Analize și opinii

Alexandru Mușătoiu: „Doar un avorton rezultat din încrucișarea comunismului și a capitalismului.”

Doar două săptămâni. Doar până aplatizăm curba. Doar până pregătim infrastructura medicală. Doar o lună stare de urgență. Doar două. Doar stare de alertă apoi. Doar temporar. E doar o mască. Doar distanțare fizică temporară. Doar puțină izolare. Doar vrei s-o salvezi pe bunica, nu? Doar eforturi personale minime pentru a ne îngriji reciproc sănătatea. Doar solidaritate. Doar te plângi, nimeni nu-ți cere eu știu ce sacrificii majore!

Doar vaccinul ne poate scoate din criză, ce bine că a apărut! Doar două doze. Doar trei. Doza 4 e recomandată doar anumitor categorii. Doar e eficient! Doar nu putem nega criza de sănătate publică?! Nu e obligatoriu, trebuie doar să fii suficient de inteligent și să-l faci. În rest, te constrângem doar puțin în cazul în care nu ești suficient de inteligent/educat/credincios în știință. Doar până atingem imunitatea de turmă – în jur de 70%. Doar că nu e suficient, hai 80%-90%. Doar că alte țări au atins deja pragul și…ce s-a întâmplat? Știm doar că e un virus periculos. Doar a fost izolat virusul – sau nu?

E doar un certificat digital, n-are legătură cu identitatea digitală despre care se vorbea la Forumul Economic Mondial. Doar temporar. Doar până la 30.06.2022. Doar ca să înlesnim libera circulație între state. Statele UE trebuie doar să reglementeze procedura de emitere a certificatului. E doar o măsură de urgență și siguranță, bineînțeles că nu e obligatorie! Pe lângă libera circulație între state, doar la restaurante/cluburi/evenimente va mai fi cerut. Doar la activități neesențiale. Doar prin lege se pot restrânge drepturi, nu și prin H.G. – atunci doar modificăm legea. Doar un amendament în plus. Împuternicim Guvernul să restrângă orice drepturi și libertăți doar pe perioada stării de alertă. Doar până terminăm cu afurisita de pandemie.

Doar trebuie să salvăm economia – cerem certificatul și în magazine! Nu te alarma, se aplică doar magazinelor neesențiale. Desigur, doar temporar. Doar anumite categorii profesionale trebuie să se vaccineze sau să se testeze pe banii lor. Doar medicii. Doar asistenții sociali. Doar profesorii. Doar polițiștii. Ba nu, doar personalul medical. Dar acceptăm testarea, doar ce am scos-o dintre opțiuni? Acceptăm, doar o reintroducem! Doar testăm piața. Adăugăm doar câte un domeniu pe rând la obligativitatea certificatului. Apoi doar câte o categorie profesională. Vrem să ajungem doar la obligativitatea lui în toate domeniile și pentru toate activitățile. Apoi e simplu – doar scoatem, din nou, opțiunea testării! Doar poți contracta virusul și după ce te testezi, nu? V-am expus doar motivările noastre, trebuie doar să le pui cap la cap. Doar statusul vaccinal va fi cuprins în certificatul digital? Doar nu ești naiv?!

E doar despre bani? Doar până se administrează milioanele de doze achiziționate? Din nou, doar nu ești naiv?! Doar nu vrei să găsești logica unor măsuri care au un izvor total diferit față de știință și medicină? O poți găsi, doar că nu acolo unde îți este direcționată atenția. Îți vei putea exercita drepturile și libertățile doar îndeplinind condiții de conformare la reguli. Doar nu vezi vreo legătură cu medicina aici?!

Trebuie și să renunțăm la sursele poluante de energie, doar am chinuit destul planeta! Asta produce doar o criză temporară. E posibil să intri conștiincios într-un magazin, cu certificatul digital la purtător, doar ca să găsești rafturi goale? Doar vom descoperi împreună! Doar temporar e frig și în case. Doar o problemă de moment. E doar furtuna perfectă! Frigul, foamea și exercitarea condiționată a drepturilor (altfel spus, lipsa drepturilor) sunt caracteristice doar anumitor forme de organizare socială. Doar totalitarismului. Sigur, poți fi sărac/înfometat și în democrație, doar că îți rămân drepturile.

Secolul trecut, doar o principală superputere se opunea totalitarismului. Doar SUA. Și doar datorită ei a triumfat democrația liberală în lume. Deci doar SUA trebuia sedusă și împinsă spre totalitarism din interior. Doar că majoritatea populației nu a fost sedusă nici acolo, ci doar niște cercuri restrânse. Noii totalitariști sunt doar minoritari. Doar am văzut că nu a intervenit SUA, de curând, când cubanezii strigau „jos comunismul”! Dar fără SUA, recucerirea globului de către totalitarism întâmpină doar opoziția oamenilor. Nici măcar a tuturor, doar a celor conștienți. Doar anumite părți din elită sunt seduse și cred că își vor păstra o poziție privilegiată și în totalitarism. Doar că se înșală!

E doar o criză sanitară? Dublată doar de o criză energetică? Triplată doar de o criză economică? La care se adaugă o criză ideologică? E doar…comunism! Doar că mai digitalizat puțin, adică de rit nou. Doar un avorton rezultat din încrucișarea comunismului și a capitalismului.

Se instalează doar puțin câte puțin, pas cu pas. Și ce simplu…doar am folosit „doar”! Doar că majoritatea oamenilor nu îl doresc!

„Oamenii mai vorbeau despre adevăr și frumusețe, ca și cum ar fi fost bunurile cele mai de preț. Asta până la Războiul de Nouă Ani. Acest război i-a făcut cu adevărat să-și schimbe mentalitatea. Ce rost mai are adevărul, sau frumusețea, sau cunoașterea, când de jur-împrejurul tău explodează bombe bacteriologice? Atunci a început să fie controlată știința. Atunci s-au arătat oamenii dispuși să li se controleze și poftele. Totul pentru o viață liniștită. Și de atunci încoace nu facem decât să controlăm.”
( Aldous Huxley – Minunata Lume Nouă – pagina 242)

*ca de obicei, cei cu mintea cuprinsă exclusiv de criza sanitară pot considera rândurile de mai sus o ficțiune.

Autor: Alexandru Mușătoiu

Sursa: musatoiu.com