Analize și opinii

Adrian Onciu: ISTERIE DE POMANĂ

Agitație cât casa în România și în Ucraina din pricina unor resturi de dronă presupus rusească. Pe Zelensky îl înțelegem, își face numărul obișnuit. Problema e că mass-media dâmbovițeană, influensării atlantiști și băieții cu levierul de la USR au luat și ei foc, după ce Iohannis a negat vehement incidentul. La fel și ministrul Apărării.
S-au cerut demisii. S-a bătut obrazul. De ce Iohannis minte ca în pandemie, când a ascuns numărul real de morți-Covid? De ce nu reacționează nervos împotriva Rusiei? De ce nu-l numește pe Putin criminal? De ce nu trimite Jandarmeria la Kremlin, ca să-l aresteze?
Un joc al absurdului care nu face decât să umple spațiul de emisie al unor jurnale de știri, fără să spună nimic. Incidentul cu drona, extrem de grav după unii ”experți”, reprezintă foarte puțin din ceea ce s-ar putea întâmpla cu adevărat îngrijorător.
Să ne amintim că o rachetă rusească picată pe teritoriul polonez, în noiembrie 2022, a făcut două victime. Oare ce s-ar fi întâmplat, cum ar fi reacționat mass-media din România, dacă resturile dronei din Deltă ar fi căzut pe o casă? Dacă ar fi fost vorba despre morți și răniți.
Românii uită un lucru elementar, clar ca lumina zilei: suntem parte în războiul cu Rusia, chiar dacă Parlamentul și Palatul Cotroceni nu au luat o decizie oficială în acest sens. Nici americanii nu au făcut-o. Nici nemții, britanicii sau francezii, deși pun umărul din greu la efortul lui Zelensky de a-i zdrobi pe ruși.
În război, există victime. Există victime directe (cum s-a întâmplat cu cei doi polonezi) sau colaterale (dacă vorbim despre declinul economiei europene).
Nici NATO, nici Rusia nu doresc un război declarat, la turație maximă. Ar însemna sfârșitul planetei.
Așa că scandalul tipic românesc legat de drona căzută la gurile Dunării arată ca un spectacol de circ în care bufonii noștri de la Cotroceni și Palatul Victoria nu știu cum să se maimuțărească mai bine pentru a nu pica în dizgrația sponsorului principal, de peste ocean.
Casa Albă și Pentagonul au trasat demult o linie roșie cu privire la posibila reacție a NATO. Și nici măcar în acea situație nu există o garanție că cineva va interveni pentru a salva onoarea României. ”Nu avem nicio informație care să indice vreun atac intenționat din partea Rusiei”, a explicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Atenție la cuvântul cheie: ”intenționat”. Așadar, stați liniștiți la locurile voastre, nu s-a întâmplat nimic special. A fost un simplu incident, mult mai puțin grav decât cel din Polonia, din noiembrie 2022. Vă anunțăm noi când o să fie ceva important. Nu vă agitați de pomană.
Chiar și când o să pară un atac intenționat al Rusiei, va trece ceva timp până când NATO o să decidă ce-a fost cu adevărat. Și, cel mai probabil, Pentagonul nu va risca nimic pentru o duzină de victime în România sau aiurea.
Suntem în plin război. Obișnuiți-vă cu ideea și nu mai reacționați ca niște babe isterizate la fiecare bucată de tablă cazută din cer.

Autor: Adrian Onciu