Analize și opinii

Adrian Onciu: O UNIUNE ÎN STARE DE RĂZBOI

Alegerile din 9 iunie au marcat doar aparent o ”schimbare de joc”. În ciuda eșecului partidelor mainstream din Germania, Franța sau Austria, centrul de putere de la Bruxelles a rămas neschimbat. Așa că escaladările legate de conflictul din Ucraina continuă cu și mai mare determinare. Alte linii roșii sunt încălcate, pe măsură ce angajamentul UE pentru protejarea valorilor democratice devine doar o simplă poveste de adormit copiii.
Unul dintre principiile de bază ale funcționării Uniunii este legat de votul unanim în cazul problemelor de politică externă, spre exemplu. Tratatul UE, similar unei constituții, reprezintă piatra de temelie pe care se sprijină toate instituțiile de la Bruxelles și Strasbourg. Încălcarea flagrantă a Tratatului echivalează cu sfârșitul democrației și transformarea Uniunii într-o dictatură soft, cu bune perspective de a deveni un adevărat gulag sovietic.
Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, instituțiile UE au căutat și au găsit multiple metode ilegale, de tip mafiot, prin care să deturneze importante fonduri publice către Kiev. La inițiativa Ursulei von der Leyen și a lui Josep Borrell, juriștii s-au dat peste cap ca să reglementeze furtul din banii cetățenilor europeni.
Marionetele de la Bruxelles s-au comportat ca și cum însăși Uniunea ar fi în stare de război. Au lipsit doar rechizițiile unor bunuri private – însă după cum evoluează lucrurile, mai avem foarte puțin până când saltimbancii din gașca Ursulei vor intra în locuințele noastre pentru a confisca bani, bijuterii, mașini și tot ce-ar mai putea fi de folos în susținerea efortului de război.
Uniunea Europeană a încetat să mai existe ca ”far al democrației” pe continent. Nu mai are căderea să arate cu degetul spre state ca Rusia, Georgia sau Belarus, din moment ce încalcă cu nonșalanță principii, legi și valori fundamentale.
Bunăoară recent, când oamenii de paie ai Ursulei von der Leyen, plătiți regește din bani publici, au găsit un șiretlic juridic prin care să elimine votul Ungariei legat de fondurile destinate regimului Zelensky. Alte 1,4 miliarde de euro din Instrumentul European de Pace (wow!), provenite din profitul activelor înghețate rusești, vor fi trimise regimului Zelensky în pofida opoziției legitime a Ungariei.
”Aceşti 1,4 miliarde de euro reprezintă, practic, suma veniturilor din bunurile ruseşti sechestrate sau îngheţate. Întrucât Ungaria s-a abţinut de la primul vot privind utilizarea acestora, serviciul juridic al consiliului, cei de la Bruxelles, birocraţii şi unele state membre au considerat că acest lucru reprezintă un fundament suficient pentru a nesocoti dreptul de decizie al Ungarie”, a explicat Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe.
”Este, în mod clar, o linie roşie. În trecut nu a existat, niciodată, o încălcare, o nesocotire atât de neruşinată a regulilor europene comune. Mai mult decât atât, regulile europene sunt încălcate tocmai de cei care susţin cu voce puternică procedurile statului de drept şi vorbesc despre punerea în pericol a valorilor democratice”, a continuat Szijjártó, care a precizat și că instructorii UE ar putea să-i antreneze pe soldații lui Zelesnky pe teritoriul Ucrainei, la propunerea lui Josep Borrell (deja se întâmplă, trebuie doar ”legiferat”).
Deși totul pare deocamdată liniștit pe continent, în instituțiile de la Bruxelles, Paris, Berlin și celelalte capitale europene s-a decretat demult starea de război. Politicienii-marionetă, dacă nu cumva au înnebunit subit, par să știe ceva ce noi încă nu știm.
Loviturile sub centură se înmulțesc, la fel și derapajele Uniunii Europene. Prognozele sumbre legate de izbucnirea unui conflict mult mai amplu pe continent au un substrat temeinic.

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu