Analize și opinii

Adrian Onciu: INTIFADA STUDENȚEASCĂ

Fox News, postul de televiziune afiliat republicanilor, titrează astăzi cu litere de-o șchioapă: ”Revoluția stângii radicale”.
Administrația Biden se confruntă în ultimele zile cu ample mișcări de protest anti-Israel, pe fondul dorinței lui Netanyahu de a continua măcelul din Fâșia Gaza. Polițiștii au intervenit în forță pentru a dispersa manifestații pașnice. Mai mult de 1.600 de studenți au fost arestați, din circa 30 de campusuri universitare de pe tot cuprinsul țării.
Peste manifestanții anti-Israel au năvălit cei pro-Israel, astfel încât încăierările au fost nu doar cu polițiștii. Actorul Robert de Niro a negat că ar fi intervenit la un astfel de protest pentru a-i apostrofa pe studenții pro-palestinieni, spunând că filmulețul care a circulat pe internet face parte dintr-un scenariu al unei noi pelicule turnate de Netflix.
Studenții evrei se plâng că sunt blocați în campusuri și agresați. În plus, li s-ar sugera să urmeze cursuri de la distanță. De altfel, toți studenții Universității California din Los Angeles urmează acum cursuri exclusiv online, din pricina violențelor din campus. Ari Fleischer, fostul secretar de presă al Casei Albe spune că administrația Biden dă dovadă de pasivitate, în ciuda miilor de arestări în rândul protestatarilor: ”Există revolte antisemite în campusurile din întreaga țară, iar tot ce poate face Joe Biden este să stea pasiv și să spere că vor dispărea”.
Și președintele Israelului, Isaac Herzog a reacționat ca urmare a evenimentelor din Statele Unite: ”În fața acestei reveniri terifiante a antisemitismului: Nu vă temeți. Rămâneți mândri. Fiți puternici pentru libertatea voastră. Israelul este alături de voi. Israelului îi pasă de voi. Noi avem grijă de voi. Suntem aici pentru voi.”
Presa mainstream din SUA a condamnat la unison protestele anti-israeliene din campusurile universitare, fără să încerce să afle ce se află în spatele acestora – dacă sunt pe deplin justificate sau au fost influențate de agenți FSB, de Hamas, ori de țări din Orientul Mijlociu ostile guvernului de la Tel Aviv.
Fostul președinte Trump a făcut apel la președintele Biden și la guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, acuzându-i că păstrează tăcerea în timp ce poliția se confruntă cu manifestanții din campusuri. ”Aceasta este o REVOLUȚIE RADICALĂ DE STÂNGA care are loc în țara noastră. UNDE ESTE CORUPTUL JOE BIDEN? UNDE ESTE GUVERNATORUL NEWSCUM? PERICOLUL PENTRU ȚARA NOASTRĂ ESTE DE LA STÂNGA, NU DE LA DREAPTA!”, a postat Trump pe rețeaua sa de socializare, Truth Social.
Casa Albă a reacționat, totuși, printr-o declarație a secretarului adjunct de presă Andrew Bates, care a condamnat ocuparea Hamilton Hall de către protestatarii de la Universitatea Columbia. ”Președintele Biden s-a opus toată viața calomniilor antisemite și retoricii violente”, a declarat Bates. ”El condamnă utilizarea termenului «intifada», la fel ca și celelalte discursuri pline de ură afișate în ultimele zile”.
Și guvernatorul Newsom a emis o declarație în același registru: ”Condamn violențele de la UCLA de aseară. Legea este clară: dreptul la libertatea de exprimare nu se extinde la incitarea la violență, vandalism sau anarhie în campus. Cei care se angajează într-un comportament ilegal trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile lor – inclusiv prin urmărire penală, suspendare sau exmatriculare.”
În mod evident, atât mass-media, cât și politicienii din ambele partide, republicani și democrați, îi condamnă la unison pe protestatarii pro-palestinieni, fără să le găsească nici cea mai mică scuză pentru ”anarhia” din campusurile universitare.
Probabil că cel mult purtarea unei banderole albe ar fi fost gestul de protest maximal care ar fi beneficiat de toleranța ”opiniei publice” americane și a administrației Biden.
În așteptarea revoluției MAGA promisă de Trump s-ar putea să asistăm la revoluția neomarxistă instrumentată de ONG-urile lui Soros.