Elitele mondiale se întrunesc la Davos săptămâna viitoare, timp de cinci zile, în cadrul reuniunii anuale organizată de Forumul Economic Mondial.
Prietenul nostru Klaus Schwab a găsit un motto inspirat de data asta: ”Reconstruirea încrederii”. Nu se precizează cine și-a pierdut încrederea în cine, dar putem specula fără probleme. O primă variantă de luat în calcul ar fi pierderea încrederii simplilor cetățeni în politicienii aflați la cârmă. Există multiple semnale în acest sens. De pildă, articolele din mass-media despre inevitabilul val de ”extremă dreapta” care va schimba, într-o oarecare măsură, configurația Parlamentului European. Probabil nu suficient încât Viktor Orban să-i ia locul Ursulei von der Leyen, dar îndeajuns pentru a îngreuna luarea unor decizii la foc automat.
Numai ideea că Orban ar putea ajunge, temporar, șeful Consiliului European (cu puteri nesemnificative în raport cu funcția de șef al Comisiei Europene, aka premierul UE), a generat emoții intense în birourile de la Bruxelles și în mass-media controlată de cuplul de forță guverne-corporații. Ca să nu mai vorbim despre zvârcolirile globaliștilor americani, îngroziți de perspectiva realegerii lui Donald Trump.
Pe de altă parte, ar fi nefiresc să ne gândim că un tip ca Schwab are mustrări de conștiință cu privire la ”răul” generat de politicieni și la sensibilitățile simplilor cetățeni, iar acum, la întrunirea elitelor, ar vrea să îndrepte situația. Să reconstruiască încrederea în perspectiva alegerilor din 2024 la nivel global. Aiurea! Schwab este convins că, într-un fel sau altul, proiectul său, Marea Resetare, își va urma cursul. Chiar și cu eventuale mici sincope, după un nou mandat al republicanilor la Casa Albă.
Cu alte cuvinte, ”Reconstruirea încrederii” din motto-ul reuniunii de la Davos ar face trimitere mai degrabă la încrederea pierdută între marile puteri, SUA, China și Rusia. Între occidentul colectiv (G7) și Restul Lumii (BRICS+).
Tartorul Schwab știe foarte bine că globalizarea vine în întâmpinarea marilor corporații, dar și a unei super-puteri ca China, dependentă de exporturile ieftine pe tot mapamondul. Trecând peste disputele din Ucraina, Taiwan sau Fâșia Gaza, ceea ce unește cu adevărat elitele de la Davos este perspectiva de a continua să câștige sume enorme pe spinarea populimii ignorante. Liniile de aprovizionare, comerțul global, contactele între marii actori din economie, au funcționat fără probleme și pe timp de război, chiar între parteneri aflați de părți diferite ale baricadei. Schwab și gașca din preajmă știu foarte bine că luptele în plan ideologic pălesc în fața strălucirii dolarului (sau a oricărei monede care îi va lua locul).
La reuniunea de săptămâna viitoare vor participa reprezentanți ai peste 100 de guverne, toate organizațiile internaționale majore, cele 1.000 de companii partenere ale Forumului, precum și lideri ai societății civile, experți de prim rang, tineri promotori ai schimbării, antreprenori sociali și mass-media. Să sperăm că Albert Bourla și Greta Thunberg vor lipsi, după ce anul trecut au fost protagoniștii unor contacte neplăcute cu jurnaliștii indisciplinați, pe străzile micii localități din Elveția.
Fracturile geopolitice, criza generalizată a costului vieții, inteligența artificială, securitatea energetică și alimentară fragilă, războaiele din Ucraina și Fâșia Gaza și, bineînțeles, urgența climatică ”accentuată” vor fi principalele teme de discuție la Davos.
Anul trecut, trimisul special al României la întrunirea Forumului a fost ex-ministrul de Externe (de tristă amintire) Bogdan Aurescu. Cel care ulterior avea să obțină un post de judecător la Curtea Internațională de Justiție, cu sprijinul interesat al partenerilor noștri strategici de peste ocean.
Așteptăm cu emoții debutul reuniunii din 2024 și informații despre escortele feminine prezente la fața locului, pentru a-i binedispune pe vătafii lumii.
Autor: Adrian Onciu
Adauga comentariu