Analize și opinii

Adrian Câciu: „PNDL este blocat în toată țara”

Ministrul UDMR, Cseke Atilla trebuie sa își dea demisia sau să fie demis.
Alături de el, ministrul Finanțelor care avea obligația să verifice și să avizeze bugetul.
Alaturi de ei, premierul care a aprobat, în ședință de Guvern, proiectul de buget.
Ar trebui să își dea demisia si Orban și toți parlamentarii puterii care au respins toate amendamentele depuse pe buget în Parlament.
De ce?
Simplu:
Din două una:
Ori s-a măsluit bugetul cu bună știință pentru PNDL prinzându-se doar 3,8 miliarde lei față de 6,6 miliarde lei în 2020(reducere cu 42%) ori nu au știut să facă bugetul iar banii nu au ajuns decât până în luna iunie.
Cum sa faci buget în martie si să ți se termine benzina(banii) în iunie?
PNDL este blocat în toată țara iar ministerul recunoaște oficial că nu mai sunt bani pentru acest program pe anul în curs. Mai mult decât atât, se cere sistarea lucrarilor.
Acest infantilism administrativ, fiscal-bugetar și politic duce la blocaje în lanț, constructorii nu sunt plătiți, nu platesc lucrătorii, materialele si utilajele, lucrările întârzie iar cele realizate se depreciază. Iar beneficiarii lucrărilor continuă să fie privați de serviciile locale de bază.
Cea mai optimistă prognoză ne arată ca de abia în luna august acest program national poate fi deblocat, de abia după rectificarea de la finalul lunii iulie și asta doar dacă Guvernul găsește bani pentru că s-au angajat față de Comisia Europeană să se încadreze în deficit.
Dar, sa revenim : cum să prinzi bani în buget mai putin decât necesarul cerut de contracte(pe fluxul logic pentru cei care nu au școală de ministri, te uitai sa vezi creditele de angajament-contractele și executia lor si observai necesarul de credite bugetare)
A știut sau nu a stiut Cseke?
Sau a facut-o intentionat pentru ca autoritățile locale să nu se dezvolte? Adică România să nu se dezvolte!
A vazut sau nu Nazare? Se pricepe? A vazut sau nu Cîțu? Cel care acum promite primarilor PNL bani?
A vazut sau nu Orban? Dar parlamentarii PNL ai caror primari se vad acum cu lucrările sistate și nedecontate?
Am avertizat(nu numai eu, mulți alții) că bugetul este subdimensionat pe partea de cheltuieli, ca nu sunt banii de alocatii, pensii, investitii, salarii pentru tot anul.
Nu ne-a ascultat nimeni.
Acum lucrurile ies la iveală!
Doar așa, tangențial, nu-i așa că este frumos că Consiliul Fiscal, poate pentru prima dată în istoria sa, s-a facut ca nu vede ca bugetele sunt subdimensionate și a ridicat in slavi deficitul astfel măsluit. Păi este frumos din partea Consiliului Fiscal?

Autor: Adrian Câciu