Analize și opinii

Adrian Onciu: SECRETUL LUI KLAUS

Imediat după sărbătorile pascale, Carmen Iohannis l-a tras de mânecă pe președintele țării pentru a-i aminti că a trecut ceva timp de când au închiriat avionul privat, cu escală la Sibiu: ”Dragă, de data asta aș merge la shopping la Washington, ce zici? Au multe magazine mici, cochete, iar pe paparazzi noștri de la Cancan îi cumperi cu două gogoși”.
Joe Biden e un tip foarte ocupat, are o groază de proiecte pe cap de când cu războaiele din Ucraina și din Orientul Mijlociu. Trebuie să fi fost ceva cu adevărat important din moment ce a ridicat telefonul și l-a convocat de urgență pe Iohannis la Casa Albă. Iar ca să merite deplasarea, Biden i-a rugat pe băieții cu ochi albaștri de la think tank-ul Atlantic Council să-i agațe în piept președintelui României medalia Distinguished International Leadership Award. O recunoaștere oficială a faptului că Iohannis ”a depășit așteptările” în materie de slugărnicie.
De obicei, Casa Albă îi învită pe partenerii strategici la discuții față-n față doar atunci când există interese americane majore care nu au putut fi concretizate prin intermediul unor negocieri între eșaloanele inferioare – miniștri, consilieri prezidențiali, secretari de stat, șefi se servicii de informații ș.a.m.d.
Iohannis a sugerat una dintre teme: bateriile de rachete Patriot. De fapt, ”bateria”, întrucât România a primit deocamdată o singură bucată din cele antamate. Șeful statului a susținut că nu ne putem lipsi de așa o comoară fără să obținem la schimb ceva similar, capabil să protejeze măcar terenul de tenis din curtea Palatului Cotroceni. Mai ales că bijuteria cu rol pur decorativ (în cazul unui război cu rușii) ne-a costat circa 1 miliard de dolari.
Este îndoielnic că orice aspect legat de donațiile României către regimul Zelensky ar fi necesitat prezența președintelui Iohannis în Biroul Oval. Sunt chestiuni mai degrabă tehnice, discutate de generalii de la Pentagon și specialiștii din Ministerul Apărării Naționale, eventual cu participarea unor consilieri de la Cotroceni. La fel de greu de crezut este că Biden l-a chemat pe Iohannis ca să-l asigure că există mari progrese în dosarul Visa Waiver, iar românii vor fi fericiți să-și facă vacanțele la Miami în viitorul apropiat, fără cozi la ambasadă.
Cel mai probabil, Joe Biden l-a convocat pe Iohannis în regim de urgență pentru a vedea ce-i trece prin cap președintelui nostru în legătură cu bizara candidatură la șefia NATO. Demersurile eșalonului doi pare că au eșuat. Nimeni n-a catadicsit să le transmită americanilor marele secret, împărtășit unui număr limitat de membri ai Deep State-ului dâmbovițean.
La interpelarea ”What’s up, doc? Are you stupid?!”, lansată de Biden între patru ochi, Iohannis a zâmbit protocolar și a continuat să tacă. Dovadă declarațiile de după dialogul privat: ”Aceste discuții nu se fac publice și nu o să mă apuc eu să zic ce a spus președintele Biden. Dar discuția nu a fost lungă, a fost relativ scurtă. Există riscul să nu fie consens și tocmai de aceea cred că e foarte bine să fie două candidaturi”. Așadar, nici vorbă de explicații concrete, la obiect, în logica faptelor.
Iohannis continuă să joace într-un scenariu pe cont propriu, aparent absurd, spre stupefacția partenerilor de la Casa Albă care îl vor pe Mark Rutte instalat la cârma NATO cât mai curând posibil.
Una peste alta, președintele-meditator a mai bifat o excursie cu avionul privat, o medalie de la Atlantic Council și o sesiune de shopping cu Prima Doamnă.
Partea proastă (pentru americani) e că marele șef de stat din Estul Europei se află la finele celui de-al doilea mandat și teoretic nu are nimic de pierdut. Doar de câștigat pe persoană fizică. Iar acum îl bulversează până și pe Joe Biden cu jocul său foarte dur, stil Nuțu Cămătaru.
În condițiile date, ar trebui să ne așteptăm la o funcție importantă la Bruxelles pentru cel mai dibaci președinte pe ultima sută de metri pe care l-a avut România vreodată.