Analize și opinii

Adrian Câciu: „Inflația la final de an va presa pragul de 9,2 %.”

Inflația la final de an va presa pragul de 9,2 %.
Așa cum am anticipat, inflația la final de an va fi mult mai mare decât cea prognozată, astfel ca va depăși pragul de 9% și va presa pragul de 9,2%.
În prezent, pentru luna octombrie, inflația presează pragul de 7,5% pentru ca înglobează creșterea de prețuri la energie petrecuta în luna octombrie plus explozia prețului la combustibil.
Efectul bulgarelui de zăpadă va amplifica, în lunile următoare, acest nivel, mai ales că se raportează la un efect de baza scăzut din anul anterior.
Peste 60% din inflație o reprezinta componenta prețurilor produselor energetice și combustibili iar asta conduce la o volatilitate importanta a indicatorului prețurilor de consum.
Chiar și inflația Core1 și 2, asa numitele inflații structurale se situează peste nivelul țintă anunțat de BNR, pentru ca se resimte puternic influența puseului volatil al preturilor administrate.
Anticipația în această zonă se ridică la 3,7%, mult peste ținta de inflație anuală.
Viteza de creștere a inflației se va menține ridicată inclusiv în trimestrul I 2022, după care va începe o încetinire a ritmului de creștere a inflației, care însă se va menține ridicată pe tot parcursul anului 2022.
Prognoza de inflație pentru anul 2022 este de 4,8% la final de an.
Retineti: 4,8% peste cei 9,2% adică un 14% cumulat.
Scump!