Analize și opinii

Adevărul despre „medicul” Octavian Jurma, apostolul lockdown-ului în România: Nu este epidemiolog, nici medic cu drept de practică

Renasterea.ro: Necunoscut până în urmă cu un an nu doar publicului din țară, dar și celui din propriu-i oraș, timișoreanul Octavian Jurma a ajuns, exclusiv datorită pandemiei, o vedetă mediatică. Pentru a vă convinge de prima parte, cea cu anonimatul, nu trebuie să ne credeți pe cuvânt, ci doar să dați un search pe Google cu numele Octavian Jurma, menționând la intervalul temporal că vă interesează rezultatele indexate până în 10 martie 2020.

Am început să căutăm mai multe date despre “epidemiologul” – așa era prezentat în “Libertatea”, dar nu numai – Octavian Jurma. Prezentat sub mai multe titulaturi în mass-media – medic, medic epidemiolog, cercetător, om de știință -, Octavian Jurma nu pare nici el decis ce etichetă i se potrivește. Pe paginile de Facebook se prezintă drept “om de știință”, pe contul de patreon.com apare drept o persoană care “face cercetări privind conducerea și dinamica psiho-socială”, în timp ce, pe profilul profesional de LinkedIn, domnul Jurma îi anunță pe cei interesați că asigură “servicii de coaching (antrenorat – n.r.) pentru directori executivi, consultanță de marketing, consultanță de management, consultanță medicală, consultanță politică, cercetare, oratorie, planificare strategică, negociere și dezvoltarea leadershipului (n.r. – conducere)”.

Medic doar pe diploma de licență, nu și în viața reală

Așa cum corect precizează în update-ul de pe Facebook, Octavian Jurma nu este medic clinician – adică nu are drept de liberă practică, nu a avut niciodată vreun pacient -, ci este “medic doctor” doar pe hârtia numită diplomă de licență, obținută în urma absolvirii Facultății de Medicină. Bun, atunci de ce, de aproape un an încoace, mass-media îl prezintă pe Octavian Jurma drept “medic”, în condițiile în care 99 la sută din populația României înțelege că un medic este omul care consultă pacienți și prescrie tratamente, nu doar simplul absolvent de Medicină? Păi așa, de ce nu a fost prezentat drept “medic” și pesedistul Cătălin Rădulescu, fostul deputat care s-a ales cu apelativul “Mitralieră”, fiindcă și el este absolvent al Facultății de Medicină a UMFT? Sau un alt exemplu, din alt domeniu: Cornel Dinu a absolvit și Facultatea de Drept, dar în lumea fotbalului i se spunea “Procurorul” între ghilimele, nu fără, că omul nu susținea că e jurist, ci fotbalist și, mai apoi, antrenor.

Una peste alta, există o grămadă de absolvenți de Medicină în țara asta, care, de voie, de nevoie, au recurs la o reconversie profesională, dar aceștia nici nu se consideră medici și nici nu sunt numiți așa. Cu excepția lui Octavian Jurma.

Cercetător… neștiințific

Foarte interesantă este și interpretarea de către Octavian Jurma a definiției cuvântului “cercetător”, omul recunoscând că nu (mai) este cercetător științific “în sensul administrativ al cuvântului”. Sincer, n-am știut că există și un sens administrativ al acestui termen, dar omul cât trăiește învață… Nu știm câți cercetători neștiințifici există în lume, dar știm sigur că unul dintre ei trăiește în România și, pe baza expertizei conferite de cercetarea sa neștiințifică, cere sus și tare carantinarea întregii țări.

Statistici făcute din pasiune, nu pe baza vreunei calificări profesionale

Mergem mai departe. Octavian Jurma spune că studiază pandemia, dar că nu este epidemiolog și nici expert în sănătate publică, precum și că folosește metode statistice și algoritmice că să studieze pandemia dar că nu este bio-statistician. Cu alte cuvinte, predicțiile și statisticile având ca subiect pandemia reprezintă, de fapt, un hobby al lui Jurma, omul nu are nici o calificare profesională în acest sens. Bun, poate ne aflăm în prezența unui autodidact, tot ce-i posibil, doar că acest lucru trebuia să fie comunicat de la bun început românilor, să ni se spună că cel care prevestește Apocalipsa în absența carantinei naționale este un tip pasionat de statistici, nicidecum un medic (epidemiolog sau de altă specialitate), biostatistician sau cercetător.

Citește aici toate rezultatele investigației despre Octavian Jurma: Renasterea.ro

Nota mea: Iar acest caraghios ne este prezentat de presa centrală, aproape zilnic, ca un mare expert în medicină, un super-calificat de a cărui opinie trebuie să țină seama toată națiunea! Vă dați seama cât de mare este manipularea presei centrale și ce trâmbițe propovăduitoare ale Apocalipsei folosesc?

Ancheta este făcută de ziarul timișorean Renașterea Bănățeană, orașul în care Octavian Jurma a fost anonim până în urmă cu un an!!!

Sursa: daniel-roxin.ro