În mod brutal, inadmisibil, Comisia Europeană continuă să pună pe primul plan interesele regimului Zelensky și ale administrației Biden, în detrimentul vecinilor Ucrainei, membri ai Uniunii Europene.
Nimic nou. În problemele majore, Casa Albă dictează în continuare la Bruxelles prin intermediul Ursulei von der Leyen. Șefa CE a decis sistarea restricţiilor cu privire la importurile de cereale ucrainene, fără nici cel mai mic gest de consultare cu țările direct afectate.
Polonia susține puternic Ucraina din punct de vedere militar, fiind practic principalul instrument al Statelor Unite în războiul (nedeclarat) cu Rusia. Problema este că Varșovia va organiza luna viitoare alegeri parlamentare, așa că partidul de guvernământ își permite prea puține aroganțe față de fermieri și față de cetățenii care critică deciziile abuzive ale funcționarilor de la Bruxelles.
Ungaria, la rându-i, și-a exprimat în mai multe rânduri punctul de vedere. Vecinii noștri ”putiniști” au fost chiar mai tranșanți decât polonezii. Premierul Viktor Orban a pus punctul pe ”i” în cadrul unui recent interviu acordat postului de radio Kosut: ”Grâul ucrainean este, de fapt, un produs comercial american, deoarece este cultivat într-o țară care, probabil, se află de mult timp sub controlul SUA”.
Prin urmare, Polonia, Ungaria și Slovacia vor pune în aplicare, în continuare, propriile restricţii asupra importurilor de cereale ucrainene, pentru a-și proteja sectorul agricol local. ”Inacceptabil!”, a reacționat Uniunea Europeană, printr-un purtător de cuvânt: ”Politica comercială este de competenţa exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale nu sunt acceptabile. În vremuri atât de dificile este esenţial să coordonăm şi să aliniem toate deciziile în cadrul UE”.
Doar că deciziile în cadrul UE nu pot fi aliniate, cât timp ele vizează exclusiv interesele comerciale ale Ucrainei și ale Statelor Unite – două țări care, evident, nu fac parte din blocul comunitar.
România nu se află nici în situația Poloniei (cu alegeri luna viitoare), nici în cea a Ungariei (cu un guvern ”putinist”), așa că Palatul Cotroceni o scaldă în stilul binecunoscut, pentru a-i aburi pe cetățenii încă fideli regimului Iohannis. Președintele ar vrea să împace și capra și varza. Să-i liniștească pe fermierii români și să continue importul/tranzitul de cereale ucrainene cu și mai mare avânt.
În fond, țara noastră tocmai a trăit una dintre cele mai fericite zile ale existenței sale: a scăpat de mecanismul MCV de monitorizare a Justiției după 16 ani de heirupism anti-corupție. Și asta probabil ca o extrem de palidă consolare pentru atitudinea Austriei față de problema admiterii în Schengen. Așa că președintele Iohannis ar avea suficiente motive să închidă iarăși ochii la protestele fermierilor și, implicit, la interesele economice ale României în afacerea cu cereale ucrainene.
Peste 60% din fluxurile alternative de transport din Ucraina (așa numitele ”Coridoare ale solidarității”) trec pe teritoriul României, în principal prin Delta Dunării, iar fermierii au ameninţat că vor organiza proteste şi blocaje, dacă interdicţia nu va fi prelungită.
Pe de altă parte, preşedintele Zelensky a renunțat deocamdată la tonul belicos față de vecinii Ucrainei care interzic importul de cereale. El a salutat decizia Uniunii Europene de a nu extinde interdicţia, calificând-o drept ”exemplu de adevărată unitate şi încredere”.
Unitatea și încrederea se văd cu ochiul liber. Sunt în cădere liberă. Europenii nu mai au pic de încredere în politicienii de la Bruxelles și nici măcar în proprii cârmaci – cu toții aflați la cheremul Casei Albe.
Autor: Adrian Onciu
Adauga comentariu