mereu vinovați și unde nu trebuie și din care nu se întrevede ieșirea. Nu este posibilă la scară statală protecția, fiecare e pe cont propriu. Rostirea adevărului, în cazul Covid-19, reprezintă pentru ei o sinucidere.

Autor: Alexandru Petria

Sursa. Alexandru Petria Facebook

NOTA REDACȚIEI:

Alexandru Petria (n. 1968) a debutat în revista Tribuna, în 1983. A publicat următoarele volume: Neguțătorul de arome (poezii, 1991), 33 de poeme (1992), Zilele mele cu Renata (roman, 2010), Deania neagră (proză scurtă, 2011), Călăul harnic (poezii, 2012) și Rugăciuni nerușinate & alte chestii (poezii, 2013), Convorbiri cu Mircea Daneliuc (2013), România memorabilă (interviuri cu scriitori, 2013), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2014), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2017).

A contribuit cu poezie, proză și interviuri la toate revistele literare importante din țară. După 1989, devine șeful Comisiei pentru Abuzuri și Drepturile Omului în cadrul CPUN Dej și, alături de câțiva prieteni, a pus bazele săptămânalului dejean Gazeta someșeană. A fost redactor și reporter la mai multe publicații: Zig-zag, Cotidianul, Hermes, Partener, Monitorul de Someș. A fondat propria publicație, cu apariție lunară, Realitatea de Bistrița-Năsăud, Dej și Gherla. Poeziile sale au fost traduse în catalană, maghiară, franceză, spaniolă și olandeză.

I s-a tradus, în Olanda, romanul Zilele mele cu Renata/ Mijn dagen met Renata, la editura Nobelman din Groningen, în 2014. În 2018, a revenit ca poet cu volumul Până unde are oxigen dragostea, apărut la Alexandria Publishing House. Cea mai nouă și controversată apariție este Cum văd lumea. Împotriva globalizării și corectitudinii politice, despre dignitism & alte lucruri, tot la Alexandria Publishing House, la finalul lui 2018. CARTEA SE POATE COMANDA AICI.

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Nu e asa, nu pentru virus o folosim.
    Pentru saliva pe care o aruncam cand vorbim, care poate purta un virus.

  • Covidul face parte din grupa virusilor gripali deci are acelasi comportament dpdv infectios. Lucrez in domeniul medical si nu ma laud dar inteleg multe. Anul trecut prietena mea a contractat gripa sezoniera ea lucrand chiar in clinica privata si primiri urgente la stat. 2 saptamani cat a durat imbolnavirea si recuperarea eu am continuat sa functionez la parametrii normali inclusiv dormind in acelasi pat si cu schimburi de fluide daca ma intelegeti. Eu nu am reusit sa ma imbolnavesc in ciuda stresului si programului incarcat. De anul trecut nu sa schimbat nimic 80% contracteaza virusul dar sunt imuni si nu fac boala, 15% contracteaza( e stupid sa zic contracteaza ca doar e ca si aerul la fel de inevitabil) si au o forma usoara care seamana mai mult cu o raceala deci ii putem trece ca find bolnavi de altceva si in fine cei 5% care au probleme grave si mai putin grave care chiar trebuie sa se fereasca. Daca nu zice autorul articolului atunci va zic eu “pandemia” asta e mana cereasca pt oamenii de stat ca fura si pt stat e falimentara. Virusul asta e la fel de “nealterat” in laborator si mortal ca gripa precum e Klaus Werner presedinte, roman si patriot.
    P.S. NU uitati sa purtati masca la 35 grade celsius ca amenda e a voastra indiferent de motive.

  • Oamenii rationali mai si citesc ceea ce scriu specialistii adevarati. Afla, astfel, ca virusii nu calatoresc prin aer de capul lor ci purtati de minuscule picaturi de lichide fiziologice. Care picaturi sunt oprite, in mare parte, de masca. Mai ales de masca celui infectat. Dar aia sunt oamenii rationali, care au ramas din scoala si cu altceva decit smecheria ieftina.