Analize și opinii

Adrian Onciu: CALCULE PE PROCENTE

Intrarea Elenei Lasconi în competiția prezidențială a schimbat radical dinamica, inclusiv în cadrul alianței guvernamentale PSD-PNL.
Faptul că Lasconi l-a abordat pe Ciucă și l-a ”rugat” să o sprijine denotă ceva mai mult decât aroganță de tip protevist. Există temeri în PNL (și nu doar acolo) că actualul lider al USR ar avea șanse bune de a intra în turul doi al prezidențialelor.
Ce se știe cu claritate din sondajele de opinie este că Ciucă NU are nicio șansă. De aici pleacă negocierile PNL-USR, în condițiile în care liberalii au primit ordin să împiedice prin orice mijloace accederea lui Ciolacu la Cotroceni. ”Orice mijloace” ar putea înseamna inclusiv sprijinul oferit Elenei Lasconi într-un potențial tur doi.
Dacă PNL și USR vor bate palma, alianța PSD-PNL va muri cu mult înainte ca alegătorii să revină din concediu. Iar asta îi va forța pe oamenii lui Ciolacu să admită o colaborare cu AUR în perspectiva noului guvern de după alegerile parlamentare.
Dacă George Simion nu va accede în turul doi, cel mai probabil va trebui să-i dea voturile lui Ciolacu pentru a putea coabita la Palatul Victoria.
Cel mai recent sondaj de opinie arată că o coaliție PSD-AUR ar avea în prezent 44,1% (adică 29,4% PSD plus 14,7% AUR), în timp ce posibila alianță PNL-USR ar obține doar 31,1% (adică 18,9 PNL plus 12,2 USR). Însă liberalii și useriștii mizează probabil pe faptul că Lasconi ar atrage și numeroase voturi din partea unor indeciși/neafiliați.
Dacă trendul se păstrează până la alegeri, coaliția PSD-AUR de 44% ar avea nevoie fie de voturile UDMR, fie de SOS sau grupul minorităților pentru a obține majoritatea simplă în parlament. Și implicit nominalizarea noului premier. Nici UDMR, nici SOS nu par a fi dispuși să voteze un guvern PSD-AUR, din motive știute.
Bătălia pentru Cotroceni va fi crâncenă. Singura șansă de supraviețuire a Alianței PSD-PNL rămâne retragerea lui Ciolacu din cursa prezidențială și susținerea lui Ciucă de către PSD. Însă nici măcar această variantă nu ar garanta accederea generalului de paie în turul doi.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu