Analize și opinii

Adevărata miză a jocului de putere din Piața Victoriei

Disperarea tefelistă afișată în ultimele săptămâni și care a culminat la mitingul de vineri seara nu mai are rădăcini nici cotroceniste și nici ardelenești via grupul de la Cluj, ci mai degrabă merkeliste și junkeriste.



Da, România urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019 pentru o perioadă de 6 luni ce va include și alegerile pentru Parlamentul European în toate țările europene membre UE. Și cei ce vor reprezenta România, dar mai ales vor avea acces la unele butoane și microfoane de la Bruxelles, nu sunt din “gașca corectă, corectă politic”.

Bătalia nu este pentru România, sau nu aceasta este miza cu adevărat importantă a jocului de putere ce se desfășoară în Piața Victoriei. Bătălia se dă pentru Europa, între Europa veche a lui Merkel și Europa nouă a națiunilor.

Nu știu cum se face, dar de cele mai multe ori ajungem în mijlocul evenimentelor fără voia noastră.

Sper doar ca de această dată, istoria să nu ne mai joace o farsă, și cu atât mai puțin una tragică. Oricât de importante ar părea alegerile europarlamentare și cele prezidențiale din România, sau legile justiției, sau legea offshore, acestea pot fi “corectate” și ulterior dacă la Bruxelles se instaurează “gașca corectă”.

Și dacă tot sărbătorim Centenarul în acest an, îmi doresc să alegem tabăra corectă, corectă pentru România și pentru români, la fel ca în 1916 și NU să repetăm tragedia din 1940.

Uitați-vă bine la actorii implicați în această luptă, înțelegeți în ce barcă se situează fiecare dintre ei și mai ales refuzați să deveniți masa lor de manevră. Mai mult ca altădată în ultimii 20 de ani, alegerea noastră poate influența aproape covârșitor direcția următorilor 20 de ani.

Putem redeveni stăpâni pe propriul destin. Să chibzuim bine, zic!

Autor: Dan Alexandrescu

Sursa: Dan Alexandrescu

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu