Analize și opinii

Afacerea Dragnea și Rise Project

Marele tărăboi cu casa și afacerile lui Liviu Dragnea în Brazilia s-a dezumflat definitiv. Toți cei care au preluat alegațiile (informații difuzate fără confirmare) lansate de grupul de investigații Rise Project tac acum chitic și se fac că plouă. Nici usturoi n-au mîncat, nici gura nu le miroase! Nici PSD-ul cu noua sa conducere ”curată ca lacrima” nu zice nimic. O lasă moartă și se face că are alte priorități în demersul de puritate morală. La o adică, de ce și-ar ridica glasul împotriva aberațiilor cu casa din Brazilia? A fost doar o campanie nebună de defăimare care le-a netezit și lor drumul spre actualele poziții din partid. Unii pot zice, mulțumim frumos! Ne-a căzut la țanc!

La noi, oamenii uită, politicienii profită și au alte treburi, mai ales legate de afacerile lor. Iar presa nu-și cere scuze! Mai bine își înghite pixul. Mai bine spoiește mai departe cu rahat. Scandalurile aduc audiență și viața merge mai departe.

Un rateu cu Liviu Dragnea nu înseamnă mare lucru. Oricum este în pușcărie. Și geamantanul cu acte din Tel Drum găsite pe cîmp este tot un rateu. Uită lumea că în el nu era mai nimic. La cîte o fi făcut Dragnea, ce mai contează un geamantan cu hîrtii banale! Omul este înecat definitiv între fapte adevărate și povești închipuite că nu-l mai scoate nici Dracul. Dragnea este un fel de loc comun al vinovăției pentru situația din România. Și dacă nu plouă, și dacă este cutremur, și dacă pirații răpesc un marinar român, tot Dragnea este de vină. Pentru atîtea, și adevărate și false, dar spectaculos vînturate pe televiziuni, omul este bine-mersi în pușcărie. Doar nu o vrea scuze de la cei care l-au terfelit? Știe și el că a funcționat pe postul de vinovat de serviciu, de pretext național și internațional de debarcat PSD-ul de la putere. Așa că povestea cu Brazilia nu mai contează. Distracția sforarilor politici a rămas de antologie. L-au făcut pe Dragnea ca la Nufărul. Bașca faptul că scandalul a prilejuit și deplasări. S-au dus și ei în Brazilia, au făcut și plajă, au văzut oceanul, jungla, Rio, Sao Paolo, Fortaleza. Super-prilej de călătorie! Nu prinzi toată ziua o asemenea destinație turistică pe banii altora. La fel s-au petrecut lucururile și cu Belina. Insula n-a plecat niciodată de la statul român și tot la stat este. Apa curge, peștii joacă și mușcă momeala, iar sălciile plîng trecerea timpului.

Faptele grave cu mobilizarea la Referendum n-au fost iertate. Cum era să cadă Traian Băsescu de la putere? Ar fi fost un dezastru pentru toate interesele americane în România, inclusiv pentru cele ale familiei Biden! Cu cele două doamne detașate de la Direcția pentru Protecția Copilului, la fel. Mai nou, și cu călătoria în America! Dracul l-a dus! Halucinante încropeli judiciare de îngropat un om care n-a făcut nici mai multe, nici mai puține decît colegii și confrații săi de generație politică.

Casele din Brazilia ale lui Dragnea nu există. Ale lui Iohannis sunt închiriate și afacerea merge strună. Nu despre ele este vorba. Nici despre casele lui Iohannis, nici despre afacerile lui Cîțu sau ale lui Adrian Năstase.

Vreau doar să zăbovim puțin asupra marelui scandal cu casa și afacerile din Brazilia. Brazilia a fost între primele atacuri cu ecou asupra lui Liviu Dragnea, politicianul român care și-ar fi ascuns banii tocmai în America de Sud! Cînd subiectul nu a mai folosit la nimic, DNA a recunoscut oficial în răspunsul pentru G4media.ro că totul a fost un fîs. A dispus clasarea dosarului întrucât unele fapte s-ar fi prescris, iar pentru altele nu ar fi existat suficiente probe.

„Urmărirea penală s-a desfășurat doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă.

După finalizarea cercetărilor în cauza respectivă, la data de 05 ianuarie 2021, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit.  c (”nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”) și f (“a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică”) din Codul de Procedură Penală.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază, printre altele faptul că, între momentul începerii urmăririi penale “in rem” și cel al primirii răspunsului transmis de autoritățile judiciare din Brazilia la cererea de comisie rogatorie, a intervenit Decizia CCR nr. 297/26 aprilie 2018, în care se prevede că întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale se face doar prin îndeplinirea unui act care, potrivit legii, trebuia comunicat, în cauza în care persoana vizată avea calitatea de învinuit sau inculpat.

Cu privire la celelalte aspecte, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție investigate”.

Nu există probe suficiente este egal cu nu există nici o probă, iar prescrierea faptelor care nu există este un mod subtil de a spune, oameni buni, nu am găsit nimic! Și n-am găsit pentru că toată povestea era doar o însăilare orchestrată.

Unde sunt banii lui Dragnea?

Mai toată lumea știe despre practica DNA cu dosare inventate! În cei 15 ani cu Traian Băsescu și cu Klaus Iohannis, DNA-ul a bătut inclusiv literatura de ficțiune. Nu m-ar mira ca peste cîțiva ani DNA să difuzeze un comunicat cum că Liviu Dragnea sau Marian Oprișan au pus bani la ciorap pentru a cumpăra o rachetă cu care să fugă pe Lună. Și acolo să pună bazele unui nou partid!

Și vor face asta tot cu ajutorul portalului de investigații Rise Project sau Ioana Ene Dogioiu și G4 Media și etc? Aici este aici! Povestea cu Brazilia s-a fumat, Dragnea este în pușcărie, iar Rise Project primește bani de la diversi binevoitori de pe planetă și face mai departe dezvăluiri. Un lucru rămîne pentru mine de neînțeles. Comanda subiectelor vine din același loc cu banii? Sau unii dau banii și alții comandă subiectul anchetelor?

Eșecul cazului ”Liviu Dragnea în Brazilia” este un mare eșec de presă și de justiție. Și, în același timp, un indiciu că așa cum #Rezist și (organizațiile) fundațiile hiper-active în Piața Victoriei au fost finanțate (dirijat) din afara României, la fel, site-uri ca Rise Project sunt implicate în operațiuni zise globale, care multora ne scapă.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Unde sunt banii lui Dragnea? Procurorii de la DNA trebuia sa afle de mult.
    Asta do vedeste nu numai ca sunt incapabili ci ca sunt niste manelisti de mana a doua.