Analize și opinii

Adrian Onciu: BRICS – ALTERNATIVĂ SAU PION GLOBALIST?

Am ajuns la al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei anunțat cu entuziasm nedisimulat de Ursula von der Leyen. Totul merge conform planului: economia Rusiei duduie, rubla se întărește față de dolar, în timp ce Europa plătește facturile imense băgate sub nas de administrația Biden.
Multipolaritatea invocată de Moscova și Beijing se traduce, de fapt, prin bipolaritate. Avem două blocuri mari și late: proamericanii și antiamericanii. Ele se coagulează din ce în ce mai puternic pe măsură ce conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu se întețesc.
Vizita lui Putin în Coreea de Nord a deschis larg porțile pentru accederea lui Kim Jong-un în alianța BRICS. Un bloc axat deocamdată pe cooperare economică (vezi pașii spre moneda digitală unică de tip CBDC), dar care are și unele valențe bilaterale de alianță militară – Rusia cu China (neoficial), respectiv cu Iranul.
BRICS încă nu a generat un tratat de tip NATO. Și probabil că nici nu o va face în viitor. Unele legături din cadrul alianței sunt prea proaspete și, cumva, inedite. Cel mai probabil asistăm la o perioadă de tatonare, de acomodare cu noile realități a inamicilor Statelor Unite – deveniți prieteni și aliați de conjunctură în cadrul BRICS.
Practic, pentru mulți dintre membrii BRICS+ rivalitatea și chiar presupusa dușmănie cu Washingtonul rămân doar pe hârtie. State importante ca India, Brazilia sau Arabia Saudită sunt foarte departe de a face o alegere clară între Rusia și SUA. Inclusiv China are o poziție ambiguă. Legăturile Beijingului cu occidentul rămân extrem de trainice, în ciuda tonului războinic ce răzbate din ambele tabere.
Casa Albă insistă (oare doar de ochii lumii?) ca Xi Jinping să aleagă între SUA/Occident și Rusia. În context, Joe Biden amenință cu sancțiuni pe care tot papagalii de serviciu din Europa vor trebui să le “testeze” pe propria piele.
În mod similar, administrația Biden îi presează pe saudiți să semneze un tratat bilateral de securitate menit, printre altele, să normalizeze relația Israelului cu Arabia Saudită. Și, evident, să anuleze orice potențială cooperare militară saudită în cadrul BRICS.
Prințul Mohammed bin Salman pare tentat să semneze acordul de securitate cu Casa Albă, cu condiția ca Israelul să accepte soluția ONU cu “cele două state”.
Mingea e acum la Tel Aviv. Guvernul Netanyahu ar putea da undă verde semnării tratatului americano-saudit. Înțelegerea ar dinamita poziția Arabiei Saudite în cadrul BRICS. Ar face ca prezența Riadului în alianța presupus antiamericană să fie una pur formală. Un cal troian.
Așadar, Moscova poate miza în conflictul armat cu occidentul colectiv doar pe nucleul “dur” din BRICS: Iranul și Coreea de Nord. China, India, Arabia Saudită și Brazilia vor juca în continuare la două capete (în principal din rațiuni economice), cât timp situația nu va deveni cu adevărat explozivă.